Πώς θα φτιάξετε κεφίρ καρύδας και γιατί να το προτιμήσεις;

25.04.2023 / 10:10
homemade-coconut-yogurt-in-a-glass-jar-on-the-table-healthy-vegan-picture-id990585538

Tο κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες της Ασίας και ιδίως στην Τουρκία. Μάλιστα, η λέξη “κεφίρ” προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και σημαίνει “καλή αίσθηση μετά το φαγητό”. Παραδοσιακά, παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα το οποίο υφίσταται ζύμωση από τους λεγόμενους “σπόρους” κεφίρ, οι οποίοι ουσιαστικά είναι ένα μείγμα από βακτήρια γαλακτικού οξέος και ζύμες. Η διαδικασία της ζύμωσης έχει σπουδαία σημασία για την τεχνολογία τροφίμων και είναι μια τεχνική συντήρησης και βελτιστοποίησης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, γνωστή από την αρχαιότητα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ήδη από την αρχαία Αίγυπτο, όπου περίπου το 4.000 π.Χ. παρασκευάστηκε η πρώτη μπίρα με τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης. Ενδεικτικά, άλλα προϊόντα ζύμωσης είναι το γιαούρτι, το αριάνι, διάφορα τυριά, το κρασί, το ψωμί κ.ά. Κι αν όλα αυτά τα ξέρεις, ας γνωρίσουμε ένα ακόμα προϊόν ζύμωσης: το κεφίρ καρύδας, ένα non-dairy ανάλογο του παραδοσιακού κεφίρ, με πιο “φιλική” γεύση για όσους δεν προτιμούν την ελαφρώς ξινή γεύση του παραδοσιακού. Το κεφίρ καρύδας παρασκευάζεται όπως και το παραδοσιακό, όμως η βάση του είναι το νερό καρύδας, στο οποίο προστίθενται οι σπόροι κεφίρ. Τo νερό καρύδας προέρχεται από το εσωτερικό της άγουρης πράσινης καρύδας και διαφέρει από το γάλα καρύδας, το οποίο προέρχεται από την καφέ ώριμη καρύδα και περιέχει νερό καρύδας και τριμμένη σάρκα καρύδας.

Γιατί νερό καρύδας;
Η σύσταση του νερού της καρύδας διαφέρει από εκείνη του ζωικού γάλακτος. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε κάλιο –βασικός ηλεκτρολύτης που συμμετέχει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση–, αλλά και σε άλλα ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Αυτά τα συστατικά του νερού της καρύδας το καθιστούν πολύ καλή εναλλακτική των αθλητικών ποτών, διότι, λόγω των ηλεκτρολυτών που περιέχει φυσικά, συμβάλλει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, είτε έχει προηγηθεί άσκηση είτε όχι. Επίσης, παρόλο που η καρύδα ως καρπός περιέχει αρκετά λιπαρά και μάλιστα τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κορεσμένα, το νερό καρύδας είναι πολύ χαμηλό σε λίπος. Ακόμα, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, έχει μια φυσική γλυκιά γεύση που το κάνει πιο ευχάριστο στην κατανάλωση, ενώ περιέχει και πλήθος βιταμινών, με κυρίαρχες τη βιταμίνη C και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το κεφίρ καρύδας, λοιπόν, διατηρεί όλα τα καλά χαρακτηριστικά του νερού καρύδας και επιπλέον μας προσδίδει τις ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων κεφίρ και της διαδικασίας της ζύμωσης. Συγκεκριμένα, το κεφίρ καρύδας, όπως και το παραδοσιακό κεφίρ, διαθέτει προβιοτικά τα οποίο είναι πολύ ευεργετικά για τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Επιπλέον, είναι μια καλή εναλλακτική και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Παρ’ όλο που τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση συνήθως είναι πιο καλά ανεκτά από αυτά τα άτομα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με σοβαρή δυσανεξία, τα οποία μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα μειονέκτημα του κεφίρ καρύδας είναι ότι περιέχει περισσότερο νάτριο από το παραδοσιακό, επομένως, αν βρίσκεσαι σε δίαιτα πτωχή σε νάτριο για κάποιο λόγο υγείας, καλό είναι να το έχεις υπόψη σου.

Πού θα βρεις κεφίρ καρύδας;
Πράγματι, είναι λίγο δύσκολο να βρούμε στην αγορά έτοιμο κεφίρ καρύδας, όμως τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το νερό καρύδας και τους σπόρους κεφίρ. Το νερό καρύδας μπορούμε να το προμηθευτούμε είτε από κάποιο σούπερ μάρκετ είτε από κάποιο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής. Οι σπόροι κεφίρ, λόγω του ότι αποτελούν ζωντανή καλλιέργεια μικροοργανισμών, είναι δυσεύρετοι. Μπορούμε ωστόσο να τους προμηθευτούμε σε μορφή σκόνης, όπου συνήθως ένα σακουλάκι βάσης κεφίρ είναι κατάλληλο για την παρασκευή 1 λίτρου κεφίρ.

Πώς θα το φτιάξεις
Αρχικά, ενεργοποιούμε τους αφυδατωμένους σπόρους κεφίρ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μετά την ενεργοποίηση σουρώνουμε τους σπόρους καρύδας με πλαστικό σουρωτήρι. *Να σημειωθεί ότι κατά την παρασκευή του κεφίρ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μεταλλικά σκεύη και εργαλεία, καθώς αποδυναμώνουν και καταστρέφουν την καλλιέργεια των σπόρων κεφίρ. Στη συνέχεια γεμίζουμε ένα γυάλινο ή ένα πλαστικό μπουκάλι με τους σπόρους κεφίρ και το νερό καρύδας (όχι μέχρι πάνω) σε αναλογία περίπου 1 προς 10, δηλαδή 100 γρ. σπόροι κεφίρ για 1 λίτρο νερό καρύδας, και δεν κλείνουμε το μπουκάλι, αλλά σκεπάζουμε με μια πετσέτα, έτσι ώστε να αναπνέει η καλλιέργεια. Αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 24 ώρες, στραγγίζουμε τους σπόρους και το κεφίρ μας είναι έτοιμο. Φυλάσσουμε τους σπόρους μαζί με 2-3 κ.σ. κεφίρ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Δοκίμασέ το και ίσως γίνει το αγαπημένο σου ρόφημα, που θα σε κρατά ενυδατωμένη και γεμάτη ενέργεια στην καθημερινότητα αλλά και στην άσκηση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα