Παρασκευή, 23.04.2021, 4:48 πμ

«Πιλότος» η Αχαΐα – Διαδικτυακή εκδήλωση από το ΚΙΝΑΛ για την ανάκαμψη στη Δυτική Ελλάδα

06.03.2021 / 11:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
gennimata-papandreou

Toυ Αλέξανδρου Κογκόλη

«Η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο διάσημο brand σε παγκόσμια κλίμακα, ένα brand που κινεί δισεκατομμύρια ευρώ κάθε τέσσερα χρόνια. Το brand Olympic. Τι θα μπορούσε να γίνει με βάση αυτό;  Ένα υπερσύγχρονο νέο προπονητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, που έχει έρθει στο προσκήνιο με τις ανασκαφές.

Επενδυτές και εταιρίες από όλο το κόσμο θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών συζητήσεων που οργάνωσε το κόμμα, σε επίπεδο δυτικής Ελλάδας και συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, αλλά με έμφαση στο ταμείο ανάκαμψης και στον ρόλο των περιφερειών, στις τριήμερες διαδικτυακές εκδηλώσεις, παρουσία και συμμετοχή είχαν θεσμικοί θεσμικών φορείς και εκπρόσωποι  παραγωγικών κλάδων.

Επίσης, συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν για την παιδεία και τη Νέα Γενιά, παρουσία του γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη.

«Μονιμοποίηση του ταμείου»

Σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης, η κ. Γεννηματά είπε, μεταξύ άλλων, πως: «Κάναμε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας πιλότο για το αναπτυξιακό μας μοντέλο από το 2017, αναγνωρίζοντας ότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και θέματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και δείξαμε και σε ποια κατεύθυνση. Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία το ταμείο ανάκαμψης και θέλω να επισημάνω δύο πράγματα.

Το πρώτο: Το Κίνημα Αλλαγής και πιστεύω η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσουν να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό και να μην αφορά αυτή την περίοδο της πανδημίας, διότι είναι φανερό ότι το ΕΣΠΑ δεν αρκεί. Το ΕΣΠΑ χρησιμοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα για επιδοματικές κυρίως πολιτικές δυστυχώς και άρα θα πρέπει να δούμε τη μονιμοποίηση αυτού του ταμείου, που θα δώσει ώθηση και προοπτική στις περιφέρειες της Ευρώπης.

Το δεύτερο: λόγω της σημασίας του το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί σε έναν σχεδιασμό εν κρυπτώ από το Μαξίμου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφορά κάποιους με γάλους και ισχυρούς που έχουν μία ειδική σχέση με το Μαξίμου».

«Να έχουν ρόλο οι τοπικές κοινωνίες»

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι: «Γι’ αυτό ακριβώς ανοίγουμε αυτό το διάλογο γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται και πρέπει να διαμορφωθούν τοπικές συμμαχίες που θα διεκδικήσουν πλέον αυτό το σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο στο επίπεδο της Βουλής, αλλά και των τοπικών εταίρων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αυτό το πρόγραμμα ξεπερνά την θητεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορεί να το διαχειριστεί εν λευκώ.

Θα πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσουμε να απαιτήσουμε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν και ρόλο και λόγο και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος».

«Πρότυπο η Αχαΐα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόµενος στο Ταµείο Ανάκαµψης, τόνισε πως, «αφορά στην µετάβαση στην επόµενη µέρα. Χρειάζεται συµµαχία τοπικών δυνάµεων για να σπάσουν την ισχύ των κατεστηµένων, ώστε να µπορέσουµε να µιλήσουµε για την µετάβαση της κοινωνίας στην διαφάνεια, στη δηµοκρατία, στην αξιοκρατία, στην αποκέντρωση, στην δικαιοσύνη, στην παιδεία, την υγεία και την βιώσιµη ανάπτυξη. Η Αχαΐα θα µπορούσε να αποτελέσει πρότυπο».

«Τέκνο της ανάγκης»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, είχε υποστηρίξει νωρίτερα, σε κάτι που συμφώνησε όπως γράψαμε και πιο πάνω η Φώφη Γεννηματά ότι «το ταμείο ανάκαμψης που είναι «τέκνο της ανάγκης» θα πρέπει να γίνει μόνιμο. Έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα».

«Πλήρης απασχόληση»

Από εκεί και πέρα η Φώφη Γεννηματά μιλώντας για την εργασία, δήλωσε ότι, «στρατηγικός Στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε βάρος στο αίσθημα «ασφάλειας» του εργαζόμενου, να μη αποτελέσουν οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα των αλλαγών. Πιστεύουμε σε Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια».

«Χωρίς σχέδιο στην Υγεία»

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην υγειονομική κρίση, ψέγοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, λέγοντας:

«Ο επιδημιολογικός χάρτης είναι στο κόκκινο, η αγορά και οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν. Το ΕΣΥ με την αύξηση των κρουσμάτων, και στην Αττική έφτασε πλέον στα όριά του. Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλούνται. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έλλειψης κρεβατιών COVID. Επιτέλους, η Κυβέρνηση πρέπει να επιτάξει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εδώ και καιρό έχω ζητήσει. Η Κυβέρνηση δυστυχώς πορεύεται ακόμη χωρίς σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες»

«Κατήφορος στη Βουλή»

Τέλος, μιλώντας για τις αποκαλύψεις στον χώρο του θεάτρου και την πολιτική κόντρα που έχει προκύψει, τόνισε: «Παρακολουθούμε όλοι τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως για τη σεξουαλική βία, τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Και αντί να μας ενώσουν όσα συμβαίνουν , αντί όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις  να στηρίξουμε το κίνημα metoo, είδατε όλοι τι έγινε στη Βουλή. Κατήφορος, απογοήτευση και μικροκομματική εκμετάλλευση για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Τσίπρα. Αυτό το κίνημα πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα