Γιόγκα γέλιου: Την έχουν βιώσει και πολλοί πατρινοί-Τι δηλώνει η πιστοποιημένη leader Λίνα Παντζαρτζίδου

17.12.2022 / 11:30
gelio

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

Οι περισσότεροι ξέρουμε για τα οφέλη της γιόγκα σε υγεία, μυαλό και σώμα και ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό και κάνει καλό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως και μας εξέπληξε ευχάριστα όταν το μάθαμε είναι ότι υπάρχει και γιόγκα γέλιου μάλιστα υπάρχουν και αντίστοιχα κλαμπ σε περισσότερες από 100 χώρες στο εξωτερικό, ενώ και στην Πάτρα, ήδη συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά, έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν την γιόγκα γέλιου και να την εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε, τί είναι καταρχήν η γιόγκα γέλιου, για όσους ακόμα διαβάζετε με… δυσπιστία αυτές τις γραμμές

Τί είναι η γιόγκα γέλιου

Η γιόγκα γέλιου ξεκίνησε από έναν γιατρό, τον Dr Madan Kataria, από την Ινδία με μόλις πέντε ανθρώπους, σε ένα πάρκο της Βομβάης το 1995. Είναι μια μοναδική πρακτική όπου ο καθένας μπορεί να γελάσει χωρίς να βασίζεται στο χιούμορ, σε αστεία ή σε κωμικά στοιχεία. Το γέλιο ξεκινάει ομαδικά ως άσκηση με παιχνιδιάρικη διάθεση και σύντομα γίνεται αληθινό και μεταδοτικό. Ο λόγος που ονομάζετε γιόγκα γέλιου είναι γιατί συνδυάζει ασκήσεις γέλιου μαζί με βαθιές αναπνοές. Αυτό φέρνει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα και στον εγκέφαλο και έτσι κάνει κάποιον να νιώθει πιο ενεργητικός και υγιής. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει το πραγματικό γέλιο από το εκούσιο. Τα οφέλη που λαμβάνει κάποιος για την υγεία είναι ίδια είτε το γέλιο είναι αληθινό είτε προσποιητό.

Γιόγκα γέλιου: Την έχουν βιώσει και πολλοί πατρινοί-Τι δηλώνει η πιστοποιημένη leader Λίνα Παντζαρτζίδου 2

Λίνα Παντζαρτζίδου: «Θυμάσαι την πρώτη φορά το αίσθημα ευφορίας»

Η συμπολίτισσά μας Λίνα Παντζαρτζίδου είναι πιστοποιημένη leader γιόγκα γέλιου και μάλιστα από τον ίδιο τον ιδρυτή της γιόγκα γέλιου, τον Dr. Madan Kataria. Στην ερώτησή μας για το πώς ήρθε η ίδια σε επαφή με την γιόγκα γέλιου και τι ένιωσε όταν συμμετείχε για πρώτη φορά μας απάντησε: «Πρώτη φορά είδα να κάνουν γιόγκα γέλιου σε ένα πάρκο, πριν πολλά χρόνια όταν ζούσα στο Hong Kong. Ξεκίνησα να συμμετέχω κι εγώ μαζί τους και πραγματικά ένιωθα άλλος άνθρωπος μετά από κάθε συνεδρία. Την πρώτη φορά θυμάμαι, είχα εντυπωσιαστεί από τα οφέλη του γέλιου γιατί αισθανόμουν το σώμα μου γεμάτο ενέργεια και είχα έντονο το αίσθημα της ευφορίας! Για αυτό και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτώ και εγώ ως leader από τον ίδιο τον ιδρυτή της γιόγκα γέλιου τον Dr. Madan Kataria, χωρίς δεύτερη σκέψη είπα αμέσως ναι!

Τα οφέλη της γιόγκα γέλιου

Η γιόγκα γέλιου μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας μέσα σε λίγα λεπτά απελευθερώνοντας ενδορφίνες από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δεν αρρωσταίνουμε εύκολα και στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων η επούλωση γίνεται ταχύτερα.

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 25% περισσότερο οξυγόνο για τη βέλτιστη λειτουργία. Οι ασκήσεις γέλιου μπορούν να αυξήσουν την παροχή οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλό μας, κάτι που βοηθά στην αποτελεσματικότητα και στην απόδοση. Νιώθουμε πιο ενεργητικοί και μπορούμε να εργαστούμε περισσότερο από όσο εργαζόμαστε κανονικά χωρίς να κουραζόμαστε. Η ποιότητα της ζωή μας εξαρτάται από την ποιότητα των φίλων μας και των σχέσεων μας. Η γιόγκα γέλιου είναι ένας εξαιρετικός σύνδεσμος ανθρώπων και φέρνει πολλούς καλούς φίλους κοντά ενώ δημιουργούνται νέες φιλίες.Ο καθένας μπορεί να γελάσει όταν οι καιροί είναι καλοί, αλλά η γιόγκα γέλιου διδάσκει στους ανθρώπους το γέλιο άνευ όρων για να μπορούμε να γελάμε ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Παρέχει δύναμη στις αντιξοότητες, έναν μηχανισμό δηλαδή αντιμετώπισης που βοηθά τους ανθρώπους να διατηρήσουν μια θετική ψυχολογία ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

«Αδειάζεις από τα προβλήματα»

Πριν λίγο καιρό, η Λίνα Παντζαρτζίδου είχε πραγματοποιήσει γιόγκα γέλιου και στην Πάτρα. Υπήρχε ανταπόκριση; Τι της είπαν στο τέλος οι συμμετέχοντες;  Ήταν για τους περισσότερους μια πρωτόγνωρη εμπειρία; Η ίδια μας απάντησε: «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη γιατί πολλοί έχουν ακούσει για τη γιόγκα γέλιου και τα οφέλη της αλλά δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν. Πράγματι για τους περισσότερους ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία και τη βίωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό! Όπως χαρακτηριστικά είπαν κάποιες φίλες «γίνεσαι καινούργιος, αδειάζεις από τα προβλήματα», «η εμπειρία αυτή με βοήθησε να αποφορτιστώ από το άγχος και την πίεση», «γίνεσαι ανάλαφρος, είναι σα να γεμίζεις με ενέργεια και όλες οι δυσκολίες φαίνονται να μικραίνουν ενώ ξέρεις ότι είναι εκεί». Ενώ μια φίλη μέσα στη γιόγκα γέλιου ένιωσε σαν μικρό παιδί που εκφράζει ελεύθερα τα αστεία στοιχεία του και αυτό τη βοήθησε να χαλαρώσει και την έκανε να νιώσει πιο δημιουργική.

«Για μία ώρα περίπου γελούσαν συνεχόμενα»

Μάλιστα, πολύ πρόσφατα έζησαν την εμπειρία και μαθητές σχολείου της Πάτρας καθώς πήραν μέρος σε γιόγκα γέλιου. «Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη γιόγκα γέλιου! Τους άρεσε πολύ. Για μία ώρα περίπου γελούσαν συνεχόμενα! Ένιωσαν πολύ όμορφα και σχολίασαν πολύ θετικά την εμπειρία. Τα θέματα των  ασκήσεων γέλιου είχαν προσαρμοστεί στην ηλικία τους και στο σχολικό περιβάλλον και έτσι περάστηκαν θετικά μηνύματα με ένα τρόπο ευχάριστο και χαρούμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι το γέλιο είναι πηγή ζωής για τα παιδιά και πραγματικά όταν τελειώσαμε, τα πρόσωπά τους ήταν γεμάτα χαμόγελα και έλαμπαν από χαρά!» καταλήγει η Λίνα Παντζαρτζίδου.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο “Κόσμος” της εφημερίδας “Νεολόγος”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα