Παρασκευή, 22.10.2021, 9:53 πμ

Πηνειός: Υποχώρησε η στάθμη του νερού και εμφανίστηκαν αυτές οι εικόνες στις όχθες του

23.09.2021 / 11:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pineios

Ο Πηνειός έκρυβε εκπλήξεις που απαθανατίστηκαν από κάμερες και κινητά τηλέφωνα. Δείτε τα μύδια του γλυκού νερού…

Αστείρευτος από πλευράς εκπλήξεων και προσφοράς αποδεικνύεται ο Πηνειός, αυτός ο ποταμός που αποτελεί πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Λάρισας. Λίγο έξω από την πόλη ο φωτογραφικός φακός με αφορμή την πτώση της στάθμης του νερού, εντόπισε αρκετά μύδια στις όχθες του. Όπως ανέφεραν ντόπιοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πρόκειται για τα μύδια του γλυκού νερού.

Τα μύδια αυτά είναι σαν «ζωντανά φίλτρα» για το νερό – ένα μύδι μπορεί να φιλτράρει έως και 40 λίτρα νερού την ημέρα. Τα μύδια έχουν και μια ιδιαίτερη σχέση με τα ψάρια – ως λάρβες ζουν πάνω στα ψάρια και έτσι μεταναστεύουν μαζί τους. Τα μύδια δημιουργούν και ειδικούς βιοτόπους στον πυθμένα των ποταμών – εκεί ζουν πολλά και διάφορα άλλα είδη ζωής, ένα ψάρι μάλιστα γεννά τα αυγά του μέσα στα μύδια. Πολλά είδη μυδιών του γλυκού νερού είναι εξαιρετικά μακρόβια – ζουν περισσότερο από 100 χρονιά.

Ο ποταμός Πηνειός αποτελεί κυρίαρχη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Σύμφωνα με την αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016, από το Δήμο Λαρισαίων γίνεται γνωστό ότι στις όχθες και τα πρανή του αναπτύσσεται υδρόβια βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από φυτοκοινωνίες ελοφύτων (καλαμιώνες) με κυριαρχία του Phragmites australis (αγριοκάλαμο).

Άλλο αξιόλογο σπάνιο είδος πανίδας του οικοσυστήματος αυτού είναι η βίδρα (Lutra lutra), της οποίας οι τελευταίοι πληθυσμοί επιβιώνουν ακόμα στα καθαρότερα τμήματα. Εκτός από χώρο φωλιάσματος και διαβίωσης για πολλά είδη πανίδας, οι στενές αυτές λωρίδες βλάστησης αποτελούν και διαδρόμους επικοινωνίας και εποικισμού (corridors).

Δείτε τις εικόνες του larissanet.gr…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα