Προαστιακός: Ζωηρεύει η κίνηση στη γραμμή Άγιος Ανδρέας – Καμίνια

24.01.2021 / 8:57
PROASTIAKOS-2048x1406-1

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Αλεξοπούλου

Τι και αν έχουμε καραντίνα, ο προαστιακός της γραμμής Άγιος Ανδρέας – Καμίνια, γνωρίζει ημέρες δόξας. Οι κάτοικοι των νοτίων περιοχών της Πάτρας, προτιμούν ολοένα και πιο πολύ για τις μετακινήσεις τους τον προαστικό τρένο για να κάνουν τις δουλειές τους στην πόλη και να επιστρέψουν σπίτι τους, γρήγορα και με φθηνό εισιτήριο.

Ωστόσο, επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, οι επιβάτες του προαστιακού, ταξιδεύουν φορώντας μάσκα και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του “Νεολόγου”, στη γραμμή που είναι σε λειτουργία εδώ και επτά μήνες, από τις αρχές Δεκεμβρίου παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του η κίνηση δεν ήταν ζωηρή, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των επιβατών δεν ξεπερνούσε τους 15, τη στιγμή που τα δύο βαγόνια του τρένου έχουν χωρητικότητα που φτάνει σχεδόν τα 80 άτομα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της κίνησης. Ο αριθμός των εισιτηρίων που κόβεται καθημερινά ανέρχεται  στα 250, συνολικά τον τελευταίο μήνα συγκεκριμένα από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 20 Ιανουαρίου έχουν πουληθεί πάνω από 7.500 εισιτήρια.

Στην συγκεκριμένη μέτρηση συμπεριλαμβάνονται και οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, όπου παρά την απαγόρευση των μετακινήσεων, υπήρχε μία σχετική άνοδος της αγοραστικής κίνησης.

Βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η προτίμηση της σιδηροδρομικής γραμμής από τους κατοίκους των προαστίων είναι το χαμηλό κόστος μεταφοράς, καθώς το εισιτήριο κοστίζει μόλις 1,40 ευρώ και είναι κατά 10 λεπτά φθηνότερο από το εισιτήριο του αστικού λεωφορείου που πηγαίνει έως τα Τσουκαλέικα. Εάν το συγκρίνουμε και με την τιμή των καυσίμων που απαιτούνται για την οδική μετακίνηση ενός πολίτη που μένει στα Καμίνια προς το κέντρο της Πάτρας, τότε η διαφορά είναι ακόμη πιο μεγάλη και ο προαστιακός αποτελεί τη καλύτερη  λύση.

Όπως έλεγαν στον «Νεολόγο» άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν,  τις πρωινές ώρες οι επιβάτες του τρένου είναι περισσότεροι, γεγονός πο οφείλεται στο ότι η αγορά στο κέντρο της πόλης κινείται περισσότερο από το πρωί έως και το μεσημέρι, γι’ αυτό τον λόγο οι κάτοικοι επιλέγουν να μετακινηθούν αυτό το χρονικό διάστημα.

Τις πρώτες εβδομάδες που ξεκίνησε η γραμμή Πάτρα – Καμίνια οι επιβάτες ήταν λιγοστοί συγκριτικά με την γραμμή που πηγαίνει προς το Ρίο, όπου τα βαγόνια σφύζουν από κόσμο. Ενδεχομένως, για το γεγονός αυτό, όπως εκτιμούν άνθρωποι του προαστιακού, να μην έχει γίνει η σωστή επικοινωνία της λειτουργίας αυτής της γραμμής και ίσως πολλοί να θεώρησαν πως απλώς πρόκειται για δοκιμαστικά δρομολόγια.

Στην συνέχεια λόγω της γρήγορης και φθηνής μετακίνησης που πρόσφερε ο προαστιακός, η γραμμή Πάτρα – Καμίνια εδραιώθηκε και τώρα κόβονται πάνω από 1.700 εισιτήρια την εβδομάδα.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα