Πλήρωσαν ακριβά – Πάνω από 3 εκ. ευρώ τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων κατά του covid

21.12.2021 / 21:06
elegxoi

Της Ελένης Παρασκευοπούλου

Μισό εκατομμύριο έλεγχοι, χιλιάδες «τσουχτερά» πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με το ποσό των προστίμων να ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για πρόστιμα που επιδόθηκαν σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής, εμπορικά, σε ιδιοκτήτες, υπαλλήλους και πελάτες καταστημάτων για τη μη χρήση μάσκας, στέρηση πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης αλλά και για παραβάσεις για τη μη χρήση μάσκας από πεζούς, επιβάτες και οδηγούς.

Πλήρωσαν ακριβά τη μη χρήση μάσκας

Χαρακτηριστικό είναι πώς από τον Ιανουάριο του 2021 ως και τον Οκτώβριο του 2021 στην Αχαΐα σε πεζούς, επιβάτες οχημάτων και οδηγούς έγιναν πάνω από 240.000 έλεγχοι και επιδόθηκαν 1.092 πρόστιμα, το κάθε πρόστιμο αντιστοιχούσε στα 300 ευρώ με αποτέλεσμα οι παραπάνω παραβάσεις να αντιστοιχούν σε 327.600 ευρώ.

Στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδος οι παραπάνω έλεγχοι έφτασαν το μισό εκατομμύριο μέσα στους δέκα αυτούς μήνες, οι παραβάσεις 5.874 υπολογίζοντας τα 300 ευρώ σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.762.200 ευρώ.

Πρόστιμο στο… πρόστιμο, λόγω υποτροπής

Σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πρόστιμα ήταν και παραμένουν μεγάλα. Κατά την υποτροπή δε… εκτινάσσονται. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας από τον covid-19, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 ως 90 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα 15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου και 60 ημέρες αν γίνεται εντός εξαμήνου.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πώς καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου οι παραβάτες αδιαφόρησαν αρχικά για τη τήρηση των μέτρων, στη συνέχεια και για τα πρόστιμα και το λουκέτο και επέλεξαν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, με τον κίνδυνο ενός νέου προστίμου και παρατεταμένου λουκέτου, αφού σε περίπτωση της υποτροπής το κατάστημα έκλεινε για μισό μήνα τουλάχιστον.

Περιπτώσεις στην Πάτρα

Πιο συγκεκριμένα μια από αυτές τις περιπτώσεις στην  περιοχή της Πάτρας, τον Σεπτέμβριο, σε κατάστημα εστίασης και αναψυχής στο οποίο είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας για επτά ημερών και διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και ο ιδιοκτήτης επέλεξε να το ανοίξει.

Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο κατάστημα διαπίστωσαν ότι λειτουργούσε, παρά το γεγονός ότι είχε «σφραγιστεί» λόγω παραβάσεων, έτσι οι άνδρες του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών συνέλαβαν τον άνδρα που το λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος ενώ σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου του καταστήματος επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες. Στον προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Στις αρχές Νοεμβρίου καταγράφεται ακόμη μια τέτοια περίπτωση στην Πάτρα, ιδιοκτήτρια καταστήματος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να έχει ανοίξει την επιχείρηση της, ενώ βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας και κάπως έτσι ήρθε  αντιμέτωπη με πιο τσουχτερό πρόστιμο.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Πατρών συνέλαβαν την γυναίκα διότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτρια κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας, της βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 25.000 ευρώ και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματός.

«Γονάτισαν» όσοι επέλεξαν να μην τηρήσουν τα μέτρα

Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά στη χώρα και το ένα αρνητικό ρεκόρ να σπάει πίσω από το άλλο, με την πανδημία να σαρώνει και την διασπορά στην κοινότητα να είναι μεγάλη, οι έλεγχοι είναι αυξημένοι και αυστηροί, κάτι που καταγράφεται άλλωστε στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη Δυτική Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία 485.083 έλεγχοι, στον πίνακα που βλέπετε συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο, από τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας αλλά και το σύνολο ελέγχων και παραβάσεων στη Δυτική Ελλάδα.

Το ποτό τους στοίχισε 300 ευρώ

Ήταν το Μάιο του 2021 όταν 64 άτομα, πελάτες καταστήματος στην Πάτρα κλήθηκαν να πληρώσουν από 300 ευρώ ο καθένας. Το κατάστημα λειτουργούσε μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε ενώ έπαιζε και μουσική κάτι που τότε βάσει των μέτρων που ίσχυαν δεν επιτρεπόνταν . Έτσι ο ιδιοκτήτες έλαβε πρόστιμο 5.000 ευρώ, 64 πελάτες και δύο υπάλληλοι του καταστήματος συνολικά 19.800 ευρώ.

Πρόστιμο «μαμούθ» για το κορωνοπάρτι

Στην Πάτρα έμελλε να καταγραφεί και ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα για κορωνοπάρτυ. Πρόκειται για ένα από τα πολλά, κρυφά πάρτυ, που διοργανώνονταν και στην Πάτρα, τον Μάρτιο, που τα καταστήματα εστίασης βρίσκονταν σε καθεστώς lockdown. Το ύψος των προστίμων που εκδόθηκαν σε διοργανωτές και καλεσμένους στο συγκεκριμένο κορωνοπάρτυ έφτασε τις 47.000 ευρώ.  Οι αρχές συγκεκριμένα βρήκαν στο σπίτι 98 άτομα να διασκεδάζουν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει βεβαιωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ COVID 19  ΑΠΌ 1-1-2021 ΕΩΣ 31-10-2021
  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΛΟΙΠΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ (ΠΕΖΟΙ, ΟΔΗΓΟΙ ΚΛΠ)
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΗ  ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ  ΚΑΙ  ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Η ΝΟΣΗΣΗΣ ΑΠΌ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΛΕΓΧΟΙ                               ΣΕ  ΠΕΖΟΥΣ, ΣΕ  ΕΠΙΒΑΤΕΣ  ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΙΧΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΑΠΟ ΠΕΖΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ
ΑΧΑΙΑΣ2599205213243.1511092
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6.023547523479.0605.874

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα