Πέτρος Φιλιππίδης: Παίρνει το δρόμο για τις φυλακές – Η μυστική απολογία

28.07.2021 / 8:50
Ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης παρίσταται στην κηδεία του στιχουργού Μάνου Ελευθερίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το δρόμο για τις φυλακές αναμένεται να πάρει σήμερα ο γνωστός κωμικός πρωταγωνιστής, Πέτρος Φιλιππίδης, μετά την απόφαση της 15ης τακτικής ανακρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων να οδηγηθεί στις φυλακές.

Πιθανότατα θα οδηγηθεί στις φυλακές Τρίπολης όπου κρατούνται έγκλειστοι που κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί το φυλακιστήριο με το οποίο θα ορίζεται σε ποιες φυλακές θα κρατηθεί.

Οι πρώτες καταγγελίες

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πέτρο Φιλιππίδη άρχισε πριν από έξι μήνες.

Ήταν 4 Φεβρουαρίου 2021 όταν τρεις ηθοποιοί, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Η καταγγελία των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη αφορούσε ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας επί και εκτός σκηνής και με αυτή ζητείτο η διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όπερ και εγένητο λίγους μήνες μετά.

Οι καταγγελίες των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη μπορεί να μην παρουσίαζαν ποινικό ενδιαφέρον καθώς πλέον είχαν παραγραφεί ωστόσο άνοιξαν το δρόμο προκειμένου να υπάρξουν κι άλλες γυναίκες-θύματα που έσπασαν τον κύκλο της σιωπής και βρήκαν τη δύναμη για να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές.

Η ώρα του εισαγγελέα

Ο κύβος είχε ριφθεί. Ο πρώτος φάκελος που έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τον προηγούμενο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πάσχαλης Τσαρούχας, περιελάμβανε και το όνομα του Πέτρου Φιλιππίδη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κώστας Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε για το ελληνικό #metoo άρχισε να ερευνά και τις καταγγελίες σε βάρος του γνωστού κωμικού ηθοποιού.

Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε σε τρεις καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη οι οποίες προέρχονταν από συναδέλφους του και παρουσίαζαν ποινικό ενδιαφέρον διότι αφενός δεν είχαν παραγραφεί και αφετέρου αφορούσαν κακουργηματικές πράξεις.

Οι τρεις γυναίκες πέρασαν το «κατώφλι» του εισαγγελέα και κατέθεσαν αναλυτικά όπως στη συνέχεια έκαναν και ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν από τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η πιο σοβαρή καταγγελία αφορά σε υπόθεση βιασμού. Η αξιόποινη πράξη έχει χρόνο τέλεσης το 2008. Το θύμα φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον ηθοποιό μέσα στο θέατρο ΗΒΗ, όπου είχε πάει για να αναζητήσει δουλειά. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

Η δεύτερη γυναίκα έχει καταθέσει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρωταγωνιστή το 2010 στο καμαρίνι του. Και σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα έχει καταγγείλει πως συναντήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους στο θέατρο, εκείνος αποπειράθηκε να την βιάσει και τελικά μετά από πάλη κατάφερε να του ξεφύγει.

Η τρίτη καταγγέλλουσα έχει υποστηρίξει ότι το 2014, μετά από επαγγελματική συνάντηση, ο ηθοποιός προσφέρθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, την οδήγησε σε ένα απόμερο σημείο και αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Η δίωξη

Τον περασμένο Απρίλιο, ο κωμικός ηθοποιός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου». Τότε, όπως είχε τη δικονομική δυνατότητα, επέλεξε να μην εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα και κατέθεσε υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, στο πολυσέλιδο υπόμνημα του, ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε άσκησε βία, ψυχολογική και σωματική» κατά τη διάρκεια της «έντονης ερωτικής του ζωής». Στο υπόμνημα του, ο γνωστός ηθοποιός επιχείρησε να αντιστρέψει τις καταγγελίες σε βάρος του εμφανίζοντας τις καταγγέλλουσες ως επιθετικές προσωπικότητες, που είτε επέμεναν να συνευρεθούν μαζί του είτε χρησιμοποιούσαν με το χειρότερο τρόπο τη γυναικεία τους φύση προκειμένου να αποσπάσουν ένα ρόλο.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν πείστηκε και στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2021, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρους του Πέτρου Φιλιππίδη, για τρεις κακουργηματικές πράξεις, ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού και η δικογραφία παραπέμφθηκε ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας.

Η… μυστική απολογία

Η ανακρίτρια, υπό άκρα μυστικότητα, διενήργησε τη κύρια ανάκριση, καλώντας τις παθούσες να καταθέσουν εκ νέου ενώπιον της. Οι τρεις γυναίκες επιβεβαίωσαν όσα είχαν πει και στις εισαγγελικές αρχές. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κλήθηκε να απολογηθεί, υπό άκρα μυστικότητα, κάτι σπάνιο για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, που απασχολεί όσο λίγες την κοινή γνώμη.

Τελικά, μολονότι, και ενώπιον της ανακρίτριας αρνήθηκε τις κατηγορίες, δεν έπεισε ούτε τη δικαστική λειτουργό ούτε τον αρμόδιο εισαγγελέα και διατάχθηκε η προφυλάκιση του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα