Πολλά τα πλοία στον βυθό – Τα ναυάγια της Δυτικής Ελλάδος μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τους τουρίστες

23.01.2022 / 12:59
gka

Του Θάνου Χριστακόπουλου

«Πλούσιες» σε ναυάγια τα οποία μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν «ατραξιόν» και να συμβάλλουν στην πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, είναι οι θάλασσες της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία, την εμπειρία της εξερεύνησης μέσω των καταδύσεων μπορούν να απολαύσουν  Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της περιοχής. Οι υποθαλάσσιοι «θησαυροί» πολλοί και πραγματικά ανεκτίμητοι.

Στην κατεύθυνση της αξιοποίηση αυτού το τεράστιου «ανοικτού μουσείου» κινείται το τελευταίο διάστημα και η πολιτεία, απελευθερώνοντας συνολικά 91 ναυάγια πλοίων αλλά και αεροπλάνων. Οι χώροι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι για οργανωμένες καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους βεβαίως όρους.

Η πρώτη αυτή ομάδα ναυαγίων περιλαμβάνει μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν κατά την χρονική περίοδο 1868 – 1970, με τα περισσότερα να χρονολογούνται από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να βρίσκονται σε βάθος από 10 έως 120 μέτρων.

Η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων μάλιστα έχει καταθέσει λεπτομερή κατάλογο στον οποίον διαχωρίζονται τα ναυάγια με πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και υποβρυχίων που βυθίστηκαν κατά την διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και οκτώ στον Πατραϊκό Κόλπο όπως:

-Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΒΙΒΗ.

-Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΔΑΡΜΑΣ.

-Βρετανικό τορπιλοβόλο HMS CHAMOIS.

-Γερμανικό φορτηγό ατμόπλοιο MARGEURITE.

-Ολλανδικό φορτηγό ατμόπλοιο MARS.

-Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ.

-Ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ.

-Βρετανικό ναρκαλιευτικό ΒΥΜS 2077.

Η περίπτωση του «Ιωάννης Νομικός»

Μια ξεχωριστεί περίπτωση για την περιοχή της Πάτρας αποτελεί το ναυάγιο του πλοίου «Ιωάννης Νομικός» που βρίσκεται στα Αραχωβίτικα, το πλοίο στέκει στο σημείο από τις 24 Απριλίου 1941 οπότε και το ναυάγησαν γερμανικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η βύθιση του «Ιωάννης Νομικός» ήρθε μια μέρα μετά από τον βομβαρδισμό του ναρκαλιευτικού «Νέστος» μπροστά στην παραλία του Ψαθόπυργου.

Το Ιωάννης Νομικός βομβαρδίστηκε με εμπρηστικές βόμβες και βυθίστηκε σε ρηχά νερά. Το πλοίο ανελκύστηκε μεταπολεμικά όμως το κατωκάραβο και ορισμένα του κομμάτια παραμένουν στη θάλασσα των Αραχωβιτίκων.

Ένα κομμάτι της πλώρης του μάλιστα υψώνεται ακόμα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η μεγάλη «περιπέτεια» του «ΝΕΣΤΟΣ»

Τη δική του ιδιαίτερη ιστορία έχει και το Ναρκαλιευτικό «ΝΕΣΤΟΣ» το οποίο προσπάθησε συστηματικά να βυθίσει η γερμανική αεροπορία στις 23 Απριλίου του 1941.

Το πλοίο που είχε φορτωθεί με φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα δέχθηκε, από γερμανικά «Στούκας» μια πρώτη επίθεση στο λιμάνι της Πάτρας. Υπό τον υπαρκτό πλέον φόβο να βυθιστεί στο εσωτερικό του λιμανιού ο καπετάνιος του αποφάσισε αποπλεύσει προς τον Ψαθόπυργο.

Φτάνοντας όμως εκεί δέχθηκε και δεύτερη επίθεση. Ο καπετάνιος του έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια  να το φτάσει μέχρι τον γιαλό. Έτσι με την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής διασώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1959 έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί σε διαλυτήριο πλοίων. Στην επιχείρηση αυτή κι ενώ είχε μετακινηθεί για μερικά μέτρα, βούλιαξε, συμπαρασύροντας και τον πλωτό γερανό Άγιο Γεώργιο.

Πολλά τα πλοία στον βυθό - Τα ναυάγια της Δυτικής Ελλάδος μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τους τουρίστες 2

Τα «ανοικτά» ναυάγια της Δυτικής Ελλάδας

Φυσικά πλήθος ναυαγίων υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ορισμένα εξ’ αυτών ακόμα άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Δείτε ποια αφορούν τη Δυτική Ελλάδα:

– Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο «ΒΙΒΗ»

Βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε νάρκη την 10η Νοεμβρίου 1940 πλησίον του ακρωτηρίου Πάπας στον Πατραϊκό Κόλπο. Βάθος 45 μέτρα.

– Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο «ΔΑΡΜΑΣ»

Βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία την 21η Απριλίου 1941 στη θέση Μποζαΐτικα του Πατραϊκού Κόλπου. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.

– Βρετανικό τορπιλοβόλο «HMS CHAMOIS»

Βυθίστηκε στον Πατραϊκό Κόλπο δύο ναυτικά μίλια βόρεια του Άραξου την 26η Σεπτεμβρίου 1904, λόγω ατυχήματος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών από αποκόλληση λεπίδας από την προπέλα του. Βρίσκεται σε βάθος 54 μέτρων. Πολεμικό σκάφος.

– Γερμανικό φορτηγό ατμόπλοιο «MARGEURITE»

Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 13η Οκτωβρίου 1943, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 84 μέτρα.

– Ολλανδικό φορτηγό ατμόπλοιο «MARS»

Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 30ή Μαΐου 1945 στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.

– Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

Βυθίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών την 13η Ιανουαρίου 1921, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.

-Ελληνικό ναρκαλιευτικό «ΝΕΣΤΟΣ».

– Βρετανικό ναρκαλιευτικό «ΒΥΜS 2077»

Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη, την 25η Οκτωβρίου 1944, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 60 μέτρα. Πολεμικό σκάφος.

– Νορβηγικό φορτηγό ατμόπλοιο «SVEN JARL»

Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 17η Ιανουαρίου 1948 ,κοντά στις εκβολές του ποταμού Εύηνου. Μέγιστο βάθος 42 μέτρα.

*Τις φωτογραφίες των ναυαγίων παραχώρησε στον «Νεολόγο» ο Πατρινός Κινηματογραφιστής Χρήστος Πετρόπουλος
(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα