ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ
Σε διαδικασία συζητήσεων, για παράλληλη σύνδεση δικτύων, βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με το φωτοβολταϊκό έργο στο Μεσολόγγι και το πρόγραμμα «Απόλλων», διεκδικώντας μετατροπή της κοινότητας από net-metering σε net-building. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λίνος Μπλέτσας από πλευράς του τονίζει πως το πρόγραμμα της Περιφέρειας συμφέρει περισσότερο για τους 350.000 ωφελούμενοι του έργου.
350.000 ωφελούμενους
Το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα θα έχει πολλαπλά κέρδη για τους περίπου 350.000 ωφελούμενους και θα βοηθήσει στην ενεργειακή αυτονομία Δήμων, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Περιφέρειας, ενώ η καθυστέρηση στη δημιουργία του, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα, εμποδίζει την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υλοποίηση ενός έργου που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για άλλες περιφέρειες».
Με φόντο και τις συζητήσεις για το πάρκο στο Μεσολόγγι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Πάτρα και μίλησε με την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «Απόλλων». Έναν νόμο που ήρθε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2023 και αφορά την χαμηλή τιμή αγοράς ενέργειας από την Κοινότητα Καταναλωτών στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και όλοι οι φορείς.
Κατά τον κ. Μπλέτσα, «πιο συμφέρον αποδεικνύεται στα χαρτιά το πρόγραμμα της Περιφέρειας. Για αυτό το λόγο δίνεται προτεραιότητα σε αυτό και σε δεύτερο χρόνο διεκδικείται από όλους τους εμπλεκόμενους η παράλληλη σύνδεση των δύο συστημάτων. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας που έχουμε αναπτύξει εδώ και δύο χρονιά είναι αμιγώς πιο συμφέρον γιατί με αυτό εξοικονομούμε 75% της ενέργειας ενώ μέσω του προγράμματος ‘’Απόλλων’’ εξοικονομούμε περίπου 25% της ενέργειας. Η κ. Σδούκου μας δίνει όρους σύνδεσης όπως μας ανακοίνωσε αλλά μόνο αν μετατρέψουμε την κοινότητά μας από net-metering σε net-building δηλαδή σε ταυτοχρονισμένο εικονικό συμψηφισμό, εξέλιξη όμως που δεν είναι συμφέρουσα για την περιοχή.
Τις επόμενες ημέρες θα έρθει κλιμάκιο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα εξεταστεί ενδεχόμενο παράλληλης σύνδεσης και των δύο συστημάτων. Γενικότερα ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θέλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πετύχουμε το στόχο μας που είναι να λειτουργήσουν οι κοινότητες σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και το νομικό πλαίσιο τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό. Όπως δηλαδή ίσχυε κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, δηλαδή με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Αν δεν το καταφέρουμε τότε θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή».
Απαράδεκτη αργοπορία από τον Ιούλιο
Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξη του τον Ιούλιο την απαράδεκτη αργοπορία του έργου από τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι, παρά την πλήρη κατάθεση του φακέλου για τη λήψη όρων σύνδεσης εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια, η διαδικασία παραμένει ατελής.
«Η κωλυσιεργία αυτή δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τις προθέσεις των αρμοδίων αρχών. Οι αρμόδιες αρχές προτεραιοποιούν τους όρους σύνδεσης ιδιωτών έναντι του δημοσίου, ακόμα και μετά το «πάγωμα» της διαδικασίας virtual net-metering από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτή η επιλογή θέτει σε δεύτερη μοίρα το δημόσιο συμφέρον και δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε ένα έργο που θα ωφελούσε άμεσα την κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά ο κ. Μπλέτσας.
Προχωρά το φυσικό αέριο
Εκτός από το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι προχωρά με γρήγορες διαδικασίες η έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη «η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, ως αποτέλεσμα των κατάλληλων ενεργειών του Περιφερειάρχη αποτελεί μία ιδιαιτέρως ευχάριστη εξέλιξη, καθώς αναμένεται αφενός να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και αφετέρου να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις μας».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*