Παρασκευή, 24.09.2021, 5:56 μμ

«Πράσινο φως» στον σκληρό νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις

03.09.2021 / 11:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
e1d3924f02d54b29779c8d7095856ff3_XL

Ο δρακόντειος νόμος της Πολιτείας του Τέξας που εμποδίζει τις γυναίκες να προχωρήσουν σε άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που αρνήθηκε να αποφασίσει επί της αναστολής. Πρόκειται για βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85% ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην Πολιτεία.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο -τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση-, δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός, επικαλούμενο «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε το νόμο και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για να προασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973 (Ρόου εναντίον Ουέιντ) με την οποία ουσιαστικά νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον νόμο του «πρώτου χτύπου καρδιάς», οι γυναίκες δεν θα μπορούν να προβούν σε άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, ενώ εμποδίζεται και ο τερματισμός της για εγκυμοσύνες που προέκυψαν από βιασμό ή αιμομιξία. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, τις τελευταίες ημέρες πριν από την εφαρμογή του νόμου οι κλινικές αμβλώσεων κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν αυξημένο αριθμό γυναικών που έσπευδαν να τερματίσουν την κύησή τους. Η απαγόρευση θα αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση να ταξιδέψουν εκτός Πολιτείας, πιθανότατα στη Λουιζιάνα ή στην Οκλαχόμα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά οκτώ κλινικές αμβλώσεων.

Επιπλέον, ο νόμος είναι πιο ακραίος απ’ ό,τι αντίστοιχοι σε Πολιτείες όπως το Οχάιο και η Αλαμπάμα, εξαιτίας ρήτρας που παραχωρεί οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες να κάνουν μήνυση σε οποιονδήποτε «βοηθά ή υποθάλπει άτομα που ζητούν άμβλωση στο Τέξας». Αν κάποιος μηνύσει επιτυχώς ένα άτομο που βοηθά και υποστηρίζει την ιατρική διαδ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα