Πώς να διαχειριστείτε τις εναλλαγές διάθεσης του παιδιού

26.01.2021 / 11:20
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
shutterstock_342075641-600x400

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι μόνο οι «μεγάλοι» έχουν εναλλαγές στη διάθεσή τους, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο και μεταξύ των παιδιών.Συνήθως τα παιδιά έχουν κακή διάθεση επειδή αδυνατούν να διαχειριστούν και να αλλάξουν όσα τα απογοητεύουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε το παιδί σας επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά του. Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να αποτρέψετε και να διαχειριστείτε τις εναλλαγές διάθεσης του παιδιού.

Πώς να διαχειριστείτε τις εναλλαγές διάθεσης του παιδιού

*Περάστε χρόνο μαζί του

Τα παιδιά νιώθουν ασφαλή όταν περνούν χρόνο με τους γονείς τους και είναι λιγότερο πιθανό να οδηγηθούν σε ξεσπάσματα. Φροντίστε λοιπόν να αφιερώνετε χρόνο στο μικρό σας, όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς.

*Αφήστε το να εκφραστεί

Το σπίτι σας είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο το παιδί πρέπει να νιώθει την άνεση να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς φόβο. Η κακή διάθεση είναι φυσιολογική και το παιδί πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την εξωτερικεύει, πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια.

*Ενθαρρύνετε τη σωστή συμπεριφορά

Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να μιλήσετε με το παιδί και να του εξηγήσετε ότι μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας για ό,τι το στεναχωρεί και το προβληματίζει. Πείτε στο μικρό σας ότι η συζήτηση είναι προτιμότερη και πιο αποτελεσματική από τα ξεσπάσματα. Τέλος, τονίστε του ότι δεν πρόκειται να απαντήσετε στην άσχημη συμπεριφορά του και ότι μπορεί να σας μιλήσει όταν ηρεμήσει.

*Μείνετε ήρεμοι

Οι φωνές σας ως απάντηση στις φωνές του παιδιού σας μόνο χειρότερη μπορούν να κάνουν την κατάσταση. Μάλιστα, μερικές φορές ο εκνευρισμός σας μπορεί να κάνει το παιδί να αντιδρά ακόμη πιο έντονα προκειμένου να κερδίσει την προσοχή σας.

*Διατηρήστε ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι

Ως γονείς οφείλετε να παρέχετε ένα ήρεμο περιβάλλον στο παιδί σας. Τα παιδιά έχουν την ιδιότητα να εσωτερικεύουν τις εντάσεις, το άγχος και τα νεύρα, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούν οι γονείς. Φροντίστε λοιπόν να κρατάτε το άγχος και τα νεύρα έξω από το σπίτι σας.

*Ενθαρρύνετε την ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος μας μέχρι τη διάθεσή μας. Αυτό ισχύει φυσικά και στην περίπτωση των παιδιών. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει μια ισορροπημένη διατροφή που τροφοδοτεί τον οργανισμό του με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη διάθεση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα