Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο – Εκλύονται «σύννεφα» τοξικών αερίων

07.06.2023 / 19:23
kharkiv82

Φόβοι για μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο που βρίσκεται στο Χάρκοβο την Τρίτη (06/06).

Πηγές που τάσσονται υπέρ της Μόσχας, αναφέρει η Daily Mail, έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν ένα σύννεφο αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, η οποία βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών συνόρων, και στεγάζεται εκεί ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, με τη Ρωσία να είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς του παγκοσμίως. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων που ενδεχχομένως εκτεθούν σε αυτή.

Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό. Το Κίεβο εν τω μεταξύ επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι θα χρειασθούν ένας έως τρεις μήνες για να επισκευασθούν οι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας που εκτείνεται από την ρωσική πόλη Τολιάτι ως την ουκρανική Οδησσό.

Η ανησυχητική πιθανότητα μιας χημικής καταστροφής έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου το φράγμα Καχόβκα ανατινάχθηκε στη νότια Ουκρανία, ύστερα από μια σειρά εκρήξεων, βυθίζοντας 24 χωριά στη Χερσώνα και απειλώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ξέμειναν από πόσμο νερό και που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό Τολιάτι, διαπερνά τον ποταμό Βόλγα, καθώς και τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μεγάλες ποσότητες αερίου αμμωνίας εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες στον αγωγό.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την εκκένωση των ανθρώπων από τρία χωριά, κοντά στην περιοχή, που ελέγχονται από την Ουκρανία και βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας οφείλονται στα πυρά των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο, φρόντισε να κάνει διάκριση μεταξύ της έκρηξης στο φράγμα της Καχόβκα -την οποία χαρατήρισε ως ξεκάθαρη τρομοκρατική ενέργεια από τη Ρωσία- και αυτού που αποκάλεσαι ως «συνέπεια του πολέμου» όσον αφορά στην επίθεση στον αγωγό αμμωνίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα