Προειδοποιεί ο Λέκκας: «Έχουμε το “φαινόμενο της καμινάδας”»

19.07.2023 / 11:45
Το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουλίου 2023, δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην πλησιάσει η πυρκαγιά τα διυλιστήρια της Motor Oil. Τελικά πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν το μέτωπο σε απόσταση πάνω από ένα χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις, στην απέναντι κορυφογραμμή. Η προσπάθεια όλο το βράδυ επικεντρώθηκε στο να κρατηθεί το μέτωπο εκεί και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις κρίσιμες σημασίας εγκαταστάσεις.
(EUROKINISSI)

Τον κίνδυνο το λεκανοπέδιο να επέλθει σε κατάσταση ερημοποίησης εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν κάθε χρόνο τα δάση, επισημαίνει o καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», τονίζοντας πως πρέπει να αλλάξει εκ νέου ο σχεδιασμός για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Εμφανίζονται πολλαπλοί κίνδυνοι σε πολλές μεγαλύτερε περιοχές και περιοχές που δεν είχαν εμφανιστεί φωτιές μέχρι τώρα. Επιχειρούμε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό μας και να παρακολουθήσουμε τις εξελισσόμενες φυσικές διεργασίες που “επιβάλλει” η κλιματική κρίση» σημειώνει ο καθηγητής.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος», σημείωσε ο καθηγητής εξηγώντας ότι πλέον δεν θα μπορεί να υπάρξει διαδικασία αναγέννησης των δασών.

«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι».

Ευθύμιος Λέκκας: «Έχουμε το “φαινόμενο της καμινάδας”» στα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς.
Αναφορικά με τον επικείμενο καύσωνα στην Ελλάδα, ο καθηγητής δήλωσε πως «θα πυροδοτήσει και νέες φωτιές η αύξηση της θερμοκρασίας. Κάνω έκκληση και στου εθελοντές και στους κατοίκους των περιοχών, όταν βλέπουν μια μικρή εστία να ειδοποιούν αμέσως την πυροσβεστική γιατί άμεσα μπορεί να μεγαλώσει».

Τέλος, για τη φωτιά στη Ρόδο, σχολίασε «πως θα φτάσει στη θάλασσα, εάν συνεχιστούν οι ισχυροί άνεμοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να σβήσει. Έχουμε το φαινόμενο της καμινάδας και οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 650 βαθμούς, όπως πέρυσι στο Τατόι. Ο πυροσβέστης δεν μπορεί να φτάσει ούτε στα 500 μέτρα σε αυτήν περίπτωση. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους ανθρώπους που επιχειρούν και για τα εναέρια μέσα. Είναι αρκετά επικίνδυνο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα