Περιφερειακές εκλογές: O πρώτος τα παίρνει όλα – Πώς κατανέμονται οι έδρες με βάση τον εκλογικό νόμο

10.09.2023 / 8:30
ka 48

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Οι έδρες που θα καταλάβουν οι παρατάξεις στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα των επικείμενων εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, τόσο για τους υποψήφιους, πριν τις κάλπες, όσο και για την επόμενη ημέρα εντός του οργάνου, με φόντο τις αποφάσεις και τα διακυβεύματα για τις Περιφερειακές Ενότητες.

Κατ’ αρχήν, από τα έως τώρα στοιχεία, τη «φωτογραφία» δηλαδή της στιγμής, βάσει κλίματος στην κοινωνία και επιστημονικών στοιχείων από σχετικές μετρήσεις, ο νυν Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος για τον θώκο, Νεκτάριος Φαρμάκης, δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας πολιτών και να «είναι το ακλόνητο φαβορί για νίκη», με αρκετούς να θεωρούν ότι «θα την επιτύχει από την πρώτη Κυριακή».

Από εκεί και πέρα, ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο οποίος ενισχύεται και από άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, υποστηρίζει, αφενός, ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος και αφετέρου ότι διεκδικεί την Περιφέρεια, κάτι που αναφέρει και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Καρπέτας. Στην κούρσα της διαδικασίας, το ΚΚΕ στηρίζει τον Σωτήρη Παρίση, που αισιοδοξεί ότι τα ποσοστά της παράταξης θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019, αριστερές δυνάμεις, οικολόγοι κι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, ενώ υποψήφιοι περιφερειάρχες είναι οι κ. Κοσίνας και Κολλιόπουλος.

Οι έδρες

Τι προβλέπεται για τις έδρες, με βάση τον εκλογικό νόμο και την ως άνω «μίνι» σημείωση για το σκηνικό στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης; Ότι εάν οι πολίτες επιλέξουν τον κ. Φαρμάκη, εκείνος θα εκλέξει τουλάχιστον τα 3/5 του συνόλου των υποψηφίων και στις τρεις ενότητες, άρα σίγουρα 27 Συμβούλους (το κατώτατο όριο) από τους 45. Στην Αχαΐα αναμένεται να εκλεγούν από την παράταξή του, στην περίπτωση αυτή, 12 Σύμβουλοι, στην Αιτωλοακαρνανία 8 και 7 στην Ηλεία. Χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουλάχιστον» καθώς ο αριθμός των εκλεγέντων θα προκύψει από το ποσοστό που θα λάβει ο νικητής (Φαρμάκης ή άλλος) στον πρώτο γύρο, οπότε και κατανέμονται οι έδρες, χρονικό σημείο που οι συνεργάτες του Ν. Φαρμάκη πιστεύουν ότι θα ολοκληρωθεί και η «μάχη». Σημειώνεται, δε, πως στην περίπτωση που το ποσοστό «εκτιναχθεί» θα προκύψουν περισσότεροι σύμβουλοι. Ως εκ τούτου, οι 18, πιθανόν (ίσως και λιγότερες), έδρες –σε όλες τις Ενότητες- που θα καταλάβουν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις εξαρτώνται από τον αριθμό των παρατάξεων που θα καταφέρουν να μπουν στο περιφερειακό συμβούλιο, πιάνοντας το όριο του 3%., αλλά και τη δυναμική του νυν Περιφερειάρχη.

Μένοντας στην Αχαΐα, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις κι εφόσον οι συνδυασμοί Σκιαδαρέση και Καρπέτα καταταγούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, θα εκλέξουν πλην του επικεφαλής ακόμη έναν, το πολύ δύο, Συμβούλους. Ο τρίτος, δε, στην κατάταξη υποψήφιος Περιφερειάρχης το πιθανότερο είναι πως θα εκλέξει τον εαυτό του κι άλλον έναν (αναλόγως του ποσοστού Φαρμάκη και των συνδυασμών που θα μπουν στο Συμβούλιο). Όσο για τους υπόλοιπους, εάν κινηθούν σε χαμηλότερα ποσοστά και σίγουρα όχι πάνω από το 10%, θα εκλέξουν από έναν Περιφερειακό Σύμβουλο, δηλαδή τους επικεφαλής.

Είναι λοιπόν προφανές ότι στο εν δυνάμει «βουλευτικό» ψηφοδέλτιο του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Αχαΐα, ο ανταγωνισμός είναι μεν μεγάλος, ωστόσο δίνεται ώθηση για εκλογή περεταίρω υποψηφίων. Στον αντίποδα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική η συνθήκη για κάποιους ανίσχυρους γεγονός που από τη μία οδήγησε αρκετά πρόσωπα διαφορετικής πολιτικής ιδεολογίας να είναι υποψήφιοι με τον Περιφερειάρχη ή από την άλλη να μην ασχοληθούν ενεργά –σε επίπεδο υποψηφιότητας- με κάποιον άλλον συνδυασμό.

«Κανένας εφησυχασμός»

Όπως και να’ χει, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, η οποία μέχρι το πρωί της Κυριακής, στις 8 Οκτωβρίου θα είναι άδεια, με συνεργάτες του Περιφερειάρχη να «ξορκίζουν» την εφησυχασμό και τη χαλαρότητα της ψήφου, τονίζοντας ότι το βασικό διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης είναι το αν η Περιφέρεια θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, μειώνοντας την ανεργία, υλοποιώντας έργα και στηρίζοντας τους πολίτες, έχοντας τη δύναμη να πράξει όλα αυτά, εκτός κι εντός Περιφερειακού Συμβουλίου (όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και θα υπάρξει διαχείριση σημαντικών αναπτυξιακών ζητημάτων και κονδυλίων), ή θα γυρίσει πίσω.

Ενδυνάμωση Σκιαδαρέση, αισιόδοξος ο Καρπέτας

Εξάλλου, σχετικά με τον συνδυασμό του Σπύρου Σκιαδαρέση, ο κομματικός μηχανισμός συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπό του, ενώ αναμένεται επιπλέον κεντρική στήριξη μέσω αφίξεων και στην Πάτρα, όπως αυτή που ενδεχομένως πραγματοποιήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επιπροσθέτως, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική που θα έχει η παράταξη εντός του Συμβουλίου, ώστε να συνεχίσει να είναι μαχητική και μετά τις εκλογές, από όποιο μετερίζι, «διεκδικώντας και προτείνοντας λύσεις στα μεγάλα και ανοιχτά προβλήματα της Περιφέρειας».

Τέλος, το ψηφοδέλτιο του Κώστα Καρπέτα στην Αχαΐα βασίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως έτσι και αλλιώς είχε χαμηλή απήχηση στην αυτοδιοίκηση και στις καλές για το κόμμα εποχές. Ωστόσο ο πρώην Αντιπεριφερειάχης συνεχίζει να είναι αισιόδοξος.

(Δημοσιεύτηκε στον “Νεολόγο”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα