Ποιος και πώς θα αξιοποιήσει τον μικρό παράδεισο στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου; Τι εμπλοκή μπορεί να προκύψει με τον ιδιώτη;

21.12.2020 / 10:36
ΦΡΑΓΜΑ-ink

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Παρακολουθώντας κανείς τον τεχνητό παράδεισο στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα και σε έναν φόβο. Το συμπέρασμα έχει να κάνει με τη μεταμόρφωση της περιοχής κατά τέτοιο τρόπο που -υπό προϋποθέσεις-  μπορεί να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τον εσωτερικό τουρισμό και τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου, λειτουργώντας ως τουριστικός μοχλός.

Ο φόβος αφορά τον λογικό συνειρμό: «ποιος θα διαχειριστεί αυτή την έκταση, με δεδομένη την παραχώρηση για 5 χρόνια -εν αρχή- της διαχείρισης του Φράγματος σε ιδιώτη και με δεδομένη επίσης την άρνηση του Δήμου Πατρέων για  σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης ώστε οι Δήμοι να αναλάβουν την τύχη του; Που αρχίζει και που τελειώνει η δικαιοδοσία του ιδιώτη και που αυτή των Φορέων της περιοχής;».

Για το θέμα είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή διαγωνισμός ιδεών για τη χωροταξία, τη χρήση γης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Στη συνέχεια η υπόθεση «πάγωσε», ιδίως μετά τις εξελίξεις με το μπλοκάρισμα του Διαδημοτικού Φορέα από τον Δήμο Πατρέων, διαδικασία που βάζει νέο γρίφο στο τραπέζι.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναζητά μέσω Τεχνικού Συμβούλου απαντήσεις. για την μαγική παραλίμνια ζώνη στην οποία οφείλει να επενδύσει η περιοχή.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Ο κ. Μπαρής εξηγεί στον «Ν»:  «Η αξιοποίηση της παραλίμνιας ζώνης  είναι πολύ σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και για όλο το δήμο μας. Θεωρήθηκε σκόπιμο να μπει ένας Τεχνικός Σύμβουλος ο οποίος μέσα από ένα διαχειριστικό σχέδιο θα φέρει στην επιφάνεια όλους εκείνους τους  παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το τι τελικά μπορεί να γίνει στην παραλίμνια ζώνη. Γίνομαι πιο σαφής και λέω ότι υπάρχει έκταση  γύρω από το φράγμα που είναι απαλλοτριωμένη. Υπάρχει επίσης περιοχή η οποία είναι δασική. Και υπάρχουν και ιδιώτες. Το πώς όλο αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε  προκειμένου να δημιουργηθεί μια μελέτη και να αξιοποιηθεί όλη η παραλίμνια περιοχή, είναι κάτι προς διερεύνηση.

Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι τα εργαλεία μέσω Τεχνικού Συμβούλου τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προστατέψουμε την περιοχή από άναρχη ανοικοδόμηση και από δραστηριότητες που επιβαρύνουν το ίδιο το Φράγμα.

Κατά τρίτον πρέπει να δούμε με βάση το νομοθετικό πλαίσιο τι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν τόσο μέσα στο νερό, γύρω από αυτό και σε τι απόσταση από αυτό. Ένα τέταρτο σημείο είναι να βρεθούν και να αναδειχθούν οι  πρακτικές, εμπειρίες από άλλες περιοχές είτε ο ταμιευτήρας προορίζεται για ύδρευση είτε για άρδευση. Και τέλος χρειάζεται γενικότερα ένα οικονομοτεχνικό πλάνο για την ήπια τουριστική αξιοποίηση.

Όλο αυτό είναι με μια συνοπτική περιγραφή το έργο του Τεχνικού Συμβούλου το οποίο έχει εγκριθεί σαν χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου σύντομα να έχουμε τον Τεχνικό Σύμβουλο και να προβεί σε όλες τις ενέργειες που σας ανέφερα».

Είναι δυνατόν να υπάρξει εμπλοκή με τον ιδιώτη που θα διαχειριστεί για 5 χρόνια το Φράγμα;

«Είναι και αυτό έργο του Τεχνικού Συμβούλου. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει απαλλοτριωμένη περιοχή η οποία είχε προβλεφθεί για τις ανάγκες του Φράγματος. Και αυτό είναι από δέκα έως εκατό μέτρα από τα όρια του φράγματος. Επομένως είναι κάτι για το οποίο αναμένουμε έγκυρες και τεκμηριωμένες απαντήσεις» λέει ο κ. Μπαρής.

Οι καλές πρακτικές

«Υπάρχουν πολύ καλές πρακτικές και παραδείγματα τόσο στη  χώρα μας, όπως π.χ. η λίμνη Πλαστήρα όσο και  στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία σε σχέση με την αξιοποίηση τέτοιων παραλίμνιων εκτάσεων αλλά δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε πράγματα τα οποία πιθανόν να μην μπορεί να γίνουν. Εκείνο που θέλουμε είναι μια  ήπια αξιοποίηση ώστε να προστατευθεί το νερό αλλά και η περιοχή γενικότερα.  Πράγματι μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα γιατί μιλάμε για  μια απίστευτου φυσικού κάλλους τοποθεσία» λέει ο κ. Μπαρής και επισημαίνει: «Το αν  έχουμε όμως π.χ. δυνατότητες να κάνουμε δράσεις μέσα στο νερό ή δεν έχουμε, αυτόματα τροποποιεί τις όποιες ιδέες μπορεί να καταθέτουμε».

Η αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου της περιοχής

Ο Τεχνικός Σύμβουλος δεν θα ασχοληθεί μόνο με  το Φράγμα Πείρου Παραπείρου, αλλά και με το  μικρότερο αρδευτικό φράγμα στη λίμνη Ντασκά, ένα επίσης πολύ ωραίο σημείο του Δήμου. «Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε και αυτή την περιοχή. Όλο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την αξιοποίηση του ορεινού Δήμου Ερυμάνθου όπου έχουμε εντάξει και έργα  που έχουν  να κάνουν με δύο φαράγγια: του Τεθρέα και του Σκιαδοβουνίου», λέει ο κ. Μπαρής.

«Είμαστε από τους δήμους εκείνους που δεν θεωρούμαστε τουριστικός προορισμός παρά το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και την κοντινή απόσταση από το αστικό κέντρο, (σε μια ώρα μπορεί να είσαι στην υψηλότερη κορυφή του Ερυμάνθου). Τώρα με όσα σας προανάφερα και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις οδοποιίας που γίνονται για τα μοναστήρια και  την αξιοποίηση του ορεινού όγκου με   μορφές εναλλακτικού αθλητισμού, προσπαθούμε να βάλουμε την περιοχή στο χάρτη του τουρισμού ώστε πέρα από την αγροτιά, να μπορούν οι κάτοικοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους  και να μείνουν στον τόπο τους.  Να  αντιμετωπίσουμε δηλαδή και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η  ερημοποίηση ειδικότερα στα ορεινά χωριά του Δήμου. Είναι χωριά στο βουνό που πραγματικά είναι στα όρια της πλήρους ερημοποίησης».

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα