Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Έτοιμο ακόμα και εντός του Ιουνίου

29.04.2021 / 11:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pistopoiitiko-emvoliasmou-6458

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19» – αντί για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όπως το ονομάζει η Επιτροπή – θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από τη νόσο. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, στην ΕΕ.

Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ αυτή που θα αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ωστόσο τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο τα εν λόγω πιστοποιητικά να είναι έτοιμα ακόμα και εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς στα ταξίδια τους, όπως καραντίνα, αυτό-απομόνωση ή διαγνωστικά τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και για οικονομικούς λόγους, τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν διαγνωστικά τεστ».

Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό της ΕΕ θα λειτουργεί παράλληλα με οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ληφθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να σέβεται το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο. Το ΕΚ δεν έδωσε το πράσινο φως ώστε να εγκρίνονται αυτόματα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το κινεζικό και το ρωσικό, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ευθύνη των κρατών – μελών.

Τα πιστοποιητικά θα επαληθεύονται για τη αποτροπή απάτης και πλαστογραφίας, ωστόσο τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν σε κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα