Πώς δεν θα φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια

10.03.2021 / 7:27
akinita_patra

Σχέδιο απλούστευσης των διαδικασιών για την αποφυγή της επιβάρυνσης από τα ανείσπρακτα ενοίκια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σε μια προσπάθεια ειδικά για φέτος οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν την ταλαιπωρία, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο με μία απλή εξώδικη δήλωση η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να γλιτώσουν τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά σοβαρά την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.

Το θέμα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ειδικά για το 2020 η αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων να επιτυγχάνεται με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών που οι ενοικιαστές τους εντάσσονται στα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι θα προστατεύει τους ιδιοκτήτες είτε δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων, είτε οι ενοικιαστές ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις και τελικά άφησαν απλήρωτο το 60% του συνολικού ενοικίου.

Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να γλιτώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες από τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, καθώς σύμφωνα με όσα ισχύουν, για να μην φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, μείωση ενοικίου κατά 40% για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνται και οι «νέες» επιχειρήσεις, όσες δηλαδή λειτούργησαν μετά τις 20 Μαρτίου του 2020. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου σύμφωνα με την οποία δικαιούνται τη μείωση του ενοικίου και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020 και ξεκίνησαν λειτουργία μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα