Προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά rapid test ζητούν οι οδοντίατροι

22.09.2021 / 16:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ododiatroi1

Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) ζητούν οι οδοντίατροι ώστε τα rapid test εμβολιασμένων ασθενών και των συνοδών τους από υποχρεωτικά να γίνουν προαιρετικά.  

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) απέστειλε ψήφισμα προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα ζητώντας την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς όπως υποστηρίζουν «η διενέργεια των rapid τεστ σε θεραπείες με αερόλυμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Δεβλιώτη, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».

Η ΕΟΟ υποστηρίζει εξάλλου ότι 18 μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ζητούν να να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid τεστ σε εμβολιασμένους ασθενείς και τους συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.

«Αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Αναμένουμε επίσης, να υλοποιηθεί το επανειλημμένο αίτημα μας, από την έναρξη της πανδημίας, για την ένταξη Οδοντιάτρου με Ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», τονίζει ο κ. Δεβλιώτης.

Και προσθέτει ότι «όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας είμαστε ενωμένοι. Το γεγονός ότι το εν λόγω ψήφισμα υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας είναι μία μεγάλη συσπειρωτική κίνηση και ‘νίκη’ του κλάδου μας, ο οποίος μόνο ενωμένος μπορεί να στήσει ανάχωμα απέναντι στις αδικίες και τα ‘χτυπήματα’ που δεχόμαστε».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα