Πώς να φτιάξετε Λαμπρόψωμο

28.04.2021 / 19:15
Λαμπρόψωμο-Κοσόνα

Το λαμπρόψωμο της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται κατά παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη. Κόβεται τη βραδιά της Ανάστασης.

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. αλεύρι ολικής
200 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
1/2 κ.γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1½ κ.γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
2 κ.σ. ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ)
100 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό(σε θερμ. δωμ.)
50 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
300 γραµ. γάλα (χλιαρό)
κόκκινα αυγά για το στόλισμα
1 κ.σ γλυκάνισο (προαιρετικά)
1 ασπράδι για το άλειμμα του ψωμιού

Εκτέλεση
Για το παραδοσιακό Λαμπρόψωμο ή Πασχαλινό ψωμί όπως λέγεται, έχουμε όλα τα υλικά ζυγισμένα και στις θερμοκρασίες που απαιτούνται. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά σκόνη, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη και τα ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το γάλα για το λαμπρόψωμο να γίνει χλιαρό (κάτω από 40 °C). Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το γιαούρτι.

Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα.

Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.

Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα για 2΄να βραχεί το αλεύρι.

Δυναμώνουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τα υλικά για το Λαμπρόψωμο για 4΄ μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.

Λίγο-λίγο με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.

Δυναμώνουμε το μίξερ και δουλεύουμε την ζύμη για 2-3΄ σε δυνατή ταχύτητα.

Η ζύμη τώρα είναι εύπλαστη, ελαστική και δεν πρέπει κολλάει στα χέρια. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Με βουτυρωμένα χέρια βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω. Την βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα αέρα να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει.

Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί αντικολλητικό βουτυρωμένο 30 εκατ. ή θα βάλουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί.

Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε φυτίλια-κορδόνια ζύμης για τη διακόσμηση του Λαμπρόψωμου. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο Πασχαλινό ψωμί και κάνουμε τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.

Βυθίζουμε μέσα τα κόκκινα αυγά μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνουν πάνω. Δείτε εδώ πως βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά.

Κάνουμε σχέδια με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε και τα βάζουμε πάνω στο Λαμπρόψωμο.

Σκεπάζουμε το Λαμπρόψωμο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

Χτυπάμε 1 ασπράδι και αλείφουμε το Λαμπρόψωμο ολόγυρα. Για διχρωμία στο πασχαλινό ψωμί, αλείψτε τα στολίδια ζύμης με κρόκο και το υπόλοιπο ψωμί με ασπράδι. Αφήνουμε να σταθεί για 10΄ το πασχαλινό ψωμί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε το λαμπρόψωμο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40΄ να ροδίσει.

Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Αν θέλετε, βάλτε στη ζύμη σπόρους γλυκάνισο ή βράστε τον γλυκάνισο για 2-3΄ σε 1/2 φλ. νερό. Αφαιρέστε 1/2 φλ. γάλα από το συνολικό και προσθέστε αντίστοιχη ποσότητα αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο.

Μυστικά για το Λαμπρόψωμο και τα Πασχαλινά ψωμιά
Το Λαμπρόψωμο ή πασχαλινό ψωμί έχει βαθιά παράδοση στα Πασχαλινά έθιμα. Στα νησιά του Αιγαίου, όλα τα σπίτια φτιάχνουν το πασχαλινό ψωμί για να κοπεί τη βραδιά της Ανάστασης.
Μοιάζει με τσουρέκι όμως δεν είναι γλυκό! Είναι γιορτινό ψωμί που σερβίρεται με την μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο τη βραδιά της Ανάστασης. Λέγεται Λαμπρόψωμο γιατί το Πάσχα στα νησιά του Αιγαίου το λέμε «Λαμπρή».
Συνήθιζαν να το φτιάχνουν με άγριο προζύμι 3 ημερών και είχε μεγάλη διαδικασία και πολλά φουσκώματα. Σας έχω απλοποιήσει όσο πιο πολύ γίνεται την παραδοσιακή συνταγή ώστε εύκολα να το φτιάξετε όλοι, χωρίς κόπο και χωρίς μεγάλη αναμονή και χωρίς το τάισμα που χρειάζεται το άγριο προζύμι για 3 ημέρες!
Είναι έθιμο, κάθε χρόνο, στην ανάσταση όλοι οι νησιώτες να κρατούν 1 κομμάτι από την λαμπάδα της Ανάστασης. Με αυτό το κερί από τη λαμπάδα της Ανάστασης οι νοικοκυρές κάνουν τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο. Επειδή σίγουρα δεν έχετε λαμπάδα, να κάνετε τις 4 τρύπες με την ανάποδη μια κουτάλας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα