Πλήγμα για το ευρώ η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ

11.06.2024 / 7:51
euro

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαΐου υποχώρησε σήμερα Δευτέρα το ευρώ, μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εκλογές-σοκ στον απόηχο της βαριάς ήττας που υπέστη στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την ακροδεξιά. Το δολάριο ήταν σταθερό ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ υποχώρησε στα 1,0764 δολάρια, σε χαμηλό ενός μήνα, στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία. Τελευταία υποχώρησε κατά 0,24% στα 1,0776 δολάρια, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας που αναδύεται εκ νέου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μάλθστα σε ένα έτος που επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ψηφοφορία της Κυριακής, όπως έδειξε συγκεντρωτικό exit poll, ωθώντας τον Μακρόν να πάρει ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα στην προσπάθεια να ανακτήσει και να εδραιώσει την εξουσία του.

«Οι προοπτικές νίκης της ακροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορεί να διατηρήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Of Singapore, μεταδίδει το CNBC.

«Αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και τη συνεδρίαση της FOMC».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα σε μια καλά προετοιμασμένη κίνηση, αλλά προσέφερε λίγες ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος απεικονίζει τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι αντιπάλων, διαμορφώθηκε στο 105,09, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαΐου, μετά την άνοδο κατά 0,8% την Παρασκευή σε συνέχεια των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημιούργησε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο – 272.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μισθοδοσίες θα αυξηθούν κατά 185.000.

Ο Ryan Brandham, επικεφαλής των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών για τη Βόρεια Αμερική στην Validus Risk Management, δήλωσε ότι πρόσφατα τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας έδειξαν κάποια σημάδια χαλάρωσης, υποστηρίζοντας τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας οδήγησαν τους traders να αλλάξουν για άλλη μια φορά τις προσδοκίες τους για το πότε και κατά πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Fed. Οι αγορές τιμολογούν τώρα περικοπές κατά 36 μονάδες βάσης φέτος σε σύγκριση με σχεδόν 50 μονάδες βάσης – ή τουλάχιστον δύο περικοπές – πριν από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι τώρα περίπου στο 50%, από περίπου 70% αργά την Πέμπτη.

Η Fed δεν αναμένεται να προβεί σε καμία αλλαγή κατά τη συνεδρίαση πολιτικής της αυτή την εβδομάδα, αλλά το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα σχόλια του προέδρου της Fed και στις αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να πραγματοποιήσει τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της αυτή την εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο εύρος 0-0,1%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επεξεργάζονται τρόπους για να επιβραδύνουν την αγορά ομολόγων και ενδέχεται να προσφέρουν νέες οδηγίες ήδη από αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν στο Reuters πηγές, κάτι που θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα για τη μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων.

Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε στα 156,95 στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας. Το νόμισμα παραμένει κοντά στο χαμηλότερο σημείο 34 ετών, πέραν των 160 ανά δολάριο, που είχε φθάσει στα τέλη Απριλίου, γεγονός που ώθησε τους Ιάπωνες αξιωματούχους να δαπανήσουν περίπου 9,8 τρισ. γεν (62,46 δισ. δολάρια) για να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος για να το στηρίξουν.

Η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 1,2723 δολάρια έχοντας αγγίξει τα 1,2700 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και μία εβδομάδα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα