Περίπου 400 άτομα «χάνουν» το πλοίο γιατί δεν «περνούν» τον έλεγχο – Αυστηροί έλεγχοι και στη Πάτρα αλλά και στην προβλήτα του Ρίου

24.07.2021 / 17:39
ΛΙΜΑΝΟΙ-ΕΛΕΓΧΟΙ-873x432

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλα. περίπου 400 επιβάτες δεν επιβιβάζονται στα πλοία για ταξίδια στα νησιά γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα κατά τους ελέγχους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, μίλησε γιοα τα ταξίδια με πλοία και τη συμμόρφωση των επιβατών στα μέτρα λέγοντας:
«Είναι μια δύσκολη μέρα, είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η κίνηση κορυφώνεται. Καθημερινά περίπου 20.000 επιβάτες αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά. Το πρώτο 20ήμερο του τρέχοντος έτους έχουν αναχωρήσει από τον Πειραιά συνολικά 420.000 επιβάτες, 120.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή τη στιγμή μόνο από αυτή την πύλη φεύγουν ταυτόχρονα τρία πλοία.

Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει ακούσει τις παραινέσεις μας και έρχεται νωρίτερα, ώστε να γίνουν και οι έλεγχοι», σχολίασε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας.

Παράλληλα αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στο λιμάνι της Πάτρας στην Γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη όπου καθημερινά γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στους επιβάτες για το αν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδεύσουν. Παρόμοια κατάσταση και στο Ρίο όπου το Λιμενικό ελέγχει όλους τους επιβάτες και οδηγούς της Πορθμειακής Γραμμής Ρόυ – Αντιρρίου και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες δεν επιβιβάζεται στο φέρυ μποτ.

Επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας

«Ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Στην μεγάλη του πλειοψηφία ταξιδεύει με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε την υγεία των επιβατών, των πληρωμάτων, των νησιωτών, των οικογενειών των ταξιδιωτών», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Καλώ όχι μόνο τους Λιμενικούς, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να εμβολιαστεί ώστε να χτιστεί το απαραίτητο συλλογικό τείχος ανοσίας», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ταξίδια με πλοίο – Τι έγγραφα χρειάζεστε
Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Παράλληλα, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.


Προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Επιπλέον, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας.

Από τις ως άνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:
– Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

– Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

– Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

– Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα