Πουρές ο εναλλακτικός, γιατί πουρές δεν γίνεται μόνο η πατάτα

14.03.2021 / 16:24
pouredes1-575x383

Μια μερίδα αφράτου και αρωματικού πουρέ πατάτας είναι πάντα δελεαστική και μας θυμίζει τα μαγειρευτά της μαμάς μας, γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τον αγαπάμε. Όμως, δεν μετατρέπεται μόνο η πατάτα σε λαχταριστό πουρέ. Με το κοκκινιστό ή το ψητό της Κυριακής, με τα θαλασσινά και τα λαχανικά μας μπορούμε να ταιριάξουμε πολλούς και διαφορετικούς, που μάλιστα συχνά ταιριάζουν και πολύ περισσότερο από τον απλό πατατένιο.

Οι ρίζες είναι πάντα μια πολύ καλή ασφαλής επιλογή. Από γουλί, παστινάκι ή γογγύλια είναι επιλογές που μπορεί να μην έχουν περάσει από το μυαλό μας, όμως είναι εναλλακτικές που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε, καθώς μέρα από τη γήινη και οικεία γεύση, προσθέτουν σπιρτόζικο χαρακτήρα και πιο σύνθετα αρώματα.

Πιο κοντά στις γεύσεις μας ίσως είναι ο πουρές καρότου, κουνουπιδιού ή γλυκοπατάτας, με τη χαρακτηριστική τους γλύκα, που ζητά αρωματικά όπως το θυμάρι, η θρούμπη, ο βασιλικός και ο δυόσμος, μαζί με μπαχαρικά σαν το κύμινο, τον κόλιανδρο και το σινάπι για να ισορροπήσει. Εάν τα επιλέξετε, στάξτε και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, που μαζί ε τα αρωματικά και τα μπαχαρικά θα ολοκληρώσουν την παλέτα της γεύσης τους.

Ένας ακόμη διαφορετικός και θρεπτικός πουρές με απίστευτα ζωντανό χρώμα είναι εκείνος του αρακά, ίσως ο πιο αγαπημένος ανάμεσα στα πιτσιρίκια μας, με τη γλύκα του, την ήπια γεύση και τα μαλακά αρώματα.

Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητές, αφού λίγα είναι τα λαχανικά που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κατά αυτόν τον τρόπο.

Αν διστάζουμε και δεν είμαστε σίγουροι για αυτό το «τόλμημα», μπορούμε να βρούμε, κυριολεκτικά, μια μέση λύση. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους παραπάνω πουρέδες και να βάλουμε μισή ποσότητα πατάτας και μισή ποσότητα όποιας άλλης ρίζας/λαχανικού θέλουμε να δοκιμάσουμε.

Τα βήματα

Διαλέγουμε το λαχανικό/ρίζα που θέλουμε να κάνουμε πουρέ. Ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας το ή τρίβοντάς το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Προσέχουμε τα λαχανικά μας να είναι περίπου ίδια σε μέγεθος. Αν όχι, τα κόβουμε, ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Αν έχουμε επιλέξει αρακά, προφανώς η φύση έχει κάνει η ίδια τη δουλειά για εμάς.

Επιλέγουμε είτε να βράσουμε είτε να ψήσουμε στον φούρνο τα λαχανικά της επιλογής μας μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι υπερβολικά. Αν συνδυάζουμε δύο λαχανικά, καλύτερα να τα διαχειριστούμε ξεχωριστά, γιατί συνήθως απαιτούν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος.

Αν θέλουμε ο πουρές μας να βγει πολύ λείος και κρεμώδης, τότε το βράσιμο είναι η καλύτερη επιλογή για εμάς. Αν όμως μας αρέσει ο πουρές μας να είναι πιο ρουστίκ, με κομματάκια, τότε και ο φούρνος μας κάνει μια χαρά.
Στην περίπτωση που θα επιλέξουμε το βράσιμο, είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε τα βρασμένα λαχανικά να στεγνώσουν καλά πριν συνεχίσουμε με την παρασκευή του πουρέ. Μια καλή και γρήγορη λύση, είναι να στραγγίξουμε τα βρασμένα λαχανικά και να να επιστρέψουμε στην άδεια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1΄-2΄. Έτσι, θα ξεφορτωθούμε την περιττή υγρασία.

Η ώρα του πουρέ

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, είναι η ώρα να τα πολτοποιήσουμε. Ο μύλος ή μια ξύλινη κουτάλα θα μας δώσουν έναν πουρέ μεστό, με κάποια κομματάκια, ενώ ο επεξεργαστής τροφίμων θα μας δώσει ένα λείο αποτέλεσμα.

Η γεύση

Είναι η στιγμή που πρέπει να προσθέσουμε το λιπαρό στοιχείο, που όχι μόνο θα δώσει γεύση στον πουρέ, αλλά και πλούσια υφή. Βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί, ξινόγαλο, φρέσκο τυρί κρέμα και γιαούρτι, είναι κάποιες από τις πιο διαδεδομένες επιλογές. Το έ.π. ελαιόλαδο αποτελεί κι αυτό πολύ καλή επιλογή, ειδικά αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε γαλακτοκομικό προϊόν στην παρασκευή μας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε είτε γάλα είτε ζωμό για να αραιώσουμε τον πουρέ αν είναι απαραίτητο, και να ενισχύσουμε τη γεύση του.

Ενώ το αλάτι και το βούτυρο αποτελούν έναν αχτύπητο συνδυασμό που ταιριάζει γάντι στους πουρέδες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλά υλικά του ντουλαπιού μας, τα οποία θα απογειώσουν γευστικά τον πουρέ. Σκόρδο, φρέσκα ή ξερά βότανα και αρωματικά, και μπαχαρικά, έχουν πάντα μια θέση στις συνταγές των νόστιμων πουρέδων. Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει ένταση και οξύτητα που ταιριάζει πολύ στα αμυλώδη λαχανικά.

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε τους πιο ασυναγώνιστους και ιδιαίτερους πουρέδες με οδηγό τη γεύση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα