Πλάτωνας Μαρλαφέκας: “Να εκμεταλλευτούμε όλες τις μορφές ενίσχυσης”

27.03.2021 / 9:28
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
5128ceb087dd63536c137e79920faab3653c13ca

Ένα ακόμα προσωπικό στοίχημα του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, αυτή την φορά από τη θέση του Προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας), προστίθεται στην ήδη επιτυχημένη πορεία του ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΔΕΠ).
Ο Μέτοχος, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Μάρκετινγκ της μεγαλύτερης Ελληνικής Εταιρείας Αναψυκτικών και Χυμών ΛΟΥΞ, εκλέχθηκε ο νέος Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και βάζει στόχο την διατήρηση της ήδη αποτελεσματικής και διαφανούς διαχείρισης έργων κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Ο ΕΦΕΠΑΕ είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης των 14 δράσεων του ΕΠΑΝΕΚ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των δράσεων των ΠΕΠ, υπό την εποπτεία 12 Περιφερειών της Χώρας, της δράσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και δράσεων υπό την εποπτεία των Πράσινου Ταμείου.
Με αφορμή την εκλογή του στη θέση του προέδρου του φορέα, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας παραχώρησε συνέντευξη στον «Νεολόγο» των Πατρών.

Πρόσφατα αναλάβατε καθήκοντα ως Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ. Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε μέσω των νέων αρμοδιοτήτων σας, τους στόχους που θέτετε.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας μετά από μια δεκάχρονη οικονομική ύφεση και σε συνδυασμό με την πανδημία, πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις μορφές ενίσχυσης, είτε με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, είτε με τη μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων, που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και εξειδικεύονται από την Πολιτική Ηγεσία. Σκοπός μας είναι να δρούμε αποτελεσματικά για να φτάνουν οι ενισχύσεις άμεσα στην αγορά. Ο κόσμος της αγοράς αυτή τη δύσκολη στιγμή, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ρευστότητα, προκειμένου να στηριχτεί και να επιβιώσει.
Οι γενικότεροι στόχοι που θέτουμε είναι η επιτυχής και διαφανής διαχείριση των δράσεων του ΕΠΑΝΕΚ, η έγκαιρη και έγκυρη ανταπόκριση στις απαιτήσεις των δράσεων ΠΕΠ με έμφαση στις δράσεις COVID-19 που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, η υποστήριξη του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το σκέλος των επιχειρήσεων, καθώς και η διαχείριση της δράσης του Πράσινου Ταμείου. Παράλληλα, οργανώνουμε και σχεδιάζουμε τον ρόλο του ΕΦΕΠΑΕ στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Όπως γίνεται αντιληπτό, το επόμενο χρονικό διάστημα μας περιμένει μεγάλος φόρτος εργασίας αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Ποιο θεωρείται πως είναι το συστατικό της επιτυχημένης πορείας σας, ως Πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε, ως παρακαταθήκη για μια επιτυχημένη διοίκηση και στον ΕΦΕΠΑΕ;
Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι επιτυχημένος και δοκιμασμένος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων δράσεων από το 1996. Η ΔΕΠ έχει διαχειριστεί έως και σήμερα δράσεις 4 κοινοτικών πλαισίων και έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, παρέχοντας υπηρεσίες με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Είχα την τιμή, να αναλάβω την θέση του Προέδρου της ΔΕΠ από το 2015, θέση στην οποία βρίσκομαι μέχρι και σήμερα. Κατά την διάρκεια της θητείας μου ο Φορέας υπερδιπλασίασε το αντικείμενο δραστηριότητάς της, στάθηκε και στέκεται αρωγός στον επιχειρηματικό κόσμο των 4 περιφερειών αρμοδιότητάς της. Επενδύσαμε στο τρίπτυχο: κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό – διαφανής διαχείριση – υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου.
Ειδικότερα, θα ήθελα να σταθώ στο σημείο της διαφανούς διαχείρισης και να τονίσω ότι ο Φορέας μας είναι ο πρώτος φορέας πανελλαδικά που απέκτησε πιστοποίηση για την εφαρμογή του προτύπου ISO37001:2017 για την καταπολέμηση της δωροδοκίας. Εδώ και χρόνια έχει λάβει βεβαίωση τήρησης του Προτύπου ISO 9001: 2015 (quality Management System), για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σχετικά με την διαχείριση Ευρωπαϊκών πόρων.
Φυσικά όλα τα ανωτέρω δεν είναι έργο δικό μου. Η ΔΕΠ είναι μια οικογένεια. Χωρίς την υποστήριξη όλων των μελών της Διοίκησης και χωρίς την συμβολή των εργαζομένων δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που φιλοδοξώ να μεταφέρω και στον ΕΦΕΠΑΕ.

Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ η ενασχόλησή σας με την ΔΕΠ και τον ΕΦΕΠΑΕ σας απορροφά αρκετό προσωπικό χρόνο. Σας επιστρέφεται κάτι;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή, γιατί είναι μια καλή αφορμή να ξεκαθαρίσουμε πως η ενασχόληση μου με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΔΕΠ) και τον ΕΦΕΠΑΕ δεν γίνεται για να αποκομίσω κάποιο οικονομικό όφελος. Είναι θέσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται αμοιβή. Έγινα μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΠΑΕ, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και οι συνάδελφοι μου, μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της ΔΕΠ. Τώρα, ως μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΠΑΕ, μου έκαναν πάλι την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ. Η στράτευσή μου προέκυψε από την βαθιά μου επιθυμία να προσφέρω στην υγιή μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, της οποίας είμαι μέλος και τα αιτήματα της οποίας δεν αποποιούμαι ποτέ, όπως και στο γενικό κοινωνικό σύνολο. Τέλος, μέσα από αυτή την θέση αισθάνομαι πως θα βοηθήσω την περιοχή μας να αναδειχθεί και να σταθεί στον μητροπολιτικό ρόλο της που έχει χάσει.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλης – Εφημερίδα “Νεολόγος”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα