Προ των πυλών νέα προσφυγική κρίση στο λιμάνι της Πάτρας; – Τι προκαλεί ανησυχία

13.10.2021 / 19:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ma 7

Εντείνεται η ανησυχία για μια νέα «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών, προς την Ελλάδα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα και την Πάτρα, καθώς λόγω του λιμανιού της, οι μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους, κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι από πολέμους, όπως στη Συρία και στο Ιράκ, ή και από ανελεύθερα καθεστώτα όπως του Ισλαμικού κράτους, κατευθύνονται προς την πόλη από την ενδοχώρα με απώτερο σκοπό, να ταξιδεύσουν στην Ιταλία και από εκεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου είναι και ο τελικός τους προορισμός.

Το μεταναστευτικό στην Πάτρα

Η Πάτρα άρχισε να βιώνει τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, ήδη από την δεκαετία του 1990, εξαιτίας της αθρόας εισροής οικονομικών μεταναστών στη χώρα και της διαβίωσής τους στην ευρύτερη περιοχή λόγω της ύπαρξης του λιμανιού. Το ζήτημα οξύνθηκε ιδιαίτερα λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν που προκάλεσαν το μαζικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τον τόπο τους.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει διακυμάνσεις στον αριθμό και στην εθνικότητα των μεταναστών που ζουν στην πόλη, ενώ το φαινόμενο μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο, εντεινόμενο ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν άρχισε να μετακινείται στην περιοχή μεγάλος αριθμός Αφγανών χωρίς χαρτιά, καθώς επίσης και Σομαλοί και Σουδανοί, οι οποίο αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους, εξαιτίας των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ. Από τότε, μέχρι και σήμερα, στην Πάτρα βρίσκονται μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν με το όνειρο να ταξιδεύσουν στην Ιταλία.

Αυτή την περίοδο η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή της Πάτρας και κυρίως το παραλιακό μέτωπο, σε χώρους κοντά στο νέο λιμάνι, είναι ορατή. Μπορεί ο αριθμός να έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν όμως το θέμα παραμένει ανοιχτό.  Έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός, με τις εκτιμήσεις να θέλουν νέες μεταναστευτικές ροές να κινούνται προς την χώρα μας και με την κορύφωση να φτάνει προς τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.

Φυσικά, αναφερόμαστε μόνον στους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Πάτρα, ως ένα σταθμό της πορείας τους, καθώς υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μείνουν στην πόλη, να αποκτήσουν νόμιμα έγγραφα παραμονής και να εργαστούν εδώ.

Οι περισσότεροι από τους διερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες, έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου του Έβρου ή του Αιγαίου και μέσω των δικτύων διακίνησης ανθρώπων, έναντι βρέθηκαν στην Πάτρα, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Δυτική Ευρώπη.

Τα καταφύγια

Στο χώρο του Λαδόπουλου, της Πειραικής – Πατραϊκής καθώς και πέριξ της ΑΒΕΞ στην Πάτρα συνεχίζουν να βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν από το λιμάνι της Πάτρας προς την Ιταλία. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν σε άσχημες συνθήκες στα εγκαταλελειμμένα πρώην βιομηχανικά κτίρια. Ωστόσο, λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, κάλυψη αναγκών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, με τη συμβολή της «Κίνησης Υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/στριών», του Δήμου Πατρέων και άλλων εθελοντών και συλλογικοτήτων. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης «δεν μένουμε θεατές στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε ακατάλληλα κτίρια».

Οι συλλήψεις

Καθημερινές είναι οι συλλήψεις μεταναστών, κυρίως από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Πάτρας αλλά και από την τοπική Ελληνική Αστυνομία , η οποία επιλαμβάνεται έξω από το λιμάνι της Πάτρας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σε ένα μεταναστευτικό που «σιγοβράζει» στην Πάτρα το γεγονός ότι οι άνδρες του Λιμενικού της Πάτρας προχώρησαν σε περισσότερες από 20 συλλήψεις αλλοδαπών από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος και την καθημερινή ενημέρωση,  οι αλλοδαποί είτε εντοπίστηκαν κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά  είτε προσπάθησαν να περάσουν από το λιμάνι της Πάτρας με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παρατηρώντας κανείς τα στοιχεία, διαπιστώνει εύκολα πώς είναι δεκάδες οι περιπτώσεις αλλοδαπών που προσπαθούν να «δραπετεύσουν» πρός την Ιταλία μέσω του λιμανιού της Πάτρας επιδεικνύοντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν περισσότερες από 15 περιπτώσεις ατόμων.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην Πάτρα αποτελούν τα επίσημα στοιχεία συλλήψεων παράτυπων μεταναστών για το μήνα Σεπτέμβριο. Όπως προκύπτει σχεδόν μέρα παρά μέρα υπάρχουν συλλήψεις μεταναστών. Πιο αναλυτικά οι συλλήψεις ανά ημερομηνία έχουν ως εξής:

03/09/2021: Συνελήφθη, 20χρονος αλλοδαπός. Ο 20χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο, έτερου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

05/09/2021: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός. Ο 34χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα.

07/09/2021: Συνελήφθη 20χρονος αλλοδαπός. Ο 20χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα.

10/09/2021: Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πατρών. Ο ανωτέρω κατείχε ελλιπές ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο δεν του εξασφάλιζε νόμιμη παραμονή σε χώρο Schengen.

Επίσης, ένας αλλοδαπός συνελήφθη , διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό του Νότιου Λιμένα σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

13/09/2021: Σύλληψη 25χρονου αλλοδαπού και του 38χρονου αλλοδαπού διακινητή. Ο 38χρονος, ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, μετέφερε χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα τον 25χρονο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

16/09/2021: Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών ηλικίας 49, 33, 27 και 29 ετών . Ο 49 κατελήφθη να προσπαθεί να διευκολύνει τους τρεις αλλοδαπούς κατέχοντας και επιδεικνύοντας για λογαριασμό τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

21/09/2021: Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 24 ετών. Ο 25χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκε σε άλλο πρόσωπο, με τη συνέργεια της 24χρονης, η οποία τον συνόδευε.

 Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός. Ο 25χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκε σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Επίσης, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 29 και 25 ετών. Ο  29χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο , με τη συνέργεια της 25χρονης, η οποία τον συνόδευε.

23/09/2021: Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών, ηλικίας 68, 21, 29 και 19 . Ο 68χρονος αλλοδαπός οδηγός οχήματος μετέφερε τους έτερους αλλοδαπούς, κρυμμένους στο χώρο αποσκευών του ενός εκ των δύο Ε.Ι.Χ. οχημάτων που ήταν φορτωμένα στο εν λόγω Φ/Γ όχημα, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

24/09/2021: Σύλληψη 21χρονου αλλοδαπού. Ο 21χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα, ενώ υπήρχε εις βάρος του καταχώρηση με το μέτρο άρνηση εισόδου ή διαμονής σε έδαφος SCHENGEN.

 Σύλληψη, 25χρονου αλλοδαπού. Ο άνδρας κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

25/09/2021:Σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 39 και 33 ετών. Οι αλλοδαποί κατείχαν και επέδειξαν για λογαριασμό τους, καθώς των τριών (03) ανήλικων τέκνων τους, ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.

 Σύλληψη 33χρονου αλλοδαπού. Ο αλλοδαπός κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα.

26/09/2021: Σύλληψη 31χρονου αλλοδαπού. Διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα.

27/09/2021: Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 23 και 43 ετών. Εντοπίστηκε ο 23χρονος να αποπειράται να εξέλθει παράνομα από τη χώρα, με τη συνέργεια του 43χρονου, ο οποίος τον συνόδευε και επρόκειτο να ταξιδέψει μαζί του, ενώ κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που άνηκαν σε άλλο πρόσωπο.

01/10/2021: Σύλληψη τριών αλλοδαπών και του 31χρονου αλλοδαπού διακινητή τους. Ο 31χρονος εντοπίστηκε ως οδηγός Φ/Γ οχήματος (τράκτορας/επικαθήμενο-ψυγείο) να μεταφέρει επιμελώς κρυμμένους σε αυτοσχέδια κρύπτη εντός του χώρου του φορτίου, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από την χώρα.

Καμπάνια για την αποτροπή προσφυγικών ροών

Διεθνή καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, ξεκινάει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι η Ελλάδα φυλάσσει με οργανωμένο τρόπο τα σύνορα της και δεν επιτρέπει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σεβόμενη πάντα το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Η συγκεκριμένη καμπάνια  περιλαμβάνει την προβολή και διάχυση του μηνύματος τόσο σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία, χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους βασικούς αποδέκτες..

Βασικός πυλώνας, είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω και των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων, στο Αφγανιστάν, από όπου και προέρχεται η πλειοψηφία των μεταναστών που έρχονται προς την χώρα μας τα τελευταία έτη.

Παράλληλα, στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση οιονεί παράνομων μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η δράση, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά 75%.

 ΠΙΝΑΚΕΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΤΥΠΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021
 ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΕΙΣΟΔΟΣΠΑΡΑΤΥΠΗ  ΕΞΟΔΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ0742
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ7467
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ15
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΣΚΑΦΗ02
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ09
ΠΛΑΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ24
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΤΥΠΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2021
 ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΕΙΣΟΔΟΣΠΑΡΑΤΥΠΗ ΕΞΟΔΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ1240
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ148115
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ0514
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΣΚΑΦΗ0402
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ06
ΠΛΑΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ32

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα