Πότε αναμένεται ο  «Κένταυρος» στην Ελλάδα

18.07.2022 / 9:50
intime-kosmos-koronoios-sintagma

Η τελευταία υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, «Κένταυρος» (Centaurus, ή BA.2.75 όπως είναι η επιστημονική ονομασία της), εντοπίζεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, μετά την Ινδία όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι ο «Κένταυρος» θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, χωρίς οι ειδικοί να αποκλείουν να γίνει και νωρίτερα η άφιξή του, λόγω της τουριστικής περιόδου και της επακόλουθης κινητικότητας.Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν είναι αρκετά ώστε να επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν ευκρινή εικόνα για την πορεία της και τη δυναμική της. Το σενάριο της επικράτησης της ΒΑ.2.75 έναντι των κυρίαρχων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ανοιχτό και θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες – θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 εβδομάδες για να κριθεί πόσο περισσότερο μολυσματική είναι η νέα υποπαραλλαγή σε σύγκριση με τις τωρινές και πόσο θα πυροδοτήσει μία νέα επιδημική έξαρση.Επί του παρόντος, το επιδημικό κύμα τείνει να σταθεροποιηθεί, αφήνοντας πίσω του καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα με μολύνσεις και επαναμολύνσεις, αλλά ευτυχώς μόλις λίγες εκατοντάδες με σοβαρή νόσο COVID-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία. Κατά την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 σε απλές κλίνες – την περασμένη Τετάρτη μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ τετραμήνου με 447 νέες εισαγωγές.Οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 2.200, με σχεδόν 500 να χρειάζονται αυξημένη φροντίδα στις ειδικές Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κ.ά.). Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται το τελευταίο 10ήμερο, έχοντας φτάσει τους 110. Ωστόσο, η διασωλήνωση δεν αποτελεί πλέον ιατρική πράξη που αφορά τους εμβολιασμένους. Αντιθέτως, έχει γίνει μονόδρομος για τους ανεμβολίαστους που μολύνονται και νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. 
Ο «Κένταυρος» του κορωνοϊού
«Ο πόλεμος που υπάρχει, ο αέναος, του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος. Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να μπορούν να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση», έλεγε στις αρχές του 2021 η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή το στέλεχος Β.117 της παραλλαγής Alpha, ευρύτερα γνωστής ως «βρετανική μετάλλαξη». Μερικές… μεταλλάξεις αργότερα, αλλά και υποπαραλλαγές μεταλλάξεων, ο «πόλεμος» για τον οποίο μίλησε η καθηγήτρια συνεχίζεται αλλά με μικρότερη ένταση.Στο προσκήνιο τώρα βρίσκεται η νέα υποπαραλλαγή της Omicron με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο. Πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.«Τα δεδομένα για τη νέα υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 είναι ελλιπή ακόμη, χρειάζεται κι άλλος χρόνος ώστε η επιστημονική κοινότητα να έχει καθαρή εικόνα γι’ αυτήν. Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τις άλλες, και από την τελευταία που κυκλοφορεί ευρέως, τη ΒΑ.5. Απομένει να δούμε κατά πόσο θα διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων ή της μόλυνσης», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Σουρβίνος. Προσθέτει ότι «στην Ελλάδα οι αναλύσεις από το γονιδιωματικό δίκτυο δεν την έχουν εντοπίσει ακόμη, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για θέμα χρόνου. Η εποχή, ο τουρισμός, η κινητικότητα των πολιτών, αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για τη “μετακίνηση” της νέας υποπαραλλαγής. Τον Αύγουστο θεωρείται βέβαιος ο εντοπισμός της και στη χώρα μας».Δεν θα ήταν έκπληξη, μάλιστα, ο εντοπισμός για πρώτη φορά του «Κενταύρου» στην Κρήτη, δεδομένου ότι το νησί τείνει να δημιουργήσει… παράδοση στην έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων. Αλλωστε και το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron στη χώρα μας στα Χανιά εντοπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. «Στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο ανήκει στο Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ελέγχουμε πλέον την πλειοψηφία των δειγμάτων που συλλέγονται στο νησί. Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προκαταρκτικό έλεγχο των δειγμάτων για τον εντοπισμό κάποιας τυχόν νέας μετάλλαξης. Πάντως, στη χώρα μας τον κύριο όγκο της γονιδιωματικής ανάλυσης διενεργεί το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που μας έχει επιτρέψει να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα από τον Ιανουάριο του 2021 για τις μεταλλάξεις», αναφέρει ο κ. Σουρβίνος.

Η πορεία της επιδημίας το επόμενο δίμηνο

Το ενδεχόμενο ο «Κένταυρος» να επικρατήσει έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5 και να πυροδοτήσει μία νέα επιδημική έξαρση τον Σεπτέμβριο ή και νωρίτερα παραμένει ανοιχτό για τους επιστήμονες.Σε αυτή τη φάση, πάντως, το έκτο κύμα κορωνοϊού που έχει απλωθεί στη χώρα από τα μέσα Ιουνίου συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αλλά με μικρότερη πια ταχύτητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Μάλιστα, κάποια πρώιμα ακόμη δεδομένα δείχνουν μια μικρή σταθεροποίηση στις περιοχές όπου είχε σηκωθεί αρχικά το κύμα, δηλαδή σε Αττική, Κρήτη και νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.Ωστόσο, η αποκλιμάκωση δεν αναμένεται να είναι σύντομη, όπως συνέβη με την αρχική Omicron τον περασμένο Ιανουάριο στη χώρα μας. «Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών που επικρατούν τώρα τους θερινούς μήνες, με την κινητικότητα λόγω των διακοπών να κορυφώνεται, αλλά και με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν να μην περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τη μάσκα, είναι βέβαιο ότι η αποκλιμάκωση θα γίνει με πολύ αργό ρυθμό και θα φτάσει ως το τέλος Αυγούστου», εκτιμά ο κ. Τζανάκης. Αυτό βεβαίως θα μπορούσε να έχει και άλλη ανάγνωση: εάν εφαρμόζονταν από τους πολίτες ευρέως τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής έναντι του κορωνοϊού, θα συρρικνωνόταν η περίοδος της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα του καθηγητή, τα κρούσματα τον Αύγουστο θα κυμαίνονται στα 10.000 με 15.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 135-140. «Με βάση την πορεία της επιδημίας μέχρι τώρα στη χώρα μας και στις άλλες χώρες όπου έχει προηγηθεί το κύμα, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή με άλλη μετάλλαξη, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν πιο ήπιο Σεπτέμβριο», λέει ο κ. Τζανάκης.Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και ο καθηγητής κ. Παρασκευής: «Την τρέχουσα περίοδο ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης είναι υψηλός. Οσοι μολύνονται, ενισχύουν το τείχος ανοσίας το οποίο, όπως έχουμε διαπιστώσει, εμφανίζει σημαντικά κενά μετά από κάποιους μήνες. Με τόσες εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, το τείχος ανοσίας θα μπορέσει πιθανόν να συγκρατήσει μια νέα επιδημική έξαρση το επόμενο τρίμηνο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα