Πόνος στο σεξ: Αιτίες και αντιμετώπιση

28.02.2024 / 8:28
iStock-1125912442

Η σεξουαλική επαφή είναι ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης αγάπης, ανακάλυψης και ευχαρίστησης. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει πόνος στο σεξ, προκαλώντας απογοήτευση και άγχος. Αν πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ, δεν είσαι η μόνη! Σύμφωνα με το «Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων» το 75% περίπου των γυναικών αντιμετώπισαν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο πόνος στο σεξ έχει μάλιστα την ιατρική ονομασία «δυσπαρευνία». Να θυμάσαι πάντως ότι η μείωση του πόνου είναι σχεδόν πάντα εφικτή!

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπαρευνίας; Εάν πονάς στο σεξ, μπορεί να αισθάνεσαι:

Έντονο πόνο κατά τη διείσδυση ή κατά την είσοδο.
Βαθύ πόνο κατά τη διάρκεια της ώθησης.
Πόνο μετά τη συνουσία.
Πόνο σαν αίσθηση καψίματος.
Κράμπες στην πύελο.
Μυϊκούς σπασμούς.

Γιατί πονάς στο σεξ; Ορισμένες κοινές αιτίες της επώδυνης συνουσίας περιλαμβάνουν:

Έλλειψη ερεθισμού και λίπανσης:
Η ανεπαρκής λίπανση μπορεί να οδηγήσει σε τριβή και ερεθισμό των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας πόνο κατά την ερωτική συνεύρεση. Όταν συμβαίνει αυτό, ο πόνος μπορεί να σταματήσει εφόσον χαλαρώσεις και δοθεί περισσότερος χρόνος για προκαταρκτικά παιχνίδια. Επίσης, η χρήση ενός λιπαντικού προϊόντος θα σε βοηθήσει να απολαύσεις στο έπακρο την ερωτική επαφή.

Ορμονικές αλλαγές:
Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, οδηγώντας σε επώδυνες σεξουαλικές επαφές. Πιο συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση ή τον τοκετό ή στον θηλασμό προκαλώντας κολπική ξηρότητα. Μια κολπική γέλη κατά της κολπικής ξηρότητας, που υποστηρίζει τη χλωρίδα του κόλπου, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα!

Φάρμακα:
Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη λίπανση του κόλπου, κάνοντας το σεξ επώδυνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα ηρεμιστικά, τα αντιισταμινικά και ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια.

Κολεόσπασμός:
Έχεις την αίσθηση ότι ο ερωτικός σου σύντροφος βρίσκει τοίχο; Ίσως πρόκειται για κολποσπασμό (ή αλλιώς κολεόσπασμο). Πρόκειται για έναν επώδυνο, ακούσιο σπασμό των μυών που περιβάλλουν την κολπική είσοδο. Ουσιαστικά, οι μύες του πυελικού εδάφους σφίγγουν με αποτέλεσμα τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που φοβούνται ότι η διείσδυση θα είναι οδυνηρή λόγω προηγούμενης τραυματικής ή επώδυνης σεξουαλικής εμπειρίας.

Ψυχολογικά προβλήματα:
Το άγχος, η κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να μειώσουν μέρος της ερωτικής σου απόλαυσης. Η ψυχοθεραπεία εν προκειμένω θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τυχόν ανησυχίες και φόβους.

Λοιμώξεις και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ):
Οι κολπικές λοιμώξεις ή τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και ερεθισμούς στους ιστούς του αιδοίου και του κόλπου, προκαλώντας πόνο κατά την επαφή. Κολπικές λοιμώξεις που μπορεί να σχετίζονται με τον πόνο στο σεξ είναι η κολπική μυκητίαση και η βακτηριακή κολπίτιδα. Ενώ, στα ΣΜΝ περιλαμβάνονται τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα, η γονόρροια ή ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

Ιατρικές παθήσεις:
Παθήσεις όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση, η πρόπτωση μήτρας και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να είναι αιτίες του επώδυνου σεξ.

Τραυματισμοί:
Τραυματισμοί του αιδοίου ή του κόλπου μπορεί να περιλαμβάνουν την επισιοτομή στο περίνεο ύστερα από έναν κολπικό τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, η ευαίσθητη περιοχή μετά τον τοκετό απαιτεί χρόνο για την επούλωση της. Ως εκ τούτου, πολλοί γιατροί συνιστούν να μην κάνει σεξ μια γυναίκα 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πόνος στο σεξ: Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν το σεξ γίνεται επώδυνο σε τακτική βάση, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου για ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση. Συχνά μάλιστα απαιτείται συνεργασία του γυναικολόγου σου με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (όπως σεξολόγο, δερματολόγο, ψυχίατρο) για να αντιμετωπιστούν πιο σύνθετα προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της δυσπαρευνίας.

Βεβαίως, απαιτείται ειλικρίνεια και ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφο σου για να βρείτε τρόπους βελτίωσης της σεξουαλικής σας ζωής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προετοιμάζετε το κατάλληλο έδαφος πριν από την ερωτική επαφή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει επιπλέον προκαταρτικά παιχνίδια. Θα σε βοηθήσει επίσης η χρήση μιας κολπικής γέλης που προσφέρει λίπανση και ενυδάτωση στον κόλπο. Ιδανικά, δοκιμάστε το Multi-Gyn LiquiGelπου συμπληρώνει τη φυσική υγρασία του κόλπου και προστατεύει από ερεθισμούς κατά τη σεξουαλική επαφή. Βασίζεται σε φυσικά συστατικά και δεν περιέχει ορμόνες.

Ο πόνος στο σεξ επηρεάζει την ποιότητα της σεξουαλικής σου ζωής και την ευεξία σου. Η κατανόηση των αιτιών του πόνου και η αναζήτηση κατάλληλων λύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μια ευχάριστη σεξουαλική εμπειρία. Μη διστάσεις επομένως να συμβουλευτείς ειδικούς για πλήρη αξιολόγηση και συμβουλές προσαρμοσμένες στις ατομικές σου ανάγκες. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείς να απολαμβάνεις μια υγιή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα