“Πολύτιμη βοήθεια” η διπλή μάσκα – Τι είπε η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας

19.02.2021 / 11:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
maska_dipli

H Aθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» κι αναφέρθηκε στο lockdown και στο κατά πόσο βοήθησε η επιβολή του. «Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την επέκταση του ιού. Στο πρώτο lockdown απομονώναμε τους ασθενείς σε νοσοκομεία, αλλά τώρα, τους λέμε γυρίστε σπίτι και υπάρχει μετάδοση».

«Είναι δύσκολος ο χειμώνας. Μέσα στο σπίτι και τους χώρους εργασίας μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός. Δεν μπορούμε να αερίζουμε συνέχεια, να έχουμε ανοιχτά με τέτοιες συνθήκες. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο λοιπόν για το πώς θα περιορίσουμε τις επαφές μας. Ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι αν υποψιαστούμε κάτι».

«Θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη» είπε αναφερόμενη στη διπλή μάσκα γιατί «δεν καταφέραμε να βάλουμε πιο πολλά δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς και να έχουμε λιγότερους επιβάτες. Εκεί, που δεν αερίζονται οι χώροι, όπως το μετρό, είναι μεγάλο το πρόβλημα. Μειώνει το ποσοστό μετάδοσης η διπλή μάσκα» τόνισε η κα Λινού.

Οσον αφορά στον εμβολιασμό ξεκαθάρισε ότι «το εμβόλιο σώζει ζωές. Δυστυχώς έχουμε πολύ λίγα εμβόλια. Χρειάζεται προσοχή μην χάσουμε εμβόλια. Θα έπρεπε να υπάρχουν λίστες με επιλαχόντες έτσι ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα εμβόλια».

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά πρωτίστως της Αττικής πέφτει σήμερα στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων που θα πάρουν αποφάσεις για την εισήγησή τους στην κυβέρνηση για το αν θα σηκώσουν ρολά τα καταστήματα κι αν θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

Το Νο.1 ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ. Αν δηλαδή το ΕΣΥ θα καταφέρει να αντέξει το βάρος με τις διασωληνώσεις να παραμένουν σε υψηλό αριθμό. Σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ παρουσιάζουν στην Αττική εξαιρετικά υψηλή πληρότητα αφού πλησιάζει και το 90%.

Εκτιμάται ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η πτώση των νέων κρουσμάτων, συνεπώς και η μείωση των εισαγωγών τόσο στις εντατικές όσο και στις απλές κλίνες covid. Θα αρχίζει δηλαδή να φαίνεται το αποτέλεσμα του lockdown στην Αττική αλλά και της κακοκαιρίας που περιόρισε τις μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να ανοίξουν τομείς της οικονομίας, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί δεκάδες κλάδοι είναι ανεπανόρθωτες και δυστυχώς θα εκτιναχθεί η ανεργία. Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι η αγορά έστω με click away ή click in shop ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις από την 1η Μαρτίου, παρά τις όποιες αποφάσεις ληφθούν για παράταση των μέτρων.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα