Πότε ο Τσίπρας θα ρίξει το «γάντι των εκλογών»

30.03.2021 / 10:45
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Τα μηνύματα προς την κυβέρνηση είναι ηχηρά απειλώντας την κυριαρχία που παρουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να ποντάρει συνέχεια σε λάθος χειρισμούς από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ υγειονομικής κρίσης και οικονομικής, ζαλισμένη επικοινωνιακά καθώς χωρίς τέλος είναι τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει.

Γεγονός που δείχνει ότι δεν έφταιγαν μόνο τα κυβερνητικά στελέχη με την κακοφωνία τους τις προηγούμενες εβδομάδες, κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν επιζήμιο και αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τότε κρίθηκε ότι αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να τερματιστούν, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την εμφάνιση του κ. Σκέρτσου και τα όσα παρουσίασε στην απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν.

Η κυβέρνηση σύρεται από την ατζέντα που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου είναι οι επιτάξεις και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή της πανδημίας είχε θέσει με ένταση τα προβλήματα που προσπαθεί σήμερα να λύσει η κυβέρνηση. Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται σχεδόν καθημερινά να διευκρινίσουν τα μέτρα που έχουν με επίσημο τρόπο ανακοινώσει δίνοντας την αίσθηση πρόχειρου σχεδιασμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απολογούνται για λάθος εκτιμήσεις και για μέτρα που αναγκάζονται να τα πάρουν πίσω.

«Δώρο» η επίταξη των γιατρών

Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών ήταν «δώρο» που δεν το περίμεναν στην Κουμουνδούρου, καθώς από την πρώτη στιγμή ζητούσαν επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Με τον τρόπο που το έκανε η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ακροατήριο που στις τελευταίες εκλογές ήταν εχθρικό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντίπαλο. Παράλληλα στα μάτια των πολιτών εμφανίστηκε μια κυβέρνηση που δεν είχε σχεδιάσει εναλλακτικά σενάρια με εμμονή στο να μην κάνει μόνιμες προσλήψεις και να μην προχωρά σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης αναλύονται από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα με συμπέρασμα ότι δημιουργούν ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για εκείνους.

Με τους άστοχους επικοινωνιακούς κυβερνητικούς χειρισμούς δόθηκε η ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να εμφανιστεί σαν εκπρόσωπος μιας επαγγελματικής κατηγορίας, η οποία στην πλειονότητά της ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας από τότε που το κόμμα του επέστρεψε στα αντιπολιτευτικά έδρανα, χαράσσει δομική και θεσμική αντιπολιτευτική γραμμή, με τις όποιες παραφωνίες, με στόχο να προσεγγίσει ακόμα και το «κίνημα της γραβάτας». Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι κάθε δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση είναι υποψήφιος ψηφοφόρος τους, ωστόσο η δυσφορία από μόνη της δεν αρκεί από μόνη της.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για την κυβέρνηση, λέει σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, η επιλογή Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές είναι «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Στενοί του συνεργάτες εξηγούσαν, ότι στη συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ προσπάθησε να σπρώξει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει τίποτα καθώς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών θεωρείται ανοιχτό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί παράθυρο εκλογών, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το βρει λόγω της πολύ δύσκολης επιδημιολογικής και οικονομικής κατάσταση που επιδεινώνεται από τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Είναι δίκοπο μαχαίρι εάν θα επιχειρήσει πρόωρες εκλογές τώρα, είτε τον Ιούνιο είτε Σεπτέμβρη, είπε στον «ΝΕΟΛΟΓΟ» στενός συνεργάτης του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αν δεν τις κάνει, θα συνεχιστεί η ήδη ταχεία φθορά της κυβέρνησης. Αν τις κάνει τελικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου είτε γιατί στήνει κάλπες πριν καλά-καλά ξεμπερδέψουμε από την πανδημίας είτε γιατί θα προκαλέσει νέα αναστάτωση πάνω που θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται τα πράγματα. Με τι αφήγημα θα πάει σε εκλογές, πέρα από τη μικροκομματική σκοπιμότητα;» Παράλληλα, «Θα εξοργίσει τους «νοικοκυραίους» που περιμένουν όπως τους έχει υποσχεθεί να δουλέψουμε καταστήματα τους και να περισώσουν ότι μπορούν, ενώ θα προκαλέσει ζημιά και «πάγωμα» στο άνοιγμα του Τουρισμού».

Γιατί δεν ζητά εκλογές

Στο ερώτημα γιατί δεν ζητάει εκλογές ο Τσίπρας και αν τις φοβάται, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Μονά ζυγά δικά τους. Από τη μία τον κατηγορούν για έξαλλη αντιπολίτευση που θέλει να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα και από την άλλη ότι φοβάται να ζητήσει εκλογές που αν το κάνει θα τον κατηγορήσουν ξανά. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του είναι για μετριοπαθή και με προτάσεις αντιπολίτευση». Η εκτίμηση από τις ζυμώσεις που γίνονται είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει και θα ζητήσει εκλογές μέσα στο 2021 αλλά αφού θα έχουμε περάσει τον κάβο της πανδημίας εκμεταλλευόμενος τις επιπτώσεις που θα έχει αφήσει πίσω της.Το τελευταίο διάστημα επικρατεί καλό κλίμα στην Κουμουνδούρου που διαπιστώνει την έντονη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για την κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός γιατί από την φθορά της κυβέρνησης δεν «κερδίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει απάντηση στο ότι: «Σε καμιά πολιτική συνθήκη δεν μεταφέρθηκαν ψηφοφόροι από τη μία στιγμή στην άλλη από το ένα κόμμα στο άλλο. Τα στάδια είναι συγκεκριμένα, στη αρχή η απογοήτευση, μετά η οργή και στη συνέχεια η αποστασιοποίηση από τη τελευταία εκλογική απόφαση με προτελευταίο σταθμό την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Στο τέλος έρχεται και η επιλογή». Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει έμφαση στο καθαρό μήνυμα χωρίς παραφωνίες και αντιφάσεις και την εναλλακτική πρόταση.

«Ο Μητσοτάκης κατέβασε τους νέους για τον Κουφοντίνα»

Για τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που υπονομεύουν την υγειονομική κατάσταση της χώρας, «Τις πλατείες δεν τις γεμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα αδιέξοδα και οργή που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις». Είπε στον «Ν» στενός συνεργάτης του Τσίπρα και συνέχισε, «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κινητοποιήσει τόσους ανθρώπους δεν θα ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να το παραδεχθούν είναι ότι η φθορά έχει ξεκινήσει από τα κάτω και όχι από τα πάνω. Και αυτό έχει συμβεί με την ευγενική χορηγία και τη συνδρομή τόσο του κ. Μητσοτάκη, όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ της μονοφωνίας με το καθημερινό λιβάνισμά απέναντι στα προβλήματα και στα αδιέξοδα στην καθημερινότητα των πολιτών». Και για τις κατηγορίες σχετικά με την υπεράσπιση του Κουφοντίνα: «Ο Μητσοτάκης κατάφερε από κει που για τον Κουφοντίνα θα έβγαιναν 200 άτομα να διαδηλώσουν να βγαίνουν τέσσερις και πέντε χιλιάδες. Προφανώς όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν ή είναι υποστηρικτές του Κουφοντίνα. Είναι νέοι που έχουν στοχοποιηθεί για διαφορετικούς λόγους από την κυβέρνηση. Αυτό λειτούργησε και λειτουργεί ως ντόμινο που δημιουργεί κοινωνική ώσμωση και κινητοποιεί και μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες και διαμορφώνει το πολιτικό περιβάλλον».  

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα