Πώς να επιβιώσεις σε μια σχέση εξ αποστάσεως

31.05.2024 / 7:19
WhatsApp-Image-2020-02-15-at-10.01.48-PM

Το να είσαι σε μια σχέση εξ αποστάσεως απαιτεί δουλειά και πρέπει να λάβεις μέτρα για να βεβαιωθείς ότι τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου αισθάνεστε συνδεδεμένοι μεταξύ σας, παρόλο που δεν είστε φυσικά μαζί.

Αν έχεις βρει κάποιον με τον οποίο ταιριάζεις, πιθανότατα δεν θέλεις να αφήσεις την ευκαιρία για έρωτα να πάει χαμένη απλά και μόνο επειδή εσείς οι δύο δεν ζείτε στο ίδιο μέρος. Μπορείτε άλλωστε να έχετε μια υγιή, ικανοποιητική σχέση, ακόμα και αν βλέπετε ο ένας τον άλλον μόνο μερικές φορές το μήνα (ή ακόμα και τονχρόνο). Παρόλα αυτά, το να είσαι σε μια σχέση εξ αποστάσεως απαιτεί δουλειά και πρέπει να λάβεις μέτρα για να βεβαιωθείς ότι τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σουαισθάνεστε συνδεδεμένοι μεταξύ σας, παρόλο που δεν είστε φυσικά μαζί.

Για συμβουλές σχετικά με μια σχέση εξ αποστάσεως, ειδική είναι η Kavita Patel, coach ζωής και σχέσεων. Παρακάτω μοιράζεται συμβουλές για ζευγάρια, όπως πόσο συχνά πρέπει να βλέπετε ο ένας τον άλλον, πώς να αισθάνεστε συνδεδεμένοι όταν δεν είστε σωματικά μαζί και πώς να επικοινωνείτε είτε είστε μαζί είτε χώρια. Το κύριο συμπέρασμα; Η συναισθηματική σύνδεση και η υποστήριξη είναι πολύ σημαντικές σε μια σχέση εξ αποστάσεως. Το να κρατάτε επαφή και να εμπλέκετε ο ένας τον άλλον στα καθημερινά συναισθήματα και τις καταστάσεις είναι σημαντικό για να διατηρήσετε το αίσθημα της οικειότητας.

Συμβουλές για να επιβιώσετε σε μια σχέση εξ αποστάσεως

Μιλήστε συχνά το τηλέφωνο

«Είναι τόσο σημαντικό σε μια σχέση εξ αποστάσεως να παραμένετε συνδεδεμένοι. Το να μιλάτε στο τηλέφωνο και το FaceTiming είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι, επειδή τόσα πολλά μπορούν να χαθούν στη μετάφραση μέσω γραπτών κειμένων», δήλωσε η Patel. Μπορεί να είναι εύκολο να περνάτε την πολυάσχολη μέρα σας βασιζόμενοι στα μηνύματα και χωρίς να σηκώνετε το τηλέφωνο, αλλά μην πέσεις σε αυτή την παγίδα. Βρείτε χρόνο για να κάνετε συζητήσεις σε βάθος, όπου μπορείτε να ακούτε ο ένας τη φωνή του άλλου ή να βλέπετε το πρόσωπό του.

Μιλήστε το πρωί και το βράδυ

«Η επικοινωνία τα πρωινά και τα βράδια πριν πάτε για ύπνο είναι επίσης πολύ σημαντική», δήλωσε η Patel. «Με αυτόν τον τρόπο αισθάνεστε ότι έχετε συνδεθεί στην αρχή και στο τέλος της ημέρας σας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν δεν είστε φυσικά μαζί, εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι είστε μέρος της ημέρας του άλλου».

Σε μια σχέση εξ αποστάσεως, τα πρωινά και τα βράδια μπορεί επίσης να είναι οι ώρες της ημέρας που αισθάνεστε πιο μόνοι, επειδή τότε είναι που κανονικά θα ήσασταν μόνοι μαζί. Επίσης, τόσα πολλά μπορεί να μας προκύψουν μέσα σε μια μέρα συναισθηματικά, οπότε το να έχεις και αυτά τα check-in μπορεί να σε στηρίξει συναισθηματικά. Το να έχεις αυτή τη συναισθηματική υποστήριξη δείχνει επίσης πραγματικά τη δύναμη της σχέσης.

Συναντηθείτε τακτικά προσωπικά

Είναι σημαντικό να βλέπουμε ο ένας τον άλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο στόχος είναι να βλέπει ο ένας τον άλλον από κοντά τουλάχιστον κάθε τρίμηνο. Ακόμα καλύτερα είναι αν μπορείτε να το καταφέρετε να βλέπετε ο ένας τον άλλον κάθε μήνα.

Να έχετε πάντα προγραμματίσει την επόμενη έξοδό σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πάντα την επόμενη φορά που θα δείτε ο ένας τον άλλον από κοντά. Το να έχετε μια ακριβή ημερομηνία κατά την οποία ξέρετε ότι θα ξαναδείτε ο ένας τον άλλον θα σημαίνει ότι και οι δύο έχετε πάντα κάτι να περιμένετε με ανυπομονησία. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, μπορείτε να ξέρετε ακριβώς πόσο καιρό πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Επισκεφθείτε ο ένας τον άλλον στα μέρη όπου ζείτε

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση εξ αποστάσεως μπορεί να είναι δελεαστικό να σχεδιάζεις διασκεδαστικά, συναρπαστικά ταξίδια για να δεις τον σύντροφό σου. Ή μπορεί να σας φαίνεται πρακτικό να συναντάτε ο ένας τον άλλον στη μέση των δύο τόπων όπου ζείτε. «Βεβαιωθείτε όμως ότι επισκέπτεστε ο ένας τον άλλον και εκεί όπου ζει ο καθένας σας» συμβουλεύει η Patel. «Το να κάνετε ταξίδια για να δείτε ο ένας τον άλλον στις τοποθεσίες που ζείτε είναι σημαντικό, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει πώς λειτουργεί η καθημερινότητα για τον άλλον», είπε.

Ρώτα για τα συναισθήματά του

«Δείξτε τη φροντίδα, το ενδιαφέρον και την προθυμία σας να είστε εκεί μέσα σε όλα», δήλωσε η Patel. «Κάντε ερωτήσεις όπως: Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο από μένα αυτή τη στιγμή; Πώς αισθάνεσαι; Αυτές οι ερωτήσεις επιτρέπουν στο άτομο που αισθάνεται αποκομμένο να σκεφτεί και να μοιραστεί αυτό που πραγματικά βρίσκεται στην καρδιά αυτού που αισθάνεται και σκέφτεται. Για το άτομο που ρωτάει δείχνουν φροντίδα και του δίνουν σαφήνεια σχετικά με το τι χρειάζεται περισσότερο για να επιστρέψει στη σύνδεση και την αγάπη».

Να είσαι προετοιμασμένη για επισκέψεις έκτακτης ανάγκης

Εάν ο ένας σύντροφος αισθάνεται αποσυνδεδεμένος ή μόνος, μπορεί να είναι σημαντικό να προγραμματίσετεμια επίσκεψη για βρεθείτε. Εάν το ένα άτομο αισθάνεται μόνο, τότε είναι καιρός να δει ο ένας τον άλλον το συντομότερο δυνατό.

Εκπλήξτε ο ένας τον άλλον με δώρα

Όταν δεν είστε μαζί σωματικά, είναι σημαντικό να δείχνετε τη στοργή σας με δημιουργικούς τρόπους, λέειη Patel. «Αν ξέρετε ότι θα του άρεσαν τα λουλούδια, στείλτε του λουλούδια».

Μη φοβάστε το sexting

Ενώ το sexting (αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων) μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που κάνουν μόνο τα νέα, φρέσκα ζευγάρια, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρηθεί η σπίθα αναμμένη. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν χρόνο που λειτουργεί καλύτερα και για τους δύο σας για να ασχοληθείτε με αυτές τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μην κάνειςsexting σε κάποιον όταν είναι αγχωμένος και προετοιμάζεται για μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά.

Αν κάτι σου φαίνεται παράξενο, μίλα γι’ αυτό

«Αν κάτι έχει αλλάξει μέσα στη σχέση, είναι σημαντικό να αρχίσετε να αναρωτιέστε αν είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα και να κάνετε τη δύσκολη συζήτηση για το αν ήρθε η ώρα να αφήσετε τη σχέση», λέει η Patel. «Ρωτήστε τι έχει αλλάξει και τι είναι διαφορετικό, ακόμη και αν υπάρχει κάποιος άλλος, αν νιώθετε ότι μπορεί να υπάρχει. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας».

Δώστε προτεραιότητα ο ένας στον άλλον

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως απαιτούν δουλειά και είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να την καταβάλλουν και να δίνουν προτεραιότητα ο ένας στον άλλον. «Δεν αξίζει πια τον κόπο όταν το ένα άτομο σταματά να επιλέγει το άλλο», προσθέτει η Patel. «Αν κάποιος αρχίσει να απομακρύνεται, είναι σημαντικό να το συζητήσετε αυτό. Είναι απλά απαραίτητο και για τους δύο ανθρώπους να αισθάνονται ότι αποτελούν προτεραιότητα με οποιονδήποτε τρόπο».

Δες τα θετικά

Υπάρχουν πολλά θετικά σε μια σχέση εξ αποστάσεως. Το όμορφο στις σχέσεις από απόσταση είναι ότι δεν θα θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο, επειδή δεν είστε ο ένας στην καθημερινότητα του άλλου. Όταν νιώθειςθλίψη, μοναξιά ή απογοήτευση, θυμηθείτε ότι οι σχέσεις από απόσταση προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα που δεν έχουν τα ζευγάρια που ζουν στον ίδιο τόπο.

Εκτίμησε τις στιγμές σας

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε, μπορεί να είναι δυνατός. Μια συζήτηση FaceTime, για παράδειγμα, μπορεί να έχει το ίδιο νόημα με ένα ραντεβού για δείπνο, επειδή το άτομο είναι πλήρως παρόν και ακριβώς μπροστά σου. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο έρχεστε κοντά, προσπάθησε να ζεις. «Είναι ισχυρό, επειδή εκτιμάτε και αγαπάτε την κάθε στιγμή πολύ περισσότερο όταν βρίσκεστε σε μια σχέση εξ αποστάσεως», υπογραμμίζει η Patel.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα