“Πόλεμος των εμβολίων”: Η Ισπανία κατηγορεί την ΕΕ για τις μειωμένες παραδόσεις

28.01.2021 / 21:19
γκο 16

Συνεχίζεται ο «πόλεμος των εμβολίων» κορονοϊού με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, όπως ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη επίσημο έγγραφο που διέρρευσε, σύμφωνα με το Reuters.

Καθώς τα αποθέματα μειώνονται και οι νέες μολύνσεις πλησιάζουν επίπεδα ρεκόρ, οι περιφερειακές αρχές στη Μαδρίτη έχουν σταματήσει να εμβολιάζουν νέους ανθρώπους και χρησιμοποιούν τις υπόλοιπες προμήθειές τους για τη χορήγηση δεύτερων δόσεων σε όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.

Ερχόμενη αντιμέτωπη με επικρίσεις από ορισμένες περιοχές, η κεντρική κυβέρνηση «έδειξε» τις Βρυξέλλες για τα προβλήματα εφοδιασμού, θέμα που θα συζητηθεί σε συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής στους τομέα της υγείας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα την Πέμπτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις και είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση των συμφωνιών», ανέφερε το έγγραφο, σύμφωνα με τον El Mundo.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ΕΕ, που ήδη υστερεί σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα αυτή τη βδομάδα, όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες παραδόσεις θα καθυστερήσουν σοβαρά.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Ισπανών που είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο μόλις γίνει διαθέσιμο έχει αυξηθεί σε σχεδόν 73% από περίπου 40% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με επίσημη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη η Ισπανία έχει χορηγήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, που αντιστοιχεί στο 78% των τρεχουσών αποθεμάτων της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα