Πότε οι πληρωμές για επίδομα 400 ευρώ, αναστολές, ειδικές κατηγορίες – Όλο το χρονοδιάγραμμα

05.04.2021 / 9:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
atm

Μια σειρά πληρωμών αναμένονται τον Απρίλιο για χιλιάδες εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή, που έχουν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και όσους στηριχθούν μέσω ενισχύσεων ύψους 400 ευρώ όπως οι επιστήμονες.

Αναλυτικότερα:

 • Οι αναστολές Μαρτίου αναμένεται να πληρωθούν την Παρασκευή 9 Απριλίου ή τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
 • Μέχρι τις 15 Απριλίου θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ η έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, στους περίπου 20.000 ανέργους από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.

Ειδικότερα οι δικαιούχοι θα κληθούν να επικαιροποιήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι.

 • Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τον Ιανουάριο ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για διορθώσεις και ορθές επαναλήψεις για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για τη β’ φάση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων. Στους εργαζομένους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο στον οποίο δεν εργάζονται. Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πήρε παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου και αφορά τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021.
 • Μέχρι τέλος Απριλίου θα πληρωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 15 Απριλίου 2021. Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.

Διευκρινίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη με την νέα ΚΥΑ και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Πριν το Πάσχα αναμένεται να πληρωθούν οι μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως και την 10/1/2021, και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Να σημειωθεί ότι γι αυτούς συνεχίζεται η υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνων δηλώσεων μέχρι 12 Απριλίου.

 • Μέχρι το Πάσχα θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 οι κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις:
  α) Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών,
  β) Τουριστικοί συνοδοί,
  γ) Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ:
  79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων»,
  79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», και
  79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες»,
  εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020.
  δ) Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τη 16η /2/2021.

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα