Περιφέρεια: Ζητά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα στη Δυτική Ελλάδα

13.11.2020 / 16:52
purple-grapes-553462_1280

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου στον υπουργό  Μάκη Βορίδη

Μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Κυρίαρχο ζήτημα το οποίο θέτει είναι η επιβίωση τόσο των αμπελουργών, όσο και των επιχειρήσεων που κλάδου που έχουν πληγεί  από την πανδημία του covid 19.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:  

«Ο αμπελοοινικός τομέας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί σημείο  αναφοράς για την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά. Η επίδραση από την  πανδημία του κορωνοϊού και οι αρνητικές της συνέπειες στην κατανάλωση έχουν  επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο. Ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτηριστικό του  φετινού τρύγου ήταν το χαμηλό επίπεδο των τιμών σταφυλιού, που είχε σαν  αποτέλεσμα οι αμπελουργοί στην πλειονότητά τους να βλέπουν το εισόδημά τους  να μειώνεται σημαντικά. Οι επιπτώσεις στο αμπελουργικό εισόδημα γίνονται  περισσότερο δραματικές στις περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκε και ταυτόχρονη  μείωση της παραγωγής, γεγονός που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για την  καλλιέργεια της νέας χρονιάς. 

Σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία για την δυναμική που έχει ο αμπελοοινικός τομέας στην περιοχή μας:

Η συνολική έκταση οινοποιήσιμων αμπελιών στην Αχαία σύμφωνα με τα στοιχεία  του αμπελουργικού μητρώου είναι περίπου 47.000 στρέμματα με κυριότερες ποικιλίες τις εξής:

 Ροδίτης 37.000 στρεμ

Μαυροδάφνη 3.400 στρεμ.

Μοσχάτο 3.000 στρεμ.

Καμπερνέ 1.000 στρεμ και διάφορες άλλες ποικιλίες σε μικρότερη έκταση.

Η συνολική παραγωγή των αμπελιών ποικιλίας Ροδίτη είναι ετησίως πάνω από  70.000 τόνους και των υπολοίπων περίπου 20.000 τόνους.

Η Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας σε έκταση αλλά και  σε παραγωγή οινοποιήσιμων αμπελιών που εξασφαλίζει εισόδημα σε αρκετά μεγάλο αριθμό αγροτών και όχι μόνο. Την περσινή χρονιά η τιμή των σταφυλιών  ποικιλίας Ροδίτη κυμάνθηκε από 0,22 ευρώ το κιλό έως 0,25 το κιλό, της   Μαυροδάφνης από 0,50 ευρώ το κιλό έως 0,55 ευρώ το κιλό, του Μοσχάτου από  0,40 ευρώ το κιλό έως 0,42 ευρώ το κιλό με παρόμοιες τιμές και οι υπόλοιπες  ποικιλίες.  Οι φετινές τιμές διαμορφώθηκαν για το Μοσχάτο 0,28 έως 0,30 ευρώ το κιλό το  ίδιο και οι υπόλοιπες ποικιλίες. Ο τρύγος του Ροδίτη ξεκίνησε με τιμές 0,15 ευρώ το  κιλό. Αποτέλεσμα είναι η μείωση των τιμών κατά 30% περίπου σχετικά με την  περσινή χρονιά και έτσι δημιουργείται σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για τα οινοστάφυλλα στην Περιφερειακή  Ενότητα Ηλείας όπου καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα οινοποιήσιμα  αμπέλια με τις εξής κυριότερες ποικιλίες:

Ροδίτης 8.500 στρεμ.

Μαυρούδι 7.000 στρεμ.

Φιλέρι 5.000 στρεμ.

Λοιπά σταφύλια 4.500 στρεμ. και συνολική παραγωγή περίπου 40.000 τόνους. 

Κύριε υπουργέ

Κάθετη είναι η πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων της περιοχής μας  εξαιτίας των σκληρών περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό ενώ δεν  διαφαίνεται στο ορίζοντα ανάκαμψη της αγοράς. Οι αμπελουργοί είναι κάτι  παραπάνω από αναγκαίο να ενταχθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης ενώ επιτακτικό  ζήτημα είναι η προώθηση προγράμματος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του  κλάδου με ευνοϊκούς όρους για να επιβιώσει ο αμπελοοινικός τομέας στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα