Παρασκευή, 30.09.2022, 6:10 μμ

«Ποδαρικό» στην Κουμουνδούρου έκανε ο ανασχηματισμός

12.01.2021 / 9:15
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

 Μπορεί να μην άνοιξαν σαμπάνιες για την έλευση του 2021 στην Κουμουνδούρου αλλά σίγουρα μετά από καιρό χαμογέλασαν με τον ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η κίνηση είναι, όπως υποστηρίζουν, «η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση», καθώς η φθορά θα αρχίσει να επιταχύνεται το επόμενο χρονικό διάστημα μπροστά στα αδιέξοδα που, ήδη, φαίνονται από τις κεντρικές  κυβερνητικές επιλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας είδε με ικανοποίηση να κάνει πολιτικό «ποδαρικό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό που αποτελεί, σύμφωνα με την εκτίμηση του, ομολογία αποτυχίας αλλά και επιβεβαίωση της κριτικής του στο κυβερνητικό έργο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι, πλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη, «οι σχεδιασμοί για εκλογική απόδραση του κου Μητσοτάκη από την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας, την στιγμή που συνεχίζεται η καθημερινή εκατόμβη απωλειών συνανθρώπων μας». Μάλιστα έθεσε και σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα τους καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι, «Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ετοιμαστεί για να δώσει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία. Με σχέδιο για τη στήριξη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. Με σχέδιο για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο ανασχηματισμός είναι μια κίνηση που δεν είναι άσχετη από την ασφυκτική αντιπολίτευση που έχει κάνει σε συγκεκριμένους τομείς και υπουργούς αλλά και η διατήρηση ορισμένων ήταν αναγκαστική για τον ίδιον λόγο. Καθώς η διάσωση υπουργών που είχε βάλει στο στόχαστρο της, η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν μονόδρομος για τον Πρωθυπουργό ώστε να μην την επιβεβαιώσει με απομάκρυνση τους, με αποτέλεσμα να επωμίζεται τη φθορά της παραμονής τους. 

H ανάλυση στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα για τον ανασχηματισμό δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατήρησε στη θέση τους όλους τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν  την πανδημία τόσο στο υγειονομικό, όσο και τις πολιτικές-οικονομικές επιπτώσεις  γύρω από αυτή την κρίση. Με αυτό τον τρόπο παραδέχεται πως όλοι οι χειρισμοί περνάνε από το κεντρικό σύστημα του Μαξίμου και έχουν τη δική του έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι χρεώνεται, πλέον, και προσωπικά τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας όπως αυτή προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Παράλληλα δείχνει αδύναμος να στείλει σπίτι τους ισχυρούς με «πλάτες» Υπουργούς ώστε να μην διατρέξει τις εσωκομματικές και άλλες  ισορροπίες. Ενώ φιλοτεχνούσε προφίλ κεντρώου μεταρρυθμιστή, υπουργοποίησε βουλευτές για να τους «βόλεψε» στο μεγάλο κυβερνητικό σχήμα και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για μικρό και ευέλικτο σχήμα χωρίς αναπληρωτές και πολλούς υφυπουργούς,  θέλοντας να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις από την Κ.Ο. με δεξιό πολιτικό πρόσημο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύουν την επιλογή του Μάκη Βορίδη για το Υπουργείο Εσωτερικών και θα αναφέρονται με κάθε ευκαιρία στο πολιτικό παρελθόν του. Αλλά και θα αναδεικνύουν τις δηλώσεις του, να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για εκλογές και «χτίζει» κυβερνητικό αφήγημα

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φτιάξει τo δικό του αφήγημα που θα έχει θετικό πυλώνα και θα έχει τριπλή στόχευση, πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά. Ο αντιπολιτευτικός βηματισμός αποκτά ρυθμό και σε αντίθεση με την καταστροφολογία της ΝΔ από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πόνταρε ούτε και ποντάρει στο κακό σενάριο, σημειώνουν κομματικές πηγές. Μάλιστα, προσθέτουν με νόημα, «από τη πρώτη στιγμή οι προτάσεις μας έχουν ως βασικό μέλημα να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία για να νικήσει η ζωή». Στη νέα πολιτική χρονιά η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει «κωδικό», «προστασία της ζωής» που θα έχει δύο σκέλη, το υγειονομικό και το οικονομικό.

Στο υγειονομικό, τα κρίσιμα, είναι:

1. Ενίσχυση του ΕΣΥ

2. Μαζικά δωρεάν τεστ

3. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών

4. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας

Το σύνθημα της αντεπίθεσης είναι, «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλαμβάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, φέρουν τη κυρία ευθύνη για τη τραγωδία του δεύτερου κύματος.

Το βασικό επιχείρημα, όπως εξηγούν κομματικές πηγές, είναι, «Μέσα σε δυο μήνες έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 4.300 συμπολίτες μας ενώ συνολικός αριθμός ξεπέρασε τις 5000. Ακόμα και σήμερα αρνούνται να κάνουν τα απαραίτητα. Χαρακτηριστικά μεταφέρουν γιατρούς από την Αττική στη Μακεδονία αντί να προχωρήσουν σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση εργασίας και οι χώροι εργασίας είναι εστίες υπέρ μετάδοσης της πανδημίας. Αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε χώρο στη Βόρεια Ελλάδα με 191 κρούσματα». Η εικόνα αυτή, πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, ότι θα ακυρώσει το αφήγημα της ΝΔ περί υπεροχής στη διαχείριση κρίσεων.

Στο δεύτερο σκέλος που θα κριθούν και οι επόμενες εκλογές, την οικονομία, επιχειρηματολογούν ότι αντί για στήριξη, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοινωνικής λεηλασίας:

· Κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτη εργασία, κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας

· Σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το πάγωμα του πτωχευτικού. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν είναι δεύτερη ευκαιρία

· Αντί για στήριξη της εργασίας επιδότηση της ανεργίας και δάνεια αντί για στήριξη στους μικρομεσαίους

Τέλος στο ζήτημα του εμβολίου και στην επιχείρηση «Ελευθερία» που πολλά ποντάρει η κυβέρνηση για να κάνει ρελάνς στη διαχείριση του δεύτερου κύματος, της καταλογίζουν  πλιάτσικο και ανικανότητα

Κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως ρουσφέτι και προνόμιο. Από όλη τη χώρα έχουμε καταγγελίες για ακύρωση εμβολιασμού υγειονομικών.

Το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο κύμα, γυρίζει, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα: «Σε όλα τα επίπεδα είμαστε πια στις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ και στο ποσοστό απωλειών και στους εμβολιασμούς και στην ύφεση. Η αποτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης. Οι προβλέψεις δε για ανάπτυξη μόλις 0.9% για το 2021 δείχνουν το μέγεθος της κοινωνικής χρεοκοπίας που αντιμετωπίζουμε».

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την κριτική χτίζει και θετική ατζέντα από τα άμεσα μέτρα που έχει προτείνει για υγεία και για οικονομία όπως μη επιστρεπτέα ενίσχυση δώρο Χριστουγέννων από το κράτος για τους εργαζόμενους στις πληττόμενες  επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνολική πρόταση για την επόμενη μέρα της κοινωνίας. Με τρεις άξονες: 

1. Ενίσχυση της εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς

2. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με  διαγραφή μέρους του

3. Αναγέννηση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα υγεία και παιδεία

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν σίγουρο, ότι μπροστά στην κοινωνική δυσαρέσκεια που δυναμώνει θα υπάρξουν εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό. Και απαντούν, «Καμιά τακτική κίνηση όμως δεν μπορεί να αποφύγει τα ερωτήματα της κοινωνίας. Σε αυτά τα ερωτήματα οι απαντήσεις της ΝΔ πια δεν πείθουν».

εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα