«Πήρα κι εγώ θέση»: Το Twitter δεν δείχνει καμία ανοχή σε βιασμό, κακοποίηση και παιδοφιλία

25.02.2021 / 18:58
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Secuity-00001-2021-02-25T112336.292-750x430

Ένα φως στο σκοτάδι των δεκάδων καταγγελίων για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, που ξεκίνησε με τη θαρραλέα εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, άρχισε να λάμπει στην ελληνική κοινωνία.

Εδώ και δύο μέρες, στο Twitter κυκλοφορεί το trend «#Πήρακιεγώ_θέση» με την πλειονότητα των χρηστών του να τάσσεται κατά του βιασμού, της αποπλάνησης, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της σεξουαλικής κακοποίησης και της οποιαδήποτε κακοποίσης – ειδικά με ανήλικους ως θύματα.

Όταν ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, σκοπός δεν ήταν η προβολή ούτε των θυμάτων ούτε των θυτών ούτε των συνηγόρων τους. Επίσης, δεν υπήρχε πρόθεση να πολιτικοποιηθεί η υπόθεση με την κοινωνία να χωρίζεται σε στρατόπεδα, όπως τόσο εύκολα κάνει τα τελευταία χρόνια, με ψευτοδιλήμματα του τύπου «δεξιά ή αριστερά», «ναι ή όχι», «κόκκινο ή πράσινο», «Έλληνας ή ξένος», «εμείς ή αυτοί» και ούτω καθεξής.

Το ζήτημα – προς το παρόν – δεν είναι ποιος πολιτικός έχει ευθύνη, ποια κυβέρνηση έφταιγε και ποιος έχει καθαρή τη συνείδησή του. Μπορεί σε αυτό το κύκλωμα κακοποίησης να εμπλέκονται όλοι οι τωρινοί πολιτικοί που είναι στη Βουλή, μπορεί και κανένας από αυτούς.

Κανείς να μη μείνει σιωπηλός

Ο πραγματικός στόχος του #MeToo είναι να σπάσει το απόστημα, να σταματήσει η στιγματοποίηση των θυμάτων και η συγκάλυψη τέτοιων γεγονότων. Η σιωπή ευνοοεί μόνο τον θύτη και όχι το θύμα. Η γειτονιά του Λιγνάδη – και του κάθε Λιαγνάδη – έβλεπε, άκουγε, αλλά σιωπούσε.

Μπορεί να έχουμε κουραστεί από τον καθημερινό βομβαρδισμό καταγγελιών και την όλη πολιτική θύελλα που έχει ξεσηκώσει η υπόθεση, αλλά είναι υψίστης σημασίας να αποκαλύπτεται κάθε αδικία και βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον συμπολίτη μας – και να ρίχνεται άπλετο φως στην όποια αποκάλυψη.

Και έστω και αργά, η κοινωνία αντέδρασε επιτέλους. Τα θύματα μιλούν, μετά από καιρό, και δεν πρέπει να ξανά σιωπήσουν από φόβο. Όσοι δεν είναι θύματα δεν ντέπονται πια να συμπαρασταθούν στους συναθρώπους τους και δεν φοβούνται από απειλές για μηνύσεις κατά πάντων.

Και ειδικά όσον αφορά στα παιδιά, οι Έλληνες δεν δείχνουν καμία άνοχη: κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει παιδικές ψυχές.

Πήρα και εγώ θέση

Δικηγόροι και ψυχολόγοι προσφέρουν δωρέαν τις υπηρεσίες τους στα θύματα

πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα