Πληρωμές με κάρτα: Για ποιους έρχονται “δώρα” και φοροαπαλλαγές

06.07.2021 / 11:30
pos

“Ράλι” ηλεκτρονικών πληρωμών: Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το οικονομικό επιτελείο για να παρακολουθεί την πορεία της αγοράς μετά την άρση των περιορισμών ειδικών στο λιανεμπόριο, δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν περισσότερες όχι μόνο από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (αυτό άλλωστε θα ήταν πολύ εύκολο λόγω του αυστηρού lockdown που είχαμε πέρυσι) αλλά και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει στην αλλαγή συνήθειας των καταναλωτών μια “ευκαιρία” για τόνωση των φορολογικών εσόδων. Μέσα στο φθινόπωρο μάλιστα, θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο κινήτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την 1/1/2022.

Για να δώσει ακόμη περισσότερη βαρύτητα στο εγχείρημα, μάλιστα, έχει συμπεριλάβει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στα μέτρα που θα πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα στην πανδημία, υπήρξε μαζική στροφή προς τη χρήση του πλαστικού χρήματος όχι μόνο εξαιτίας της υποχρέωσης για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και εξαιτίας αυτής καθ’ αυτής της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αυξημένες τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατά 14,5%.

Τον Μάιο του 2021 καταγράφηκε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2021, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με τις ηλεκτρονικές πληρωμές να ξεπερνούν ακόμη και τα 45-47 δις. ευρώ ποσό πολύ υψηλό αναλογικά με το δηλωθέν εισόδημα των Ελλήνων φορολογούμενων που διαμορφώνεται κοντά στα 70 δις. ευρώ.

Το νέο νομοσχέδιο προγραμματίζεται να έχει δύο βασικούς άξονες:

1. Την παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που θεωρούνται “ύποπτες” για φοροδιαφυγή. Οι υποψίες επικεντρώνονται κυρίως στην παροχή υπηρεσίων (τουρισμό, εστίαση κλπ) αλλά και σε τεχνικά ή επιστημονικά επαγγέλματα (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς κλπ). Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο είτε οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς τους συγκεκριμένους κλάδους να μετρούν περισσότερο για τη διασφάλιση του ορίου που πρέπει να πιάνει ο κάθε φορολογούμενος προκειμένου να αποφεύγει το πρόστιμο (30% του εισοδήματος με το μέτρο να έχει παγώσει φέτος λόγω πανδημίας ωστόσο αναμένεται να επανέλθει από το νέο έτος). Δεν αποκλείεται να επανέλθουν και φορολογικές εκπτώσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους.

2. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την θέσπιση ενός πλαισίου που θα εντοπίζει τις ταμειακές μηχανές μαϊμού. Από το νέο έτος, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis μέσω internet. Έτσι, ο φορολοελεγκτικός μηχανισμός θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τι “χτυπάει” ο κάθε επαγγελματίας στην ταμειακή του. Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να εντοπίζονται οι ταμειακές “μαϊμού” οι οποίες φαίνονται ως νόμιμες αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μελετάται ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τους φορολογούμενους. Θα προβλέπει τη δυνατότητα αποστολής του κωδικού της κάθε απόδειξης στο Taxis με “αντάλλαγμα” τη συμμετοχή σε κληρώσεις από τις οποίες θα προκύπτουν σημαντικά κέρδη. Για το υπουργείο Οικονομικών, το όφελος θα είναι ότι θα μπορεί να εντοπίζει την αυθεντικότητα των αποδείξεων και κατά συνέπεια των ταμειακών μηχανών στέλνοντας αμέσως τον φορολογικό έλεγχο στους επαγγελματίες στους οποίους δεν θα διαπιστώνεται η αυθεντικότητα της κάθε απόδειξης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα