Περιοδικό «Time»: Έναν αιώνα στην ώρα του

18.03.2023 / 20:00
1200x-1 (1)

Το αμερικανικό περιοδικό Time συμπλήρωσε πριν από λίγες μέρες 100 χρόνια ζωής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαρτίου 1923, και για πολλά χρόνια διοικούνταν από τον συνιδρυτή του, Henry Luce, που άφησε εποχή ως μεγιστάνας του Τύπου στις ΗΠΑ. Μια ευρωπαϊκή έκδοση (το Time Europe , παλαιότερα γνωστή ως Time Atlantic) κυκλοφορεί στο Λονδίνο και καλύπτει τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και, από το 2003, τη Λατινική Αμερική. Μια ασιατική έκδοση (Time Asia) έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η έκδοση του Νότιου Ειρηνικού, που καλύπτει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά του Ειρηνικού, έχει έδρα το Σίδνεϊ.

Το Time ήταν το πρώτο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αρχή οι ιδρυτές του, ο Briton Hadden (που πέθανε νωρίς, το 1929) και ο Henry Luce -αμφότεροι απόφοιτοι του Yale- ήθελαν να το ονομάσουν Facts, τονίζοντας τη συντομία των άρθρων, τα οποία ένας πολυάσχολος άνθρωπος θα μπορούσε να διαβάσει σε μια ώρα. Τελικά άλλαξαν το όνομα σε Time (Χρόνος) και χρησιμοποίησαν το σύνθημα «Take Time – It’s Brief». Το Time κάλυπτε την πολιτική, την επικαιρότητα, τις διασημότητες, τη βιομηχανία του θεάματος και την ποπ κουλτούρα, ενώ στο εξώφυλλο, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, υπήρχε ένα μόνο πρόσωπο. Πιο πρόσφατα, το Time θέσπισε τον τίτλο «Άνθρωπος της Χρονιάς» που μοιάζει σε αντίκτυπο με ένα μικρό Νόμπελ, αν και δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με τιμή ή με ανταμοιβή. Στο παρελθόν, πρόσωπα όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιωσήφ Στάλιν υπήρξαν Άνθρωποι της Χρονιάς, ενώ αργότερα «άνθρωποι της χρονιάς» ονομάστηκαν και οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή στο πλαίσιο του #MeToo.

Η νεότερη ιστορία

Το 1989, όταν συγχωνεύτηκαν η Time, Inc. και η Warner Communications, το Time έγινε μέρος της Time Warner, ενώ το 2000, έγινε μέρος της AOL Time Warner. Στις αρχές του 2007, το πρώτο τεύχος της χρονιάς καθυστέρησε για περίπου μία εβδομάδα λόγω «συντακτικών αλλαγών», συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης 49 εργαζομένων. Οι περικοπές συνεχίστηκαν: τον Ιανουάριο του 2013, η Time Inc. ανακοίνωσε ότι θα περικόψει σχεδόν 500 θέσεις εργασίας· περίπου το 6% των 8.000 υπαλλήλων της παγκοσμίως, διότι αν και το περιοδικό διατηρούσε ευρύ αναγνωστικό κοινό, οι διαφημιστικές του σελίδες είχαν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, το περιοδικό εμφάνισε πτώση 34,9% στις πωλήσεις στο περίπτερο, κυρίως εξαιτίας της γενίκευσης του Ίντερνετ και ιδιαίτερα των smartphones. Το δεύτερο εξάμηνο του 2010, οι πωλήσεις μειώθηκαν ακόμα περισσότερο κατά περίπου 12%. Από το 2012 είχε κυκλοφορία 3,3 εκατομμύρια καθιστώντας το το 11ο σε κυκλοφορία περιοδικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δεύτερο σε κυκλοφορία εβδομαδιαίο περιοδικό μετά το People. Τον Ιούλιο του 2017, η κυκλοφορία του ήταν 3.028.013. Τον Οκτώβριο του 2017, το Time μείωσε το τιράζ του σε 2 εκατομμύρια. Σήμερα, η έντυπη έκδοση έχει αναγνωσιμότητα 1,6 εκατομμύριο: το 1 εκατομμύριο των αναγνωστών βρίσκεται στις ΗΠΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα