Πολωνία: Συμφωνία με ΗΠΑ για αγορά πυραύλων αξίας 735 εκατ. δολαρίων

29.05.2024 / 7:39
73177728-AP24148360874693

Σύμβαση ύψους 735 εκατ. δολαρίων υπέγραψε σήμερα, 28.5, η Πολωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια πυραύλων JASSM-ER, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντισλάβ Κοσινιάκ- Καμίζ, επιβεβαιώνοντας πως πλέον η Βαρσοβία δαπανά πολλά χρήματα προκειμένου να ενισχυθεί συρατιωτικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βαρσοβία δαπανά περίπου το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του NATO) και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παράδοση αεροδιαστημικού συστήματος αναγνώρισης ύψους 960 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιτήρηση των βορειοανατολικών συνόρων της.

«Σήμερα (28/5) υπογράψαμε σύμβαση αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων, άλλη μία σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά πυραύλων αέρος-εδάφους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κοσινιάκ- Καμίζ.

Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 1.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα», διευκρίνισε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι παραδόσεις των πυραύλων AGM-158 JASSM-ER («Joint Air-to-Surface Standoff Missile») θα γίνουν από το 2026 ως το 2030, διευκρίνισε.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη πυραύλους JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16 της πολεμικής αεροπορίας της.

Η Βαρσοβία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα