Πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους κάτω των 50 ετών

02.03.2021 / 12:51
Åìâïëéáóìüò óå öáñìáêåßï áôüìïõ ðïõ áíïßêåé óå åõðáèÞ ïìÜäá,ìå ôï áíôéãñéðéêü åìâüëéï êáé ôï åìâüëéï ãéá ôïí ðíåõìïíéüêïêï, ÔåôÜñôç 11 Íïåìâñßïõ 2020 (EUROKINISSI/ ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού αποτυπώνοντας την τεράστια επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται για να ελεγχθεί η επιδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναμένεται να έχει υψωθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου τον Ιούνιο, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, διεμήνυσαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων που αναμένονται αλλά και τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία για τις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για τον πληθυσμό κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση. «Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία. Είναι μία από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις. Υπάρχει η σκέψη σε πολλές χώρες για αυτή την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος, χωρίς όμως ακόμη κάποια χώρα να το έχει εφαρμόσει. Ίσως περιμένουμε περισσότερα στοιχεία» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα 915.000 εμβολιασμοί, αριθμός που σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες του Μαρτίου, θα έχει υπερβεί το 1.000.000. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τα οποία όπως διευκρίνισε ο γενικός, έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόνον έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης συνδέονται με το εμβόλιο, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί παράλληλα δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως και επιτόπιους ελέγχους ώστε να διερευνήσει περιστατικά που καταγγέλλονται, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τις παρατυπίες στη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που έχουν δημοσιοποιηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο μετά την πανδημία είναι εξαιρετικό γεγονός» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την επέτειο της πανδημίας αλλά και το άλμα που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα