Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμένος που έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα

25.05.2021 / 13:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
embolio-koronoios-pfizer

Καθησυχαστικός προς όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και έρθουν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και έρθουν σε επαφή με κρούσμα» τονίζει ο καθηγητής.

«Ο εμβολιασμένος είναι σε πολύ σημαντικό ποσοστό προστατευμένος. Προφανώς θα πρέπει να δει εάν θα αναπτύξει κάποιο σύμπτωμα, η πιθανότητα όμως είναι πάρα πολύ μικρή. Ανάλογα με το εμβόλιο που έχει κάνει είναι κάτω από 15%. Ακόμη κι αν νοσήσει, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του» εξηγεί ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Μικρή η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό»

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα δεν χρειάζεται να απομονωθούν όσες ημέρες πρέπει τα υπόλοιπα. Βεβαίως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εξασφάλιση εάν κάνουν ένα ή δύο τεστ (self ή rapid) και αυτά βγουν αρνητικά» τονίζει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος.

«Υπάρχει βέβαια μία μικρή πιθανότητα (γύρω στο 10%) ο πλήρως εμβολιασμένος εάν εκτεθεί στον κορονοϊό να έχει μέσα του ιό, αλλά σε μικρότερο ιικό φορτίο, άρα είναι πολύ πιο προστατευμένος ο ίδιος και είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μεταδώσει κάτι και σε άλλους ανθρώπους» συμπληρώνει.

Πότε ο εμβολιασμένος θεωρείται προστατευμένος από τον κορονοϊό

Όπως εξηγεί ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος η προστασία αρχίζει στις 14 ημέρες από τότε που κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως ακόμη και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου είμαστε πλήρως προστατευμένοι. Σε λίγο θα έχουμε αποτελέσματα και για το ενιάμηνο και για τον χρόνο. Η πρόβλεψη είναι πως μάλλον για έναν χρόνο θα είμαστε πλήρως προστατευμένοι» υπογραμμίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

πηγή: newsbeast

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα