Πώς το lockdown αύξησε την κίνηση στα γλυκά στην Πάτρα και ο εγκλεισμός έκανε την αγορά μιας πάστας κανονική… έξοδο

19.12.2020 / 11:07
zaxaroplastio

Το γλυκό κάνει καλό στην ψυχολογία αλλά όπως αποδεικνύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνει καλό και στην… κλεισούρα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία αυξήθηκε θεαματικά και δεν ευθύνεται για αυτό μόνο το γεγονός ότι πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα καθώς η σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο- όταν δεν ήταν στο προσκήνιο ο κορωνοϊος-  δείχνει ότι φέτος οι Πατρινοί που περνάνε την πόρτα των ζαχαροπλαστείων είναι πολλοί περισσότεροι.

Με τα καταστήματα εστίασης να είναι κλειστά, με τα θέατρα και τα σινεμά κλειδωμένα, τα ζαχαροπλαστεία φαίνεται ότι έχουν καταλήξει να είναι κάτι σαν …έξοδος, σαν απογευματινή βόλτα, σαν ο τελευταίος μας σταθμός προτού επιστρέψουμε σπίτι. 

Η τάση αυτή έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στους επαγγελματίες του κλάδου σε κέντρο και περιφέρεια.

Α. Δημακόπουλος: Το γλυκό είναι η απόλαυση των ημερών της καραντίνας

Ο Αντώνης Δημακόπουλος  από το ζαχαροπλαστείο «Γλυκοτεχνίες του κόσμου τα γλυκά» στην περιοχή της πλατείας Νόρμαν, δίπλα από το κέντρο της Πάτρας, μιλάει για ανοδική τάση τις μέρες του lockdown.

«Είναι γεγονός ότι δεν μας έχει επηρεάσει ως κατάστημα όλο αυτό που περνάμε με την πανδημία.

Υπάρχει όμως ακόμη  και μέσα στο lockdown μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και η κίνηση έχει αυξηθεί αισθητά. Ο κόσμος έρχεται και παίρνει τα γλυκά του και στη συνέχεια πηγαίνει σπίτι του για να τα απολαύσει.

Το γλυκό είναι μία απόλαυση όταν γνωρίζει κανείς τα μυστικά του και αυτή την απόλαυση την έχει ανάγκη ο κόσμος και δεν θέλει να την χάσει.

 Άλλωστε, ένα γλυκό κάνει πάντοτε καλό στην ψυχολογία και ανεβάζει την διάθεση».

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι τα είδη του καταστήματος που έχουν μεγάλη πέραση στον κόσμο, δεν είναι μόνο οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

«Εμείς φημιζόμαστε για τα προφιτερόλ, για το μπανόφι, για την πάβλοβα, για το μίλφειγ.

Όμως μεγάλη πέραση έχουν αυτές τις μέρες τα σιροπιαστά μας, ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, αλλά και  κα το σάμαλι».

Όσο για τις καθαρά χριστουγεννιάτικες λιχουδιές; «Έχουν ξεκινήσει και αυτά να ζητούνται από τον κόσμο. Ειδικότερα όμως τα μελομακάρονα, είτε μιλάμε για τα  κλασικά, είτε για αυτά με την σοκολάτα, φεύγουν σε χρόνο αστραπή».

M. Μπερδένη:  Έρχονται στο ζαχαροπλαστείο για βόλτα, να βγουν από το σπίτι

Η Μαρία Μπερδένη από το ζαχαροπλαστείο «Μπερδένης» στην περιοχή της Εγλυκάδας, επιβεβαιώνει ότι έχουμε αισθητή αύξηση σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά την κίνηση γύρω από την υπόθεση γλυκό.

«Ιδίως την περίοδο  του lockdown που συμπίπτει και με τις γιορτές πριν από τα Χριστούγεννα, έχουμε πολύ κίνηση. Ακόμη όμως και τις καθημερινές  υπάρχει κινητικότητα κάτι που δεν είχαμε παρατηρήσει, τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο εύρος την περυσινή περίοδο» λέει.

Οι πελάτες του ζαχαροπλαστείου κάνουν ανάρπαστα τα κοκ και τα σου, τα μικρά και τα γίγας, αλλά και τις πάστες.

«Με τα γλυκά των Χριστουγέννων αναμένουμε αυτή την εβδομάδα την αύξηση της κίνησης, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι πωλήσεις. Οι πελάτες δοκιμάζουν γεύσεις, ρωτούν τιμές και παραγγέλνουν ή θα παραγγείλουν τις επόμενες ημέρες για τις γιορτές».

Όσο για τη μετατροπή του ζαχαροπλαστείου σε βόλτα αλά παλαιά; Η κ. Μπερδένη το επιβεβαιώνει: «Ναι έρχονται πλέον στο ζαχαροπλαστείο για να κάνουν μια βόλτα, να βγουν από το σπίτι…. Για να φάνε ένα γλυκό…

Έχουν έρθει σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ακόμη και πελάτισσες ντυμένες πολύ καλά, βαμμένες, με σκουλαρίκια, που μας εξομολογούνται ότι ντύνονται για να έρθουν στο ζαχαροπλαστείο να ψωνίσουν να βγουν λίγο από το σπίτι, να ξεσκάσουν, να νιώσουν λίγο καλύτερα. Είναι συγκινητικό αυτό και δείχνει πόσο πολύ έχουμε εγκλωβιστεί στις παρούσες συνθήκες».

Μ. Παπαδόπουλος: Η ζήτηση της αυτό- απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού

Ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, από  το κατάστημα «Μιλτιάδης» Κορίνθου και Μιαούλη, πρόεδρος του σωματείου ζαχαροπλαστών Πάτρας βλέπει επίσης την ζήτηση που υπάρχει από τον κόσμο, αλλά βλέπει και ένα σημαντικό μειονέκτημα φέτος σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές.

«Ο κόσμος πράγματι αγοράζει το γλυκό του, δείχνοντας ότι το υπολογίζει και το έχει περισσότερο ανάγκη από άλλες φορές, όμως, λείπουν οι κοσμικές εκδηλώσεις και οι γιορτές.  Δεν γίνονται φέτος σε αυτές τις γιορτινές μέρες οι επισκέψεις στα σπίτια όπου ένα από τα πιο συνηθισμένα δώρα που όλοι κάνουμε είναι ένα κουτί με γλυκά.

Η καραντίνα μας τις έχει απαγορέψει. Το γεγονός αυτό έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση των γιορτών σε επίπεδο επίσκεψης,  παρόλο που υπάρχει μεγάλη  ζήτηση από τον κόσμο εκείνο που βρίσκεται μέσα στο σπίτι του».

Όσο για τις τιμές; «Δυσκολευόμαστε με τις πρώτες ύλες που αυτές τις μέρες της πανδημίας έχουν πάρει ανοδική τάση από τις βιομηχανίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ποσότητες των παραγγελιών που δέχονται από εμάς είναι πιο μικρές. Ωστόσο, στα μαγαζιά μας έχουμε κρατήσει τις τιμές σταθερές».

Κ.Α.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα