Πόσο ακριβό είναι το ρεύμα στην Ελλάδα – Ποιες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές

12.10.2022 / 9:44
REUMASDA

Στη 10η θέση βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την ευρωπαϊκή κατάταξη για τις τιμές του ρεύματος, λαμβανομένων υπόψη και των επιδοτήσεων που δίνονται στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα η μέση τιμή λιανικής για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 0,2305 ευρώ/KWh. Η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει όλους τους φόρους αλλά και τις επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και σύμφωνα με αυτά η ακριβότερη χώρα αναδεικνύεται η Δανία με μέση τιμή 0,4559 ευρώ/KWh ενώ ακολουθεί το Βέλγιο με 0,3377 ευρώ/KWh, η γειτονική Ιταλία με 0,3115 ευρώ/KWh και η Ισπανία με 0,3071 ευρώ/KWh.

Ακριβότερες από την Ελλάδα είναι επίσης η Τσεχία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Ρουμανία.

Στον αντίποδα χαμηλότερες τιμές κιλοβατώρας έχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Φινλανδία, Σλοβακαία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Μολδαβία, Βουγλαρία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Β. Μακεδονία, Βοσνία, Τουρκία, Σερβία, Γεωργία, Κόσοβο, Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο ακριβό είναι το ρεύμα στην Ελλάδα – Ποιες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές
Πόσα κερδίζουμε από τη μείωση 5% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος: Το όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Εάν όμως εξαιρεθούν οι φόροι και οι επιδοτήσεις τότε σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με μέση τιμή 0,3118 ευρώ/KWh. Το γεγονός επισήμαναν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα, οι οποίοι έκαναν λόγο για ακραία αισχροκέρδεια που προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση “κάτι που βλέπουν στην τσέπη τους όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Βεβαίως, από την πλευρά τους πηγές του ΥΠΕΝ επισήμαναν ότι ο πίνακας της Eurostat που δεν περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις αφορά σε τιμές που δεν πληρώνουν οι καταναλωτές και ότι οι τιμές που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες αφού μεσολαβούν οι επιδοτήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο, η τελική τιμή της ενέργειας στη λιανική αγορά στη χώρα μας κινείται κατά μέσο όρο στα 23 λεπτά/Kwh (έναντι 19,74 λεπτών το δεύτερο εξάμηνο του 2021) ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΝ.

Πηγη: capital

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα