Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση τη ρύθμιση των χρεών από την πανδημία

09.03.2021 / 10:45
estiasi

Λύση για την ανάσχεση της αυξητικής πορείας των οφελών αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τα συνολικά χρέη να έχουν φτάσει πλέον τα 6,2 δις ευρώ από 5,5 δις ευρώ το 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν την πορεία των στοιχείων, με τις προβολές στις εισπράξεις που έχουν κάνει για το 2021 να προκαλούν τρόμο για την επόμενη μέρα. Με δεδομένο πλέον το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς και τις συνέπεια που προκαλεί στην οικονομία, στην κυβέρνηση αναζητούν κατάλληλες λύσεις που θα δώσουν ανάσας στην αγορά, χωρίς όμως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία των δημοσιονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης ειδικού σκοπού των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων, προκειμένου να ενταχθούν τόσο οι οφειλές που προκάλεσε η πανδημία το 2020, όσο και οι οφειλές του 2021.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εντάξουν στη ρύθμιση με τις 24 ή 48 δόσεις, τα χρέη του 2021 από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και δόσεων του ΦΠΑ.

Στην ίδια ρύθμιση θα ενταχθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Ιούνιο του 2020 οι οποίες αφορούν κυρίως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλές αυτές ανήλθαν σε 5,685 δις ευρώ.

Η ρύθμιση των οφειλών με δόσεις θα έρθει προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους να διευθετήσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, αλλά και να τακτοποιήσουν τις νέες τους υποχρεώσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει άλλο πάγωμα οφειλών και μετάθεση της πληρωμής τους για αργότερα.

Εκτός σχεδιασμού είναι και το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των οφειλών, όπως έχουν επανειλημμένα ζητήσει οι φορείς της αγοράς.

Ο βασικότερος προβληματισμός προέρχεται εξαιτίας των εκτιμήσεων μεγαλύτερης αύξησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών με βάση το ποσοστό εισπραξιμότητας που καταγράφηκε το 2020 και σύμφωνα με το οποίο στους πέντε βασικούς φόρους (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) κυμάνθηκε στο 82%. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις όμως για το 2021 είναι ότι οι εισπράξεις από τους συγκεκριμένους φόρους θα υποχωρήσουν, προκαλώντας «τρύπα» 6,169 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η συνέπεια των φορολογούμενων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2020 και δεν θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής ασφυξίας από της πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους, προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να έχει πλήρης εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα ταμειακά διαθέσιμα. Ακόμα ένα εμπόδιο στην εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης είναι και η στάση των θεσμών, καθώς αντιδρούν σε ρυθμίσεις που κατά την άποψη τους υπονομεύουν τη κουλτούρα των πληρωμών και τις εισπράξεις του δημοσίου. Αναλυτικότερα οι προβολές δείχνουν ότι ανά κατηγορία φόρων η υστέρηση το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: – 2,636 δις. ευρώ στο ΦΠΑ.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να φθάσουν στα 17,466 δις. ευρώ και με βάση την εσπραξιμότητα που ήταν πέρυσι 84,91% οι εισπράξεις θα ανέλθουν στα 14,830 δις. ευρώ – 2,73 6 δις. ευρώ στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων Με την εισπραξιμότητα στο 73,16% από τα προβλεπόμενα έσοδα ύψους 10,193 δις. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία 7,457 δις. ευρώ – 440 εκ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καθώς από τα 3,416 δις. ευρώ που προβλέπει προϋπολογισμός με την εισπραξιμότητα στο 87,12% τα έσοδα θα ανέλθουν στα 2,976 δις. ευρώ – 691 εκ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ όπου έχουν προβλεφθεί 2,667 δις. ευρώ. Δεδομένου ότι εισπραξιμότητα είναι της τάξης του 74,11% τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 1,976 δις. ευρώ

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι νέες οφειλές που βεβαιώθηκαν και έμειναν απλήρωτες υπερέβησαν τα 7,1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 5,68 δις ευρώ ήταν βεβαιωμένα ποσά φόρων με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών από φόρους να διαμορφωθεί στα 108 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα