Πόθεν έσχες: Σήμερα στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των «300» της Βουλής

29.07.2021 / 8:57
vouli2

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των «300» της Βουλής καθώς και των λοιπών πολιτικών προσώπων, όπως οι ευρωβουλευτές, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 11 το πρωί από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η δημοσιοποίηση αφορά τις δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν το 2020 και, ως εκ τούτου, θα έρθουν στο φως στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών κατά την οικονομική χρήση του 2019, χρονιά κατά την οποία έγιναν οι εκλογές και συντελέστηκε η κυβερνητική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι στις δηλώσεις, οι οποίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής, ακτινογραφείται η οικονομική κατάσταση των στελεχών τόσο της απελθούσας κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ που ανέλαβε τα ηνία στο μέσον του 2019.

Μια μέρα, πάντως, πριν από τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ελέγχου ήγειρε ζήτημα επανελέγχου της δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επικαλούμενος δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος που κάνουν λόγο για καθυστερημένη μεταβίβαση μετοχών που διέθετε η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι σε γαλλική εταιρία.

Η αφορμή για την ανακίνηση του θέματος δόθηκε επειδή –«από υπηρεσιακό λάθος», όπως ανακοινώθηκε- η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων 43 υπόχρεων, συμπεριλήφθηκαν «εκ παραδρομής στους προς αρχειοθέτηση καταλόγους της σημερινής (σ.σ.: χθεσινής) συνεδρίασης, μολονότι οι περιπτώσεις αυτές είχαν ήδη ελεγχθεί και είχε εγκριθεί η αρχειοθέτησή τους στη συνεδρίαση τής 23.6.2021».

Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή έκανε εμμέσως γνωστό ότι δεν τίθεται ζήτημα επανελέγχου της δήλωσης του ζεύγους Μητσοτάκη, η οποία ελέγχθηκε και αρχειοθετήθηκε, κάτι, όμως, το οποίο εξακολουθεί να αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι κάνουν τον έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είναι ενδεκαμελής και προεδρεύεται από τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Αθανάσιος Μπούρα, αλλά η πλειονότητα των μελών της δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά προέρχονται από τη Δικαιοσύνη ή εκπροσωπούν θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας.

Ειδικότερα, τακτικά μέλη της Επιτροπής είναι οι:

*Λουκάς Μόρφης, Αρεοπαγίτης.

*Σοφία Βιτάλη, Σύμβουλος της Επικρατείας.

*Βασίλειος Αραβαντινός, Σύμβουλος της Επικρατείας.

*Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

*Παναγιώτης Καραγιάννης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

*Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρημ/σης της Τρομοκρατίας & Ελέγχου Δ.Π.Κ..

*Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

*Χρίστινα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

*Σταύρος Κελέτσης, Βουλευτής της Ν.Δ.

*Σπυρίδων Λάππας, Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής είναι οι εξής:

*Βασίλειος Υψηλάντης, Βουλευτής της Ν. Δ., αναπληρωτής του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Αθανάσιου Μπούρα.

*Ζαμπέτα Στράτα, Αρεοπαγίτης, αναπληρωτής του Αρεοπαγίτη Λουκά Μόρφη.

*Γιαννουλάτου Ρωξάνη, Σύμβουλος της Επικρατείας, αναπληρώτρια της Συμβούλου Σοφίας Βιτάλη

*Χρήστος Λιάκουρας, Σύμβουλος Επικρατείας, αναπληρωτής του Βασιλείου Αραβαντινού.

*Γρηγόριος Βαλληνδράς, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναπληρωτής της Συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Βασιλικής Προβίδη.

*Όλγα Σμυρλή, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναπληρώτρια του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Καραγιάννη.

*Ιωάννης Αγγελής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναπληρωτής της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Άννας Ζαϊρη.

*Κωνσταντίνα Μαστρογιάννη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναπληρώτρια του Διοικητή ΕΑΔ Άγγελου Μπίνη.

*Γεώργιος Πάσχας, αναπληρωτής της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.

*Ιωάννης Μπούγας, Βουλευτής Ν.Δ., αναπληρωτής του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Κελέτση.

*Παύλος Πολάκης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναπληρωτής του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σπυρίδωνα Λάππα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα