Ποιο είναι το άγνωστο και καταπράσινο «Μπαρουτάδικο» της Αθήνας

31.12.2020 / 23:18
κο 54

κόμη κι αν έχεις χιλιοπερπατήσει την Αθήνα, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο που θα ανακαλύπτεις στις βόλτες ή στις διηγήσεις των πιο παλιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ονομασίες τοποθεσιών και αξιοθέατων τα οποία μπορεί να έχουν αλλάξει και όνομα μέσα στα χρόνια ή τους αιώνες. Όπως για παράδειγμα το άγνωστο σε πολλούς και καταπράσινο «Μπαρουτάδικο» της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, πρόκειται για ένα γνωστό άλσος της Αθήνας και συγκεκριμένα για έναν από τους λίγους πλέον πνεύμονες πρασίνου στην πρωτεύουσα. Ο λόγος για το Άλσος Αιγάλεω. Κοιτώντας δε από ψηλά οι εικόνες σε ταξιδεύουν και ξεχνάς ότι είσαι στην πολύβουη και γεμάτη απαιτήσεις καθημερινότητα της Αθήνας.

Το άγνωστο και καταπράσινο «Μπαρουτάδικο» της Αθήνας

Το Άλσος Αιγάλεω έχει μια έκταση περίπου 130 στρεμμάτων και βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό σημείο μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Λεωφόρου Αθηνών – Κορίνθου. Πρόκειται για έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής. Το Άλσος Αιγάλεων δεν ονομαζόταν όμως πάντοτε έτσι. Γι’ αυτό το λόγο και πολλοί ακόμη και σήμερα το αποκαλούν «Μπαρουτάδικο» της Αθήνας. Και βέβαια υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό που το εξηγεί.about:blank

Στα δυτικά προάστια και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται το Άλσος Αιγάλεω, παλιότερα λειτουργούσε το εργοστάσιο πυρίτιδας «Πυριτιδοποιείο ή Μπαρουτάδικο». Αναφερόμαστε στις χρονολογίες από το 1874 έως το 1970. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό γεγονός που άφησε και αυτό το όνομα στην περιοχή.

Από Μπαρουτάδικο… πνεύμονας πρασίνου

Πώς όμως από το εργοστάσιο πυρίτιδας φτάσαμε στο σημερινό καταπράσινο άλσος; Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 παρατηρήθηκε μια πτώση στην παραγωγή του εργοστασίου. Ταυτόχρονα σημειώνονταν πολλές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής λόγων των συχνών και θανατηφόρων ατυχημάτων που συνέβαιναν εκεί λόγω των εκρήξεων.

Τελικά μετά από τα γεγονότα, το 1970 το εργοστάσιο ανέστηλε οριστικά τη λειτουργία του. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο χώρος του μπαρουτάδικου περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και οι εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν. Το μόνο που απέμεινε τελικά ήταν μια καμινάδα και ένας υδροσυλλέκτης. Ταυτόχρονα άρχισε η δενδοφύτευση συνολικά 40.000 δένδρων. Τίποτα δε θυμίζει πλέον της εποχής του εργοστασίου παρά μόνο το όνομα Μπαρουτάδικο το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί, ειδικά παλιοί, όταν αναφέρονται σε αυτό.

Πάρε μια εικόνα από το πώς είναι σήμερα το φημισμένο Μπαρουτάδικο μέσα από το βίντεο του καναλιού Tasos Fotakis DroneWorks στο Youtube…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα