Πιθανή μείωση ενοικίου και τον Δεκέμβριο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές

12.11.2020 / 8:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
epidoma_enoikiou

Και τον Δεκέμβριο αναμένεται να ισχύσει η υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, είναι πιθανόν η αγορά και οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά τον Δεκέμβριο. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα για όσες παραμείνουν κλειστές για διάστημα 10-12 ημερών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του μειωμένου κατά 40% ενοικίου και τον τελευταίο μήνα του έτους. Αντίστοιχα θα επεκταθεί και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ανέρχεται στο 50% των χαμένων ενοικίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στη διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων στα μειωμένα ενοίκια προκειμένου να μην χρειαστεί να τροποποιηθεί εκ νέου, δεν θα περιλαμβάνεται η μέχρι σήμερα προϋπόθεση που ορίζει ότι η περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση να είναι κόκκινο για 14 ημέρες ώστε να είναι δικαιούχος του μειωμένου ενοικίου.

Ο λόγος, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, δεν σχετίζεται με τον τρέχοντα μήνα, καθότι υπάρχει γενική καραντίνα αλλά για τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, μπορεί η καραντίνα να διαρκέσει 10-12 ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο ή οι επιχειρήσεις να ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύσει το μειωμένο ενοίκιο και για τον μήνα Δεκέμβριο, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει lockdown 14 ημερών. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη μαζί με όλα τα φορολογικά μέτρα, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή, διαφορετικά την Πέμπτη. Μετά την κατάθεση των σχετικών διατάξεων, θα ακολουθήσει η έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για όλα τα φορολογικά μέτρα καθώς και αυτή που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η οποία προβλέπει την άμεση αποζημίωση τους το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου για όσους συνεχίζουν να χάνουν εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου, το οποίο θα είναι υποχρεωτικά μειωμένο κατά 40%, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Και αυτό καθώς θα πρέπει:

1.Να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου λόγω του κορονοϊού.

2. Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες.

3. Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID έως τις 15 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού IBAN στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Αμέσως μετά, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον έλεγχο των αιτήσεων και στην εκκαθάριση των δηλώσεων.

πηγη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα