«Πληγωμένα» τα Καλάβρυτα: Ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και πώλησης τοπικών προϊόντων, Οδοντωτός, Χιονοδρομικό, μετρούν μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημίας

01.04.2021 / 9:06
kalavrita

Κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται, η συνολική ζημιά στην οικονομία των Καλαβρύτων  από το «κραχ» που έφερε η πανδημία και ο κορωνοϊός. Το ποσό, εάν και φαντάζει μεγάλο, δεν είναι εάν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης χειμερινής σεζόν, για να ακολουθήσει η «νεκρή» καλοκαιρινή σεζόν και ο χειμώνας του 2020 – 2021  που με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από νομό σε νομό, έκοψε κάθε μικρή ελπίδα των επαγγελματιών για να δουλέψουν.

Μια χαμένη χρονιά που συνεχίζεται, από τη στιγμή που ο κορωνοϊός εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια του, έχοντας ανατρέψει κάθε πρόβλεψη και κάθε ενδεχόμενο άρσης μέτρου. Το πλήγμα τα Καλάβρυτα που τα τελευταία χρόνια είχε κατορθώσει συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας να αναδειχθεί ένα από τα κορυφαία χειμερινά τουριστικά θέρετρα της χώρας, είναι μεγάλο.

Μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μια περίοδος που τα Καλάβρυτα «βουλιάζουν» από τον κόσμο, η οποία χάθηκε ακολούθησε και όλος ο φετινός χειμώνας.

«Μιλάμε στην κυριολεξία για μία χαμένη χρονιά στο σύνολο της από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτη, μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, η οποία ήταν σαν μην έγινε πότε για τις επιχειρήσεις των Καλαβρύτων» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό 

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τους επαγγελματικούς κλάδους το δέχτηκε αυτός που τροφοδοτούσε την παράλληλη αγορά γύρω από τον τουρισμό των Καλαβρύτων, τα ξενοδοχεία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας πέρα από την έλλειψη του ενδιαφέροντος για κρατήσεις ένεκα των καταστάσεων, ήταν η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό» τονίζει ο κ. Δαφαλιάς. «Με την απαγόρευση αυτή μπορεί να μην υπήρχε κρατική εντολή για να κλείσουμε, όμως δεν είχαμε αντικείμενο εργασίας για να λειτουργήσουμε. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων των Καλαβρύτων έμειναν κλειστά όταν χάθηκε η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και βλέποντας στη συνέχεια ότι η κατάσταση δεν αλλάζει και το μέτρο της απαγόρευσης δεν αίρεται».

Βλέπετε, η πλειοψηφία των επισκεπτών των Καλαβρύτων τους χειμερινούς μήνες προέρχεται από την Αθήνα και από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το αντίκτυπο

Η μη προσέλευση επισκεπτών στα ξενοδοχεία είχε ασφαλώς και το αντίκτυπο της στην παράλληλη οικονομία  των Καλαβρύτων που ένιωσαν καλά στο πετσί τους τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά μαγαζιά, το διάστημα που ήταν ανοικτά, προτού μπει η Αχαΐα στην βαθιά κόκκινη ζώνη και συμπαρασύρει μαζί της και την μαρτυρική πόλη.

«Είναι μία ολόκληρη παράλληλη οικονομία που στηρίζεται στην προσέλευση επισκεπτών στην πόλη και γενικότερα στον τουρισμό που στην περιοχή μας έχει στο βάθρο το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο ήταν και αυτό κλειστό.

Είναι γνωστά όλα αυτά, αλυσίδα πάει.  Όταν έρχεται ένας επισκέπτης για να μείνει  σε ένα ξενοδοχείο, θα πάει στο εστιατόριο, θα πιεί τον καφέ του, θα αγοράσει κάτι από κάποιο εμπορικό κατάστημα.

Το ζήτημα λοιπόν  είναι ότι το πλήγμα της πανδημίας ήταν και είναι τεράστιο, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, αλλά για το σύνολο της οικονομίας¨.

Σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά από αυτή την κατάσταση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν απώλειες επιχειρήσεων, δηλαδή, λουκέτα τα οποία θα φανούν στην πορεία, όταν η αγορά επιστρέψει σε μία κανονικότητα.

Η ελπίδα του Πάσχα και το βλέμμα στον ερχόμενο χειμώνα

Ελπίδα των ξενοδόχων και των επαγγελματιών της εκεί αγοράς είναι να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης στις γιορτές του Πάσχα, μήπως και υπάρξει κάποια επισκεψιμότητα τις ημέρες αυτές.

«Το βλέπω δύσκολο να μας αφήσουν με την έξαρση των κρουσμάτων μέχρι το Πάσχα, όμως ελπίζουμε.  Ωστόσο, ακόμα και να παύσει να ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό , είναι ακόμα πιο δύσκολο να υπάρξει έστω και ένα μικρό ενδιαφέρον για κρατήσεις. Μέχρι ώρας πάντως δεν υπάρχει τίποτα» τονίζει ο κ. Δαφαλιάς και προσθέτει

«Από εκεί και πέρα το καλοκαίρι είναι σχεδόν νεκρή περίοδος για τα καταλύματα των Καλαβρύτων. Οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες μας για την ερχόμενη χειμερινή σεζόν, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει περάσει όλο αυτό και θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ η ζημιά στο Χιονοδρομικό

Χαμένη είναι η χρονιά και για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων που εντέλει έμεινε κλειστό όλο τον χειμώνα. Το ύψος της ζημιάς, σύμφωνα με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρο Καλαβρύτων, Αλέξη Άγριο, ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Μιλάμε μόνο για τα χρήματα που χάθηκαν από το Χιονοδρομικό σαν επιχείρηση. Τα χρήματα για την αγορά και τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στο Χιονοδρομικό είναι πολύ περισσότερα και γενικότερα η ζημιά για την τοπική οικονομία είναι ανυπολόγιστη».

Το ζήτημα των εργαζομένων

 Όμως στην περίπτωση του Χιονοδρομικού το όλο θέμα έχει να κάνει και με ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων που εργάζονται με συμβάσεις και  που εδώ και μήνες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.

Τα 535 ευρώ της αναστολής για τους εργαζόμενους του Χιονοδρομικού ήταν μόλις για δυο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το καλοκαίρι το Χιονοδρομικό έτσι και αλλιώς κλείνει, ενώ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από τη στιγμή που το Χιονοδρομικό ήταν κλειστό δεν προχώρησε σε προσλήψεις, κατά συνέπεια και οι εργαζόμενοι δεν βγήκαν σε αναστολή, άρα δεν δικαιούνται τα 534 ευρώ τον μήνα.

Μιλάμε για περίπου 100 εργαζόμενους που έμειναν στον αέρα ένεκα αυτής της κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή το Χιονοδρομικό είναι κλειστό και το μόνο που γίνεται είναι κάποιες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων. Ακόμα και το άνοιγμα του για τους αθλητές χιονοδρομίας που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό αποδείχτηκε προσωρινό και κράτησε μόλις για πέντε μέρες.

Θα ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν

Το άκρων άωτον της ατυχίας; Πριν από μερικές μέρες έπεσε φρέσκο χιόνι στις πλαγιές του Χελμού και έτσι, ακόμα και αυτή την χρονική περίοδο, τέλη Μαρτίου, αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού θα λειτουργούσε.

«Με δεδομένο ότι το χιόνι είχε στρώσει τις πίστες από τα μέσα Δεκεμβρίου και οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται ακόμα και αυτόν τον μήνα που διανύουμε, αν  όλα ήταν διαφορετικά, θα μιλάγαμε ίσως για τη μεγαλύτερη σεζόν των τελευταίων χρόνων για το Χιονοδρομικό» προσθέτει ο κ. Άγριος.

Θ. Παπαδόπουλος: Περιμένουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

«Πληγωμένα» τα Καλάβρυτα: Ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και πώλησης τοπικών προϊόντων, Οδοντωτός, Χιονοδρομικό, μετρούν μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημίας 2

Για το ζήτημα της ζημιάς που έχουν υποστεί τα Καλάβρυτα, εξαιτίας της πανδημίας, είχε αναφερθεί ο δήμαρχος της πόλης Θανάσης Παπαδόπουλος, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Νεολόγο» και δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο, όπου μεταξύ άλλων είχε τονίσει τα εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι η περιοχή έχει πληγεί αποφασιστικά απ’ την πανδημική κρίση. Οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα καταστήματα, οι μονάδες που συνδέουν την δραστηριότητα τους με την πώληση τοπικών προϊόντων στους επισκέπτες, ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, το Χιονοδρομικό Κέντρο, σχεδόν κάθε πτυχή οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας,  μετρούν μεγάλες απώλειες. Και, πλέον, εκείνο που περιμένουμε είναι η βελτίωση των επιδημιολογικών συνθηκών και η επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε βαθμιαία αυτές οι απώλειες να αρχίσουν να εξομαλύνονται. Ο Δήμος Καλαβρύτων,  με γενναίες εκπτώσεις σε τέλη που αφορούν ξενοδοχεία, καταστήματα, εστίαση κ.λπ., στέκεται στο πλευρό της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής και την στηρίζει, όπως, άλλωστε, έχει χρέος να κάνει. Και, παράλληλα, με κάθε τρόπο, όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, διαθέσαμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην περιοχή μας».

Κ. Κούκιος: Χωρίς το αποθεματικό το Σπήλαιο Λιμνών θα είχε διαλυθεί

Κοντά στις 300.000 ευρώ υπολογίζεται το ύψος του χαμένου τζίρου για το Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Καλαβρύτων που δέχεται επισκέψεις, Ελλήνων κα ξένων, σχεδόν όλη τη διάρκεια του έτους.

«Μας διέλυσε ο κορωνοϊός» τονίζει ο πρόεδρος της  ΔΗ.Κ.Ε.Κ και διευθυντής του Σπηλαίου, Κωνσταντίνος Κούκιος. «Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου μέχρι σήμερα, δουλέψαμε τρεις μήνες, μόνο το καλοκαίρι.  Όλο το υπόλοιπο διάστημα είμαστε κλειστοί. Ακυρώθηκαν όλες οι σχολικές εκδρομές, οι επισκέψεις τουριστών, τα πάντα.

Ακόμα όμως και τους λιγοστούς μήνες που λειτουργήσαμε τα μέτρα ήταν τέτοια που δεν μπορούσες να βάλεις στο σύνολο μιας ημέρας πάνω από 50 με 60 επισκέπτες, οπότε αναγκαστικά χάναμε και τότε χρήματα».

Κι όμως τα πάγια έξοδα τρέχουν

Σύμφωνα με τον κ. Κούκιο αν το Σπήλαιο δεν είχε ένα καλό αποθεματικό αυτή τη στιγμή θα είχε διαλυθεί οικονομικά. «Το πρόγραμμα ψηφιακής ενημέρωσης που έχουμε μπει το οποίο θα αναβαθμίσει το Σπήλαιο, θα καλυφθεί από το αποθεματικό.

Όμως έχουμε και πάγια έξοδα για να καλύψουμε, όπως τις εργασίες συντήρησης του Σπηλαίου ή τους μισθούς των υπαλλήλων μας που δεν μπορούμε να τους αφήσουμε έτσι».

Σημαντική ζημιά έχει πάθει και το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, έχοντας απώλειες της τάξεως των 100.000 ευρώ.

Κατεξοχήν τουριστικό μέρος

Θυμίζουμε ότι για όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος έχει προχωρήσει σε αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία  για έκτακτη επιχορήγηση στα Καλάβρυτα και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δήμου που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Μέχρι ώρας δεν έχει πάρει κάποια απάντηση.  «Πρέπει να έχουμε μια επιπλέον στήριξη από την πολιτεία ως περιοχή. Είμαστε ένα κατεξοχήν τουριστικό μέρος, όχι μόνο τρεις ή τέσσερις μήνες, όπως τα νησιά  αλλά και όλη τη διάρκεια του έτους, που έχουμε χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία» καταλήγει ο κ. Κούκιος.

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα