Πόλος έλξης η… «τριγωνική» Αχαΐα – Ανάλυση του «Νεολόγου» για τις βουλευτικές εκλογές

26.11.2022 / 14:23
mitsotakis

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Ιδιαίτερη έμφαση αποδεικνύεται πως δίνουν τα κόμματα στην Αχαΐα, δεδομένων των συνεχών αφίξεων των ηγεσιών και ισχυρών στελεχών τους, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την πρόσφατη άφιξη του Πρωθυπουργού και αυτές που προηγήθηκαν, των Νίκου Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ας μην ξεχνάμε, δε, πως στις προηγούμενες εκλογές όλοι σχεδόν οι αρχηγοί των κομμάτων ήταν υποψήφιοι βουλευτές στο νομό, κάτι που είναι μεν δύσκολο να επαναληφθεί, όχι όμως εκτός πλάνων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών. Σήμερα, επιχειρούμε να αναλύσουμε συνοπτικά το πολιτικό σκηνικό στην Αχαΐα, σε συνδυασμό με τα κεντρικά διλλήματα των κομμάτων και τις στοχεύσεις τους, με φόντο τις εκλογές του 2023 και την αλληλένδετη σχέση που έχουν – σε αρκετές των περιπτώσεων – οι βουλευτικές κάλπες, με την αυτοδιοίκηση και άλλους σημαίνοντες φορείς. 

Έμφαση στα έργα

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας εφ’ όλης της ύλης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αχαΐα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής, τα οποία για την Κυβέρνηση αποτελούν ισχυρό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση δίνει ώθηση από το 2019. Επιπροσθέτως, η ΝΔ επιχειρεί και επικοινωνιακά να αποδείξει, αφενός, ότι υλοποιεί το πρόγραμμά της παρά τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και, αφετέρου, ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, καταγράφοντας συνεχώς τα προβλήματα που την απασχολούν, δίνοντας λύσεις στο μέτρο του εφικτού, χωρίς να εκτροχιαστεί η οικονομία. Παράλληλα, εμμένει στη σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θέτει στους πολίτες το δίλλημα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, σε έναν τομέα που – δημοσκοπικά τουλάχιστον – της δίνει πόντους.

«Τριγωνοποιημένο σκηνικό»

Σε ότι αφορά στην Αχαΐα, πολιτικά στελέχη θεωρούν ότι εάν το κόμμα της ΝΔ κρατήσει δυνάμεις, έχοντας να επιδείξει έργο στους πολίτες και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωθεί λόγω της αυξημένων ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστροφή σημαντικής μερίδας των παραδοσιακών ψηφοφόρων του, το εκλογικό σκηνικό θα είναι περίπου «τριγωνοποιημένο», στις εκλογές της απλής αναλογικής, χωρίς να είναι δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος ή θα έχει σαφή διαφορά από τη ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα καλύψει τη μεγάλη διαφορά του με την αξιωματική αντιπολίτευση. Όλα αυτά σε έναν νομό που διαχρονικά η ΝΔ έχει χαμηλότερα ποσοστά από την κεντροαριστερά και που σε κάποιες αναμετρήσεις τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν – κατά πολύ – μεγαλύτερες εκλογικές επιδόσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αλληλοβοήθεια με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ μπορεί να ενδυναμωθεί και ο υποψήφιος που θα στηριχθεί για Δήμαρχος Πατρέων από το νυν κυβερνών κόμμα και το αντίστροφο.

Όπως και να’ χει, για τη ΝΔ, όπως άλλωστε δήλωσε προσφάτως σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, καμία ψήφος δεν πρέπει να είναι χαλαρή στις εκλογές με την απλή αναλογική, γιατί αυτές οι κάλπες θα είναι καθοριστικές για την επόμενη ημέρα και τη διαμόρφωση του πολιτικού και κυβερνητικού σκηνικού.

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αχαΐα είναι τα τελευταία χρόνια προνομιακό χώρος, κάτι που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, όπου το ποσοστό του ξεπέρασε το 40%. Τα στελέχη του ευελπιστούν πως το κόμμα δεν θα υποστεί μείωση δυνάμεων λόγω ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και πανελλαδικά, αφού «πείθει του πολίτες με την εναλλακτική του πρόταση εξουσίας και το κλίμα στην κοινωνία είναι διαφορετικό από αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις». Ακόμη, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις δυσκολίες που περνά με την ενεργειακή ακρίβεια και τις ανατιμήσεις θα αποτυπωθεί στην κάλπη και η ΝΔ θα υποστεί σημαντική ήττα. Για το νομό Αχαΐας εκφράζεται αισιοδοξία για εκ νέου δυναμικό εκλογικό αποτέλεσμα και ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή. Θυμίζουμε, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε την έδρα του στο νομό κάτι που δεν αποκλείεται και για συμβολικούς λόγους να πράξει ξανά. Από την άλλη, οι παρεμβάσεις του για την Αχαΐα δεν θα μπορούσε να πει κάποιος πως ήταν αντίστοιχες με τις προσδοκίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε τοπικό επίπεδο, συνεχίζει να μην έχει σαφή διείσδυση στην αυτοδιοίκηση, στους χώρους εργασίας και στα επιμελητήρια, έχοντας όμως αυξήσει την επιρροή του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιστροφές και ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ

Περνώντας τώρα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, προφανώς για την Αχαΐα καταγράφεται σαφές κλίμα αύξησης ποσοστών και δεν ήταν τυχαία η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο «Νεολόγο» των Πατρών, «για ποσοστά Κρήτης και σε αυτό το κάστρο του ΠΑΣΟΚ». Ήδη, αρκετοί ψηφοφόροι επανεντάσσονται στο δυναμικό του κόμματος, όπως και στελέχη που είχαν αποτραβηχτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τα κομματικά δρώμενα. Η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει επικοινωνιακά και ουσιαστικά σε δεύτερη έδρα στο νομό, πράγμα διόλου εύκολο – πολύ περισσότερο εάν μειωθούν οι έδρες – όχι όμως και ακατόρθωτο, εάν αυξηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ συνδυαστικά, πανελλαδικά και τοπικά.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο πως και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και εκπρόσωποι φορέων που ανήκουν κομματικά στο ΠΑΣΟΚ, αφού υπενθυμίζεται ότι το κόμμα έχει στηρίζει την πλειοψηφία των Δήμαρχων του νομού, ενώ σε αυτό εντάσσονται πρόεδροι επιμελητηρίων και συνδικάτων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, κι αν «σβήσει» με φόντο τις εκλογές μια εσωκομματική «εστία» που παραδοσιακά ταλανίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ – η οποία όμως χάνεται στις εθνικές κάλπες – το κόμμα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στην αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας συμπληρωματικά η μία κάλπη στην άλλη.

Εν κατακλείδι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υιοθετούν την πολιτική άποψη του «τριγονοποιημένου» σκηνικού – χωρίς να έχουν ψευδαισθήσεις πρωτιάς στην  Αχαΐα – πολλώ δε μάλλον εάν η πόλωση πριν τις εθνικές εκλογές υποστηριχθεί και από την κάθοδο των αρχηγών ως υποψήφιων βουλευτών του νομού. Τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όπως και η ετοιμότητα των μηχανισμών για εξωστρέφεια στην κοινωνία.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα