«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

28.11.2023 / 18:17
f913c846fd7a9bd6b5bbfda31818aa21_XL

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 3,64 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δόση «σπάει» σε 1,69 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Στις 16 Μαΐου 2023, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή αίτηση πληρωμής για επιχορηγήσεις, με βάση την επίτευξη των 39 ορόσημων και τριών στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την τρίτη δόση των επιχορηγήσεων. Στις 22 Νοεμβρίου 2023, η Ελλάδα υπέβαλε επίσης αίτηση πληρωμής για δάνεια σχετικά με την επίτευξη ενός στόχου.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της καθιέρωσης ενός πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης, που θα εξορθολογίσει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.
Υπάρχουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον πολεοδομικό σχεδιασμό -την προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων-, τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής που θα επιτρέψει ένα πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και μια πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και την καθιέρωση δίκαιων και διαφανών δημόσιων συμβάσεων για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα.

Ο ένας στόχος, που καλύπτεται από το αίτημα πληρωμών για δάνεια, απαιτούσε την υπογραφή δανείων ύψους τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία.

Τα αιτήματα αυτά καλύπτουν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, την έναρξη έργων που σχετίζονται με την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτίρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, με το αίτημά τους, οι ελληνικές Αρχές παρείχαν λεπτομερή και πλήρη στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των 43 ορόσημων και στόχων. Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά τις πληροφορίες αυτές προτού υποβάλει τη θετική προκαταρκτική της αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων σε τέσσερις θεματικές συνιστώσες.

Το αναθεωρημένο σχέδιο, μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα ανέλθει σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ΤΑΑ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα