Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ετοιμάζονται από τώρα για την κάλπη του 2023

27.02.2021 / 11:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
perifereia

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Ζητήματα καθημερινότητας των Δήμων, ένταξη, ολοκλήρωση και προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό, τουριστική και πολιτιστική ενδυνάμωση της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 2021, αλλά και η εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Περιφερειακής Αρχής, με φόντο και τις εκλογές του 2023.

Επιπροσθέτως, η αποτελεσματικότερη και ευρύτερη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών χρημάτων και η δικαιότερη κατανομή τους. Η ολοκλήρωση της Πατρών – Πύργου, η έλευση του τρένου στην Πάτρα, του φυσικού αερίου, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, η ενδυνάμωση τοπικά του ΕΣΥ, η ανάπλαση του Λαδόπουλου, η τουριστική προσέλκυση μέσω της Αρχαίας Ολυμπίας, αναπλάσεις στους Δήμους και των τριών περιφερειακών ενοτήτων και η στήριξη των αγροτών, προστίθενται στη μακρά λίστα των διεκδικήσεων της Περιφερειακής Αρχής.

Η συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, για όλα τα μεγάλα έργα στην Περιφέρεια είναι καθοριστική, βάσει του πλάνου που έχει εκπονήσει η ηγεσία του Υπουργείου και η κυβέρνηση.

Σύνδεση πολιτών με… Αθήνα

Σύμφωνα με γνώστες της αυτοδιοικητικής σκακιέρας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης και οι συνεργάτες του επενδύουν πολύ στην αντιστοίχηση λόγων και έργων, όπως τα είχαν προγραμματικά προλογίσει κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό θα τονίζουν συνεχώς. Γνωρίζουν καλά πως η αποτελεσματικότητα είναι ένα μείγμα επαρκούς αποτύπωσης των αιτημάτων των πολιτών, με ρεαλιστικό και κοστολογημένο πλάνο από την περιφέρεια, στην κεντρική εξουσία.

Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς συναντήσεις στην Αθήνα με Υπουργικά στελέχη και επικεφαλής υπηρεσιών σε νευραλγικά πόστα της Δημόσιας Διοίκησης. Τα ραντεβού στην πρωτεύουσα, όπως μαθαίνουμε είναι αλλεπάλληλα. Δεν συνοδεύονται, όμως, πάντοτε από ανακοινώσεις. Μόνο όταν υπάρχει -και δια υπογραφών- η σιγουριά του θετικού αποτελέσματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν είναι λίγες οι φανερές και οι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας περιοδείες, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ελέω κορωνοϊού, σε περιοχές και των τριών περιφερειακών ενοτήτων για καταγραφή προβλημάτων.

«Καθίσταται πλέον σαφές πως η πόρτα του περιφερειάρχη είναι ανοιχτή για όλους, προς επίλυση των προβλημάτων των πολιτών», σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Βασική παράμετρος το ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξελέγη σε μία περίοδο που η ΝΔ που τον στήριξε είναι στην κυβέρνηση και έχει διευρυμένη δυναμική. Καθίσταται πιο εύκολη η επικοινωνία με τα Υπουργεία και οι προσβάσεις για αμεσότερα αποτελέσματα.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς τον αρνητικό παράγοντα που έχει πλέον μπει εδώ κι ένα χρόνο στη ζωή μας, τον κορωνοϊό, που κολλά, θέλοντας και μη, διαδικασίες και εξελίξεις σε πολλούς τομείς. Πάρα ταύτα, έχουν ωριμάσει, δημοπρατηθεί και εκτελούνται «έργα Φαρμάκη» πολλών εκατομμυρίων.

Οι συμμαχίες

Ο περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του, μπορεί να ασχολούνται με όλα τα παραπάνω, γνωρίζουν όμως ότι, πολιτικά, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος έως τις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίχνουν στη μάχη όλο το υπάρχον δυναμικό τους, προκειμένου να πάρει εμπειρία, να πυρωθεί στο «μέτωπο» και να είναι έτοιμο για την κάλπη. Χτίζουν συμμαχίες και επιχειρούν διευρύνσεις με στελέχη που δεν τους στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν στο «Νεολόγο» πως, έως ώρας έχουν επιτευχθεί συμφωνίες και διευρύνσεις που δυναμώνουν στην Περιφερειακή Αρχή σε επίπεδο κάλπης.

Οι αλλαγές στο νόμο και η πρώτη Κυριακή

Επίσης, ακόμη μια σημαντική παράμετρος, είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Με 43% μπορεί κάποιος υποψήφιος ή υποψήφια να εκλεγεί περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, ενώ τίθεται και όριο εισόδου 3% στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα, οι συνδυασμοί θα πρέπει να ανακοινώσουν το ψηφοδέλτιό τους περίπου 3 μήνες νωρίτερα.

Τα παραπάνω εξετάζονται και ως «όπλα στη φαρέτρα» της νυν Περιφερειακής Αρχής. Στις εκλογές του 2019 η παράταξη «Όλα από την αρχή» είχε λάβει στον πρώτο γύρο 36,98%. Έξι μονάδες μακριά από την εκλογή την πρώτη Κυριακή, με τις αλλαγές. Δηλαδή, δεν είναι και πολύ μακριά από το 43%. Παράλληλα, με το όριο εισόδου, εκτός συμβουλίου θα έμενε ένα 6,51%, το οποίο βέβαια δεν προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από όμορους χώρους της παράταξης Φαρμάκη. Οι εκλογές βέβαια δεν μπορούν να εξετάζονται ως προϊόν μπακαλίστικων προσθαφαιρέσεων. Όμως, σύμφωνα με γνώστες της αυτοδιοικητικής σκακιέρας, δεν θα είναι λίγοι οι εν δυνάμει υποψήφιοι που θα ξανασκεφτούν την κάθοδό τους με συνδυασμό, λόγω του ορίου, γεγονός φυσικά που ευνοεί τους δυνατότερους και ετοιμότερους.

Επιπροσθέτως, σημαντικό «κλειδί» για τους έτοιμους, στημένους συνδυασμούς είναι και η κατά πολύ νωρίτερα χρονικά ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Ως γνωστόν οι πολλοί πάνε με το κλίμα!

Θυμίζουμε βέβαια πως οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί, άρα υπάρχει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να χάνει σε αποτελεσματικότητα το αυτοδιοικητικό του έργο. Σαφώς όμως, όπως συμβαίνει παντοτε στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τα τεκταινόμενα στην κεντρική σκηνή θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου θα πάρει ή θα χάσει σε δυναμική αναλόγως της κατάστασης που θα βρίσκεται τότε η ΝΔ.

Εν κατακλείδι, η Περιφερειακή Αρχή θα κινηθεί ως τις εκλογές, συμπυκνωμένα, ως εξής: «έργα με λίγα λόγια, αποτελεσματικότητα, συνεννόηση, συμμαχίες».

Πολλά τα σενάρια για Κατσιφάρα

Στη Δυτική Ελλάδα, όπου παραδοσιακά η κεντροαριστερά έχει δυναμική, το τοπίο στον χώρο αυτό είναι ακόμη θολό. Η παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, έχασε καθαρά τις εκλογές. Έχει στο ενεργητικό της δύο θητείες και ομολογουμένως μια αναπόφευκτη φθορά του χρόνου. Σύμφωνα όμως με τα στελέχη της, «παραμένει δυνατή, ανασυγκροτήθηκε, υπάρχουν τομείς αρμοδιοτήτων και ελέγχου της περιφερειακής αρχής και έχει πλήρη αυτοδιοικητική και πολιτική λειτουργία».

Ο Απόστολος Κατσιφάρας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του, παρά το ότι, όπως λέει, η παράταξη θα είναι παρούσα και στις επόμενες εκλογές. «Δεν είναι ακόμη ώρα», τονίζει χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένα όμως φράση προκαλεί κι εσωκομματικές αναταράξεις. Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του που του ζητούν να αποκρυσταλλώσει τις προθέσεις του, ώστε να η παράταξη με τον ίδιο ή άλλον επικεφαλής να προχωρήσει στις εκλογές. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει και «ζυμώσεις» μεταξύ στελεχών με εν δυνάμει υποψήφιους διαδόχους.

Τα σενάρια που τον συνοδεύουν πολλά. Η διεκδίκηση του Περιφερειακού θώκου δεν φεύγει από το τραπέζι, παρά την πρόσφατη ήττα. Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ξαναστήριζε στην Περιφέρεια. Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν αποκρυσταλλώνουν εύκολα και τόσο γρήγορα προθέσεις. Κρατούν το χαρτί του αιφνιδιασμού με ένα ηχηρό όνομα, με βαριά πολιτική, προσωπική, οικογενειακή κληρονομιά ή της ισχυρής δημοφιλίας και των άρρηκτων δεσμών με την Αθήνα. Για παράδειγμα μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνου Μωραΐτη, θα άλλαζε τα δεδομένα στον χώρο. Καθώς οι προσβάσεις του τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ –και στις τρεις περιφερειακές ενότητες- είναι σημαντικές.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, δύσκολα πάντως τα στελέχη της παράταξης Κατσιφάρα θα άφηναν τα… «κλειδιά» του χώρου στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προηγούμενη συνεργασία.  Από την άλλη το να υπάρξουν δύο χωριστές παρατάξεις θα ήταν ενδεχομένως καταστροφή και για τις δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις τους Απόστολου Κατσιφάρα είναι και ο Δήμος Πατρέων, όμως εκεί ο Κώστας Πελετίδης είναι για την ώρα δύσκολος αντίπαλος και το σενάριο νέας ήττας δεν θέλει να το σκέφτεται.

Από κει και πέρα, πάντα στο τραπέζι είναι και η βουλευτική έδρα, σκέψη όμως που θα απομακρυνθεί εάν ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέξει ξανά την Αχαΐα. Ο πρώην Περιφερειάρχης αρνείται ένταξή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, πληροφορίες τον θέλουν να σκέφτεται τον Δήμο Ερυμάνθου. «Όντας γεμάτος στην πολιτική του σταδιοδρομία να γυρίσει στον τόπο του και να προσφέρει, σε συνδυασμό με την προεδρεία της ΠΕΔ».

Βλέπει εξελίξεις ο Κ. Σπηλιόπουλος

Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Αχαΐας με τον ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών, Κώστας Σπηλιόπουλος, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές του 2019. Η παράταξή του λειτουργεί, ενώ σύμφωνα με τα στελέχη της «ο ρόλος της στο περιφερειακό συμβούλιο είναι ισχυρός. Η παράταξη θα παραμείνει, αφού το απαιτούν και οι συνθήκες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Κώστα Σπηλιόπουλο όλα είναι ανοιχτά, κεντρικά και αυτοδιοικητικά, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Κατά τον ίδιο, σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να επανακαθορίσουν τον χάρτη, τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά-αυτοδιοικητικά, αλλά και τις δικές του επιλογές.

Σύγκλιση με προοπτική;

Γνώστες της σκακιέρας βλέπουν μια «σύγκλιση επί συγκεκριμένων θεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μεταξύ των παρατάξεων Κατσιφάρα-Σπηλιόπουλου, η οποία εμφανίζει σημάδια προοπτικής, με ότι αυτό συνεπάγεται». Από την άλλη, «υπάρχουν στελέχη κι από τις δύο παρατάξεις που διαφωνούν με τη σύγκλιση αυτή», σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις και πληροφορίες.

Το ΚΚΕ και η Αριστερά

Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ καταγράφει ένα σημαντικό ποσοστό διαχρονικά στη Δυτική Ελλάδα, της τάξεως του 8%. Οι ενδείξεις συντείνουν στην εκ νέου υποψηφιότητα του βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Καραθανασόπουλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται αλλαγές.

Επίσης, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, που στηρίχθηκε από τη ΛΑΕ στις προηγούμενες εκλογές, έχει αναμφιβόλως πολιτική και αυτοδιοικητική εμπειρία, με την κάθοδό του και τη στήριξή του από δυνάμεις της Αριστεράς να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες.

Για τους Οικολόγους και τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικης αριστεράς το όριο του 3% είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, η κεντρική τους όμως γραμμή, δείχνει εκ νέου κάθοδο, λαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο, αλλά και για καταγραφή ποσοστών πανελλαδικά.

Τα ονόματα στο παζλ και οι εκπλήξεις

Στο παζλ, έχουν προστεθεί τα ονόματα των Θάνου Μωραΐτη και Δημήτρη Κατσικόπουλου. Οι πληροφορίες του «Νεολόγου» λένε πως ο Θάνος Μωραΐτης θέλει να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο, αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από ενδεχόμενες «καραμπόλες» σε κεντρικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως θα βλέπαμε μια δυνατή μάχη, με δύο υποψήφιους με καταγωγή από το Αγρίνιο, στηριζόμενους από τους δύο πόλους εξουσίας.

Πάντως, συνεργάτες του Νεκτάριου Φαρμάκη αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως «θα ήθελαν μια τέτοια υποψηφιότητα, η οποία θα δημιουργήσει τον λεγόμενο ισχυρό διπολισμό, για να είναι πιο εύκολη η εκλογή του νυν περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή».

Ο πρώην νομάρχης και πρώην βουλευτής Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, εξετάζει την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές, χωρίς όμως να αφήνει από τη σκέψη του την βουλευτική έδρα, αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιλέξει την Αχαΐα.

Επιπλέον, έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τα ονόματα του Δημάρχου Καλαβρύτων και προέδρου της ΠΕΔ, Θανάση Παπαδόπουλου και του Δημάρχου Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Από όλα τα παραπάνω δεν εξαιρείται και το σενάριο της έκπληξης, που στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επανειλημμένως επιβεβαιωθεί, αφού ο χώρος προσφέρεται για τη στήριξη συγκεκριμένων προσώπων, πέρα από κόμματα.

(από εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα