Περικλής Αλιώπης: «Στην Πάτρα υπάρχει αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό»

30.09.2023 / 8:30
Quart-1

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Ο Περικλής Αλιώπης, ένας ιδιαιτέρως αγαπητός μουσικός, δεξιοτέχνης της τρομπέτας, παρά το γεγονός ότι κατάγεται από την Έδεσσα έχει δημιουργήσει την δική του οικογένεια στην Πάτρα, η οποία λειτουργεί ως ορμητήριό του. Φέτος τον χειμώνα θα βρίσκεται σε εβδομαδιαία βάση στην πόλη μας, παράλληλα το DUO ετοιμάζει την ηχογράφηση του πρώτου του album, ενώ στο πρόγραμμα είναι και αρκετές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όσοι τυχεροί βρεθείτε στην Αθήνα θα τον απολαύσετε και στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη!

Τι μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί η εκμάθηση πνευστών οργάνων;

Τα οφέλη της ενασχόλησης με την μουσική από τις μικρές ηλικίες μέχρι και τους ενήλικες είναι γνωστά, η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης του εσωτερικού μας κόσμου, μια διέξοδος και μια αποφόρτιση από τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι επικοινωνία με τους ανθρώπους πάνω και κάτω από την σκηνή, ταυτόχρονα για κάθε έναν είναι και κάτι προσωπικό και ξεχωριστό. Κάποια όργανα είναι περισσότερο δημοφιλή από κάποια άλλα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει η ανάγκη αυτού του τρόπου έκφρασης μέσα μας. Στην πορεία ο καθένας κάπως, κάπου, κάποια στιγμή, με έναν θα έλεγα μεταφυσικό τρόπο, ανακαλύπτει το όργανο που του ταιριάζει.

Τι παραπάνω προσφέρει σε ένα μουσικό σύνολο η παρουσία τρομπέτας;

Η τρομπέτα υπάρχει σε κάθε είδος μουσικής. Κυριαρχεί, στην συνείδηση του κόσμου, κάπως λανθασμένα μόνο η μια πλευρά, αυτή ενός «επιθετικού» ηχοχρώματος, πχ σε μία Φιλαρμονική που παίζει εμβατήρια. Ανάλογα με την ανάγκη κάθε ενορχήστρωσης μπορεί να παίζει πρωταγωνιστικό είτε συνοδευτικό ρόλο. Είναι στην ευχέρεια του μουσικού, να εξυπηρετήσει την ανάγκη του κάθε έργου με τον πιο όμορφο και έξυπνο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει την προσωπικότητα του, τις δυνατότητες του οργάνου, εξυπηρετώντας παράλληλα και τις ανάγκες του συνόλου στο οποίο βρίσκεται.

Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας μουσικών συνόλων, που να έχουν δυναμική παρουσία στην πόλη μας;

Η μουσική βρίσκεται παντού στην ζωή, μας συνοδεύει από την πρώτη μέρα της ζωής μας με ένα νανούρισμα, μέχρι το τέλος του κύκλου με ένα μοιρολόι. Τα μουσικά σύνολα σε μια μεγάλη πόλη όπως η Πάτρα θα έπρεπε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Οι ορχήστρες και οι φιλαρμονικές είναι ζωντανοί οργανισμοί μέσα σε μια κοινωνία, που έχει όσο ποτέ ανάγκη την ποιοτική ψυχαγωγία, τα υγιή/ισορροπημένα ερεθίσματα προς τα παιδιά και την διαμόρφωση μουσικής και γενικότερης παιδείας. Στην Πάτρα υπάρχει πράγματι αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό, έχω συμμετάσχει κατά καιρούς σε παραστάσεις υψηλού επιπέδου της Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, στα μοναδικά Κοντσέρτα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έχω παρακολουθήσει σύνολα όπως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων σε καθηλωτικές παραστάσεις, με τεράστια ανταπόκριση και δίψα από το κοινό της πόλης. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις/δικαιώματα των ΝΠΔΔ όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα στα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην στελέχωση των συνόλων που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία τους και γενικότερα τον προγραμματισμό που χρειάζονται αυτά τα σύνολα ώστε να προετοιμάζουν τα προγράμματα τους. Επαγγελματίες της γενιάς μου και νεότεροι δεν έχουμε προλάβει τις «καλές εποχές», μαθαίνουμε να ζούμε με την βία και την ψυχολογική πίεση των ασταθών εργασιακών σχέσεων, αυτό έχει αντίκτυπο και στην καλλιτεχνική πορεία των ανθρώπων που βιοπορίζονται αποκλειστικά από την τέχνη τους.

Ως κλάδος αγωνιζόμαστε για πλήρη εργασιακά/συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας μας, σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να πετύχουμε τα ελάχιστα αναγκαία ώστε να μιλήσουμε για εργασιακή σταθερότητα στο μουσικό επάγγελμα. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα κατά τόπους παραρτήματα (σ.σ. έχουμε στην Πάτρα) είναι το πρώτο και κύριο πεδίο διαμόρφωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων αυτών και είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων μας.

Πως αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες στην επαρχία;

Η εποχή προσφέρει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με παλαιότερα, ως προς τον τρόπο παραγωγής (ηχογράφησης και επεξεργασίας) της μουσικής, τον τρόπο που μπορείς να προβάλεις την δουλειά σου και να απευθυνθείς στο κοινό μέσα από το διαδίκτυο κτλ.

Στον αντίποδα υπάρχει ο κίνδυνος της απομόνωσης, της έλλειψης επικοινωνίας, ζύμωσης και διαμόρφωσης της μουσικής με ότι αυτό συνεπάγεται για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Στην Πάτρα είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχουν πέρα από καλλιτέχνες οι επαγγελματικοί χώροι ηχογράφησης/μουσικής παραγωγής και άνθρωποι με γνώση πάνω σε αυτό το σύνθετο αντικείμενο, με το απαραίτητο πάθος και όραμα για την μουσική και την τέχνη γενικότερα.

Οπότε θα έλεγα πως μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα εδώ, είναι ωστόσο απαραίτητο και αναγκαίο η δουλειά σου να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Οπότε η εξωστρέφεια (όχι απαραίτητα ή αποκλειστικά προς την Αθήνα) είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε σθεναρά και με αυτοπεποίθηση, ατομικά και συλλογικά.

Έχεις ασχοληθεί πολύ με τη μουσική παραγωγή. Μάλιστα συμμετείχες σε μεγάλες παραγωγές, εμφανίσεις με το World Music DUO, «Τα Αντίδοτα»  κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πως αισθάνεσαι που λαμβάνεις μέρος σε τόσο μεγάλες παραγωγές;

Όλα τα project στα οποία δουλεύω έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Τα «Αντίδοτα» ήταν πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, με την συμμετοχή δεκάδων εξαιρετικών συναδέλφων, που έδωσαν πραγματικά τον καλύτερο τους εαυτό, σε μια πολύ δύσκολη ψυχολογικά και επαγγελματικά συγκυρία για όλους μας.

Το World Music DUO που έχουμε δημιουργήσει μαζί με τον Βασίλη Τζιατζιά είναι το προσωπικό μας project, κουβαλάει τα βιώματα, την αισθητική και την ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσα από την μουσική και τον ήχο που μας αντιπροσωπεύει.

Είναι συγκινητικό που βλέπουμε ανθρώπους να μας ακολουθούν σε κάθε παράσταση, να μας παρακολουθούν με τόση προσοχή -σχεδόν χωρίς ανάσα- να ζούμε μαζί τους αυτά τα μοναδικά και κάθε φορά διαφορετικά Live.

Πως θα περιέγραφες την παρουσία σου και την καθημερινή σου επαφή με τα παιδιά στο ωδείο, από την πλευρά του καθηγητή;

Η διδασκαλία μουσικής είναι μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική πλευρά στην μουσική μου διαδρομή. Πρόκληση, μεγάλη ευθύνη και μεγάλη ικανοποίηση. Τα χαμόγελα των παιδιών, τα μηνύματα μέσα στο καλοκαίρι για την έναρξη των μαθημάτων μας, η ανυπομονησία για την επόμενη πρόβα/συναυλία μας είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Είσαι ένας καταξιωμένος δεξιοτέχνης και έχεις βρεθεί με την ιδιότητα του σολίστ δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες. Θέλεις να μας περιγράψεις αυτή την εμπειρία;

Υπήρξα πολύ τυχερός από τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια στην μουσική. Οι γονείς μου αν και δεν είχαν άμεση σχέση με την μουσική, στήριξαν την προσπάθεια μου με όλες τους τις δυνάμεις. Συνάντησα εκπληκτικούς δασκάλους, είχα το «θράσος» να τους γίνω στενός κορσές και να πάρω πολλά σημαντικά εφόδια, φυσιογνωμίες που με επηρέασαν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Εξίσου τυχερός υπήρξα και με τις συνεργασίες μου.

Αγαπημένοι μου καλλιτέχνες, συγκινητικές στιγμές, άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, αποχωρισμοί και νέα ξεκινήματα, συνεργασίες με νέους δημιουργούς μερικοί από τους οποίους γράφουν ήδη την δική τους ιστορία στην Ελληνική μουσική. Είμαι περήφανος και γεμάτος για όλα όσα έχω ζήσει μέσα από την μουσική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Τα σχέδια μας είναι πάντα περισσότερα από τον ρεαλιστικά διαθέσιμο χρόνο. Το DUO μας συνεχίζει δυναμικά το ταξίδι του, θα βρισκόμαστε σε εβδομαδιαία βάση σε έναν όμορφο χώρο μέσα στην πόλη, προγραμματίζουμε την ηχογράφηση του πρώτου μας album, ενώ υπάρχουν και μερικές σημαντικές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στις συνεργασίες υπάρχουν κάποιες πολύ ξεχωριστές παραστάσεις με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, μια ορχήστρα που θαυμάζω για την ποιότητα και τον χαρακτήρα του ήχου της, η πρώτη μας συνάντηση ήρθε απροσδόκητα τον φετινό Σεπτέμβρη και ήταν από αυτές τις μαγικές στιγμές στην μουσική, που όλα γίνονται αβίαστα και φυσικά.

Τα Σαββατόβραδα του χειμώνα θα βρίσκομαι στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη στο Φωταέριο, με μια καταπληκτική ομάδα μουσικών τους οποίους χαίρομαι να ακούω και να παίζουμε παρέα.

Περικλής Αλιώπης: «Στην Πάτρα υπάρχει αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό» 4
Περικλής Αλιώπης: «Στην Πάτρα υπάρχει αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό» 5
Περικλής Αλιώπης: «Στην Πάτρα υπάρχει αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό» 6

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα